Barbecue- és grillsütők A-tól Z-ig – Útmutató

Barbecue- és grillsütők A-tól Z-ig – Útmutató

A grillezés, talán a létező legnagyszerűbb módja annak, hogy összehozzuk az embereket, miközben kedvenc ételeink ellenállhatatlan társaságát is élvezhetjük. Mégis egészen zavarba ejtő, hogy immár mennyi, különféle grill típussal találkozhatunk az üzletek polcain.

barbecue grillsütő wikipédia útmutató okosgrill

Nézzük át a meghökkentő választékot és tisztázzuk a legfontosabb jellemzőket! Útmutatónk segít meghatározni, hogy a különböző igényekhez, melyik típusok jelenthetik a megfelelő választás.

Ha grillezésről van szó, kétféle ember létezik: aki szereti, és aki nem

És, amennyiben valaki nem szeret grillezni, akkor az valószínűleg azért van, mert jelenleg nem a számára legoptimálisabb grillsütőt használja.  Feltehetőleg, sokan utálnak takarítani, márpedig bizonyos grillek tisztítása valódi kihívást jelenthet. Páran küzdenek a túl nehéz, körülményesen mozgatható modellekkel, így inkább valami praktikusabbra vágynak.

Vannak, akik ki nem állhatják a hosszadalmas várakozást és előkészületeket – pedig már erre is született megoldás!

De léteznek olyanok is, akiknek költözés végett kellett megválniuk régi, kültéri sütőjüktől, ezért tanácstalanok, hogy vajon milyen terméket alkalmazhatnak biztonságosan zárt vagy szűkös körülmények között.

Lássuk, mik a lehetőségeink 2021-ben!

Kezdjük az 5 fő kategóriával.

Örökzöld sláger: versenyképes-e még a faszén grill?

Nos, árfekvésben egész biztosan! Minden más színtéren viszont, bátran kijelenthetjük, hogy egyre kevésbé. Ennek ellenére, mégis különleges helyet foglal el szívünkben. Hiszen, feltehetőleg legtöbbünk első grill élménye, ehhez a hagyományos eszközhöz köthető.

 • Működési elve egyszerű: Az égés előrehaladtával a faszén parázzsá alakul át, amely gondoskodik a szükséges meleg sugározásáról.

Az igazi retró érzést, továbbra is csak tőle kaphatjuk meg – de, sajnos nem csupán pozitív értelemben!

Tüzelőanyaga a természetes faszén vagy faszénbrikett, amikről jól tudjuk, hogy – bizonyos esetekben – elképesztően sok erőfeszítést igényelhet a begyújtásuk. A megfelelő hőmérséklet elérése, olykor 40 percnél is több időt vehet igénybe.

A hőszabályozást – jellemzően – a grillen elhelyezett szellőzőnyílásokkal történő játszadozással irányíthatjuk. Ez pedig egy rendkívül körülményes folyamat, amely rengeteg tapasztalatot igényel ahhoz, hogy hibátlanul csináljuk.

Sok termék esetében, viszont egyáltalán nincs lehetőség az önálló hőszabályozásra. Ami nagyban hozzájárul az időigényes és körülményes takarítási munkálatokhoz.

Legfőbb előnyei:

 • Klasszikus, intenzíven füstös ízt kölcsönöz az ételeknek.
 • Számtalan konfiguráció és méret közül választhatunk (mint például: fedeles grill).
 • A legköltséghatékonyabb konstrukciónak számít a piacon.

2. A divatos gázosok, amelyek egy szempillantás alatt beindulnak

A gáz grill bár drágább, mint faszenes társa, annál jóval sokrétűbben kihasználható. Alkalmazása egyszerűbb, szimplán csak gázpalack segítségével üzemel, ráadásul gőzt bocsát ki magából, ami egyes szakácsok szerint további nedvességet nyújt a húsok részére.

Esetében közvetlenül a gázláng, vagy a gázláng által felmelegített grillező lap biztosítja az ételek elkészítéséhez szükséges hőforrást. Mérete a kis, egyszemélyes modellektől kezdve egészen a nagy, ipari méretű, éttermi grillekig terjedhet.

Legfőbb előnyei:

 • Lakásbarát: a teraszon és az erkélyen is bevethető.
 • Használata közben, garantáltan nem kerül hamu az ételbe.
 • Csak mérsékelt takarítást igényel.
 • Villámgyorsan eléri a kívánt hőmérsékletet, amely a későbbiekben is könnyedén szabályozható.
 • Sok modellt ellátnak egy apró, fémből készült füstölődobozzal, amelybe faforgács vagy más segédanyag tölthető, így az ételek enyhén füstös ízt nyerhetnek.

3. A puccos elektromosak, avagy a beltéri grillezés sztárjai

Az elektromos grill – a gáz grill mellett – a manapság legelterjedtebb típusnak számít. Árfekvése az alacsonytól, egészen a kifejezetten magasig terjedhet. Ám legkritikusabb pontja: természetesen a füstös íz teljes hiánya.

Hogyan működik?

Elindításához, mindössze egy konnektorra van szükségünk. Rendszerint egy elektromos fűtőelem melegíti fel a grillező lapot, és egy csepegtetőtál szolgál arra a célra, hogy összegyűjtse az ételről lecsöpögő zsírt, valamint szaftokat.

Legfőbb előnyei:

 • A legkönnyebben használható és legegészségesebb grillezési módnak tekinthetjük.
 • Könnyedén tisztítható.
 • Akárcsak a gáz grillek esetében, a méretválaszték itt is elképesztően széles. A monumentális éttermi daraboktól kezdve, egészen a legkisebb, étkező asztalon is elhelyezhető modellekig válogathatunk kedvünkre.
 • Beltérben is használható.

4. Alacsony hőmérséklet + tömérdek szabadidő = felejthetetlen ízvilág – Erre a célra kell egy BBQ füstölő

A gáz- és faszéngrillek nagyszerűek a mindennapi kerti partikhoz, de semmi sem hasonlítható, ahhoz a gazdag ízélményhez, amelyet egy bbq füstölő (vagy másik ismert nevén: smoker) képes nyújtani.

Persze csak azoknak, akik elég türelmesek, és nem bánják, ha hosszadalmas órákat kell várniuk a tálalásig. Továbbá – hozzáértés hiányában – nem sajnálják az időt arra sem, hogy elegendő tapasztalatot szerezzenek a bbq-zás kihívásokkal teli, ingoványos területén.

Legfőbb előnyei:

 • Egyszerre több, nagyobb húsdarab is elkészíthető rajta.
 • Utánozhatatlan aromát kölcsönöz az ételeknek.

5. Fa pellet grill – Egy innovatív megoldás a grillezés és bbq-zás hátrányainak haladéktalan felszámolására

A közepesen magas és afeletti árkategóriába tartozó pelletgrill, a grillsütők egyedülálló, exkluzív osztályát képviseli, mivel szén helyett, fa pellet táplálja. BBQ és echte grill ételek elkészítésére egyaránt alkalmas.

Üzemanyaga, a pellet egy csomó, különböző ízben kapható: mint például pekándió, hickory, mezkit, cseresznye és alma. Ezért, segítségével egészen ínyenc minőségű ételeket készíthetünk családunk és barátaink számára.

A pelletgrill, ráadásul technológiai szempontból is az egyik legfejlettebb típusnak tekinthető.

Telis tele van olyan funkciókkal, amelyek pofon egyszerűvé varázsolják a sütögetés pillanatait. A legtöbb modell előre konfigurálható, némelyik pedig telefonos alkalmazáson keresztül is irányítható, így akár egész nap magára hagyhatjuk a sütőt.

Legfőbb előnyei:

 • Elképesztően kényelmes.
 • Pillanatok leforgása alatt kitakarítható.
 • A híresebb (főként amerikai) márkák termékei tartósak, ezért megérik a befektetést.
 • A hagyományos bbq füstölőkkel ellentétben, egyaránt alkalmas kezdők és profik számára is.
 • Elindítása, csupán minimális erőfeszítést igényel, a kívánt hőmérséklet és egyéb funkciók beállítása pedig már digitális módon történik.
 • Esetében, hiánytalanul számíthatunk a klasszikusan füstös, intenzív ízekre, amelyekért oly sokan szeretjük a régimódi faszenes grillsütőt.

És most következzenek az alkategóriák.

A hordozható grill azok számára is nyerő lehet, akik sokat utaznak a szabadba

A robosztus, masszív, otthoni gáz grilleken túl, a mini grillek (másik nevükön: kemping grillek) is jellemzően gázzal üzemelnek. Azonban, ezek apró, könnyű, kompakt szerkezetek, amelyek egy táskában is kényelmesen elférnek.

Kontaktgrill

Az árammal működő kontaktgrillek kedvező árfekvéssel rendelkező választásnak bizonyulnak. Esetükben, rettentően széles választékkal számolhatunk, és jellemzően bordázott, sima vagy kombinált sütőlappal ellátott típusok közül válogathatunk igény szerint.  

Ki hallott már az egyre népszerűbb infra grillekről?

Az infravörös égővel felszerelt termékekről sokan azt gondolják, hogy szintén az elektromos grillek családjához tartoznak, ám valójában ez nem így van. Ezek a termékek bután és propángázzal működnek, kinézetre pedig merőben eltérnek a mindennapos grill sütőktől.

Legfőbb sajátosságuk, hogy rettentően magas (akár 700 Celsius-fok feletti) maximális hőmérsékletet is képesek elérni.

Vertikális grill: ha függőlegesen szeretnénk sütni

A létező egyik legkézenfekvőbb, innovatív termék a szaftos grillcsirke, gyros és kebab készítéshez. Elektromossággal működik, hamar beindul, továbbá erős hő-teljesítményt képes produkálni. Egyaránt használható balkonon, teraszon, házban, vagy akár a kertben is. 

Speciális esetekre, ott a flekkensütő, valamint a tűzrakó tál

Az egyszerű, hagyományos grillrostélyok a szabadtéri sütögetés népszerű elemei. És természetesen, a grill ételek elkészítésére is alkalmasak lehetnek. Használatukhoz viszont tüzet kell rakni, így kihasználhatóságuk rendkívül korlátolt.

A mobilitás koronázatlan királya: az egyszer használatos grill

Kár lenne vitatni, hogy a használat után azonnal kidobható, egyetlen alkalomra szóló grill termékek egyre népszerűbb megoldásnak számítanak hazánkban is. Azonban, a találmány használata csak abban az esetben költséghatékony, ha évente legfeljebb 1-2 alkalommal folyamodunk hozzá, míg sütési felülete, mindössze csupán 1-2 fő kiszolgálására alkalmas.

Asztali grill

Az asztali grillek – a tévhitekkel ellentétben -, nem csupán a házon belül használatosak. Egyaránt léteznek faszenes, gázos és elektromos modellek is. Esetükben, a hangsúly sokkal inkább a méreten van. Ezek elképesztően pici, praktikus kialakítású grillek, amelyeket több ízben is ellátnak olyan funkciókkal, amelyek kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik a sütögetést.

A faszenes asztali grillek esetében, ilyen funkció lehet például egy korszerű, beépített szellőző rendszer (ventilátor), amely minimalizálja a keletkező füstöt. Ezáltal, az eszköz az erkélyen is bátran használható.

Összecsukható grill

Feltéve, hogy nem szeretnénk feláldozni a méretet a praktikusság oltárán, akkor pontosan ez a modell lehet a tökéletes választás. Az összecsukható grillek jellemzően közepes méretűek, de mindenképp nagyobbak, robosztusabbak és ellenállóbbak, mint az egyszerű, hordozható mini grillek.

Ennek köszönhetően, több személy részére is megbízhatóan süthetünk rajta, miközben, továbbra is egyszerűen szállíthatjuk egyik pontból a másikba.

Kerámia ínyenceknek: itt a kamado grill!

Az Ázsiából származó kamado grill (vagy ismertebb nevén: kerámia grill) tagadhatatlanul az alig ismert grilltípusok közé tartozik. Azonban, ez távolról sem jelenti azt, hogy kevésbé volna hatékony, mint népszerű társai.

Technikailag a faszéngrillek csoportjába sorolható, ám annál fejlettebb és látványosabb. Alapanyagául – eredetileg – a rettentően hőálló kerámia, vagy alacsonyabb árfekvés esetén a rozsdamentes acél szolgál, ezért ellenálló, megbízható és tartós grill típusnak számít.

Mindemellett, az optimális hőszabályozásról pedig beépített légáramoltatási-rendszer segítségével gondoskodhatunk.

Legfőbb előnyei:

 • Igazán finom, füstös ízt kölcsönöz az ételeknek.
 • A kerámiából készült termékek belsejében rendkívül magas (akár 350 celsius fok feletti) hőmérséklet érhető el. Így – többek között – pizza sütéshez is alkalmas.
 • Kialakítása miatt jól tartja a meleget, ezért nem igényel annyi figyelmet a tűz kezelése.
 • Multifunkcionális (grillezésre és bbq-zásra egyaránt felhasználható).

A gömb grill

A gömb grillek hasonló elven működnek, mint a kamado sütők, „üzemanyagukként” pedig szintén a faszén szolgál. Jellemzően porcelán bevonattal készülnek, így takarításuk rendkívül egyszerűvé válik. A szennyeződések, tehát nem tapadnak hozzá a grill falához.

Helytakarékos kialakítása, könnyed szállíthatósága miatt is sokan kedvelik.

Egy kakukktojás: a méregdrága hibrid grill

Kitűnő választás azok számára, akik nehezen tudnak dönteni, és erősen vacillálnak két különböző típus között. A hibrid grill, tehát több, népszerű konstrukció hatékony – vagy éppen kevésbé hatékony – ötvözete.

 • Ezért fajtától függően, alkalmas lehet például: egyszerre elektromos és faszenes felhasználásra is. Ami lehetővé teszi, hogy az év bármelyik napján hódolhassunk szenvedélyünknek.

Hordó (drum) szmóker

A hordó szmóker, kialakítása, illetve a termodinamika révén, képes rá, hogy a hőt elképesztően hosszú ideig, és egyenletes módon fenntartsa, ami – bbq-zás esetén – elengedhetetlen tulajdonság a minőségi végeredmény érdekében.

Az eszköz grillezésre is befogható, mi több, steak és hamburger sütéséhez is kiváló választás.

„Üzemanyagául” a faszén szolgál. Közvetlenül a forró parázs fölött pedig egy vízzel töltött fazék gondoskodik a hőmérséklet stabilizálásáról, továbbá arról, hogy a hús ne száradhasson ki.

Töltény szmóker

A töltény szmóker szintén vertikális (avagy függőleges) alakú sütő, amely leginkább egy kúpra vagy töltényhüvelyre hasonlító formavilággal büszkélkedhet. Vizuálisan rendkívül kifinomult. De ezzel – jóformán – el is mondtunk mindent, ami a hagyományosabb hordó szmókerektől megkülönbözteti.

Szekrény szmóker

Laikusként úgy tűnhet, hogy a szekrény szmóker megszólalásig hasonlít más, függőleges felépítésű társaira – azonban, ez csak a látszat. Azoknál rendszerint nagyobb, ráadásul több, kivehető vagy áthelyezhető tálcával és szellőzőnyílással is rendelkezik. Utóbbinak hála, ideálisabb hőszabályozást biztosít.

Roppant sokoldalú találmány, amelyben bármi elfér… Esetében (akárcsak a többi vertikális szmókernél), a tűztér a szerkezet aljában található. Grillezésre és bbq-zásra egyaránt alkalmas.

Offset sütő

A már-már megfélemlítő méretekkel rendelkező Offset, szintén egy tradicionális, amerikai BBQ sütő, amely sokak számára ismerős lehet letaglózó, mozdonyszerű külsejéről. Azonban, ellentétben a vertikális sütőkkel, az Offset vízszintes elrendezésű.

Kétkamrás kialakításával, a bbq-zás egyik koronázatlan királya.

A tűztér az eszköz oldalához csatlakozik. A főzőtér pedig innen szívja magába a hőt, továbbá a mennyei, aromás füstöt – egyenesen a két kamrát összekötő szellőző nyílásokon keresztül.

Argentin grill

Az Argentin grill (vagy más néven: Argentin asado) rozsdamentes acélból készített szilárd, méretes darab. Sütő felülete V alakú rácsokból tevődik össze, amelyeken keresztül a felesleges zsiradék egyszerűen távozhat, egyenesen egy zsiradékgyűjtő tálcába.

Helyi tradíciók szerint, az így összegyűjtött zsiradékot mártások elkészítéséhez használják.

Az Argentin grillnek léteznek leegyszerűsített, hobbi célú, nyitott, malacsütésre is alkalmas, továbbá modern, szekrény felépítésű fajtái. Utóbbi alkalmasabb lehet például bbq-zásra, valamint ipari célú felhasználásra. Azonban, már önmagában is ez az a grill típus, amelyen kis túlzással, szinte bármekkora méretű húst elkészíthetünk.

És mitől olyan különleges még?

Fontos megjegyezni azt is, hogy – hagyományos módon – az Argentin grill esetében keményfa parázson sütik az ételeket. Ez egy teljesen más, bódító, sokak által kedveltebb íz és illatvilágot kölcsönöz, mint a faszén által nyújtott parázságy.

Tiger Fire grillsütő

A robosztus, ám ízléses Tiger Fire egy belga eredetű találmány, egész pontosan egy kültéri sütögetésre alkalmas tűzrakóhely. Egyedisége – többek között – abban rejlik, hogy kitűnő módon ötvözi a mesébe illő dizájnt, a fantasztikus funkcionalitással.

Esetében, a díszes, pódiumszerű lábazat tetején kerül elhelyezésre a tűztér, illetve az azt körülvevő rostlap. Amelyhez, számos kiegészítő termék beszerezhető, ezáltal jelentős mértékben bővíthető és variálható a sütési felület.

Kifejezetten pozitív tulajdonságai közé tartozik az is, hogy kialakítása révén, képes megfékezni a tűz terjedését.

Teppanyaki és Teriyaki asztali grill

Először is, a két dolog közötti jelentős különbséget célszerű tisztáznunk.

 • A teppanyaki: egy ázsiai (egész pontosan: japán) eredetű, stílusos és egyben szórakoztató sütési módszer. Hasonlóan a teriyaki-hoz, tartalmazza a népszerű „yaki” szót, amelynek jelentése: grillezés.

 

 • A teriyaki: eredetileg egy Hawaii-ról származó, fantasztikus mártás, amely utánozhatatlan édes és sós ízek ötvözetével ruházza fel az ételeket. Európában ezt főként pácolásra, jellemzően marhahús, csirke és lazac grillezése esetén használjuk.

És, hogy mi is a közös pont?

Hogy mindkét esetben egy kifejezetten erre a célra készült, asztal-szerű grillsütő társaságát élvezik a vendégek, amelyet hangulatos módon körbe ülnek. Ezt ma már több méretben is beszerezhetjük. Kezdve a legkisebb, 2 személyes eszközöktől, egészen a robosztus, ipari darabokig.

Rostlap-grillek

A professzionális elektromos rostlap-grillek rettentően nehéz, robosztus, asztali eszközök, amelyeket az éttermek is előszeretettel használnak. Áruk és fogyasztásuk egyaránt magas, azonban a végeredmény mindenért kárpótol. Működési elvükből adódóan egyáltalán nem füstös, ám mégis teljesen egyedi, utánozhatatlan ízt kölcsönöznek az ételeknek.

Bármennyire is drága mulatság, meglepően könnyű szerelembe esni, már a legelső közös kaland során!

Safire sütő

A teljesen egyedi SAfire sütő egy – rendhagyó módon – dél-afrikai eredetű, tartós, fedeles kialakítású találmány. Általában tapadásmentes bevonattal, rozsdamentes acélból készítik. Pici, praktikus, és könnyedén mozgatható, súlya mindössze 3-4 kilogramm. Így, szinte bárhol felhasználható.

Társaságában kellemes, egyszerűen kivitelezhető feladattá válik a grillezés, bbq-zás, sőt, még a pizza sütés is.

A hordozható grillek közül, bátran az egyik legsokoldalúbb típusnak nevezhetjük. Az eszköz aljába pillanatok alatt elhelyezhető és beindítható a faszén. A végeredmény pedig minden esetben egy puha, szaftos, füstős ízekkel meghintett fogás.

Míg extra előnyének a biztonságot tekinthetjük (amelyről a lezárható és szinte felboríthatatlan kialakítás gondoskodik), addig egyedüli hátrányának, természetesen a korlátolt méretet.

Stílus és egyszerűség: avagy az Old Smokey

A komoly történelmi jelentőséggel bíró, könnyedén összeszerelhető Old Smokey használata az egyik legnagyszerűbb és egyben legtradicionálisabb módja a lassú, valamint alacsony hőmérsékletű bbq-zási technikák mihamarabbi elsajátításának.

Ráadásul, az egyedi darabok a grill gyűjtök körében is kifejezetten népszerűek.

Rendkívül hatékony, faszén tüzelésű, grillezésre és bbq-zásra egyaránt felhasználható találmány, amely napjainkban – jellemzően – rozsdamentes acélból készül. Közkedvelt tulajdonsága, hogy az ételeket erőteljes, füstös ízzel itatja át.

Dutch oven, amely nem csupán színt visz a konyhába!

A holland sütő, szintén egy hagyományosnak mondható, kifejezetten hasznos és közkedvelt eszköz. Személyében egy masszív (sokak szerint életre szóló), multifunkcionális, szabadtéri sütögetésre alkalmas, fedeles, öntöttvas (vagy kerámia) edényről beszélhetünk, amelyet szimplán csak a tűz parazsa fölé kell helyezni.

A holland sütő a legkiválóbb módja – többek között – a különféle grillezett levesek és grillezett egytálételek elkészítésének.

Küllemre hasonlít a lábasokhoz, ám azoknál szélesebb talpa és vastagabb fala van. Ezért, sokkal magasabb hőmérsékletet képes elviselni, továbbá kitűnő módon tartja a hőt. Mindezek tetejében pedig könnyedén tisztítható és egyszerűen karbantartható.

Főoldal
Szoky könyv
Pellet grillek
Milestone66