Nyomtatandó:

Friss sült sonka mustármártással

Adag4 főreElőkészítési idő15 percFőzési idő3 óraÖsszesen3 óra 15 perc

Sokan azt hiszik, hogy a „sonka” szó füstöltséget jelent, de valójában egy húsvágási típusról van szó. Idén próbáljuk ki, hogy egy friss, nyers, pácolatlan és füstöletlen sonkát készítünk a húsvéti ünnepre - vagy éppen egy különleges vasárnapi vacsorára. A sertés hátsó combjából származó húst nem mindig könnyű frissen megtalálni a boltokban, ezért előfordulhat, hogy meg kell kérnünk a hentesünket, hogy külön rendelje meg. De egy biztos ezek az ízek megérik majd a fáradságot. Ráadásul mivel a fa pellet grillsütőn készítjük el, ez a friss sonka kellemes füstös ízt kap majd. A bőr és a hús íze akkor lesz a legjobb, ha egy-két nappal a főzés előtt besózzuk, ezért érdemes egy kicsit előre tervezni.

sült sonka mustáros mártással recept okosgrill

Sonkához:
 1 darab kb. 4,5 kilós friss, nyers sonka (comb vagy csülök)nem pácolt vagy füstölt
 2 evőkanál
 1,50 teáskanál feketebors
Lekenéshez
 250 ml almalé
 2 evőkanál juharszirup
 2 evőkanál Bourbon whisky vagy még több almalé
Mustár szószhoz:
 250 g barnacukor
 60 g mustármag
 2 evőkanál
 1 teáskanál frissen őrölt feketebors
 120 ml almaecet
 480 ml tejszín
 4 darab tojássárgája felverve
Ajánlott kiégészítők
 Almás fa pellet
Elkészítés
1

A sütést megelőző napon egy nagyobb éles késsel vágjuk át a bőrt és a zsírt egyenes csíkokban vagy rombuszmintázatban; de ne túl mélyen és ügyeljünk rá, hogy a húsos részbe ne vágjunk bele.

2

Keverjük össze a 2 evőkanál sót és 1 teáskanál roppantott borsot, majd szórjuk meg és dörzsöljük be vele a sertéshúst: próbáljuk minél jobban belemasszírozni a vágott hasadékokba. Ha kész, tegyünk rácsot egy peremes tepsire, helyezzük rá a sonkát, és így fedetlenül tegyük hűtőbe legalább 24 órára, vagy maximum 2 napra.

3

Körülbelül 1 órával a sütés megkezdése előtt vegyük ki a húst a hűtőből és hagyjuk állni szobahőmérsékleten.

4

Melegítsük fel a grillsütőnket 235°C-ra.

5

A sonka húsos részébe szúrjuk bele a húshőmérőt, elkerülve a csontot. Majd helyezzük a sonkát közvetlenül a grillrácsra, zárjuk le a fedelet, és süssük kb. 30 percig.

6

Közben készítsük el a lekenéshez használandó szószt: keverjük össze az almalevet, a juharszirupot és a Bourbon whiskyt.

7

30 perc után, vegyük le a sütő hőmérsékletét 150℃-ra, és így süssük tovább, miközben körülbelül fél óránként meglocsoljuk az almaleves keverékkel. Addig folytassuk ezt a műveletet, amíg a sonka belső hőmérséklete el nem éri a 60℃-os belső hőmérsékletet. Ez a sonka méretétől és a sütőnk típusától függően kb. 2,5-3 órát vesz majd igénybe.

8

A sütés vége felé készítsük el a mustárszószt: egy mozsár segítségével törjük össze és keverjük el a barna cukrot, a száraz mustármagokat, a sót és a borsot.

9

Lassú tűzön (alacsony hőfokon) melegítsük fel egy serpenyőben ezeket a hozzávalókat, öntsük hozzá az ecetet és alaposan keverjük össze.

10

Ezután adjuk hozzá a tejszínt és a tojássárgáját, és habverővel dolgozzuk össze. Folyamatosan kevergetve és szükség szerint csökkentve a hőmérsékletet addig főzzük, amíg a szósz sűrű és sima nem lesz. Tálalásig tartsuk melegen.

11

Amikor a sonka elkészült, tegyük át egy vágódeszkára, lehetőleg olyanra, aminek a közepén van egy kis mélyedés, hogy ott összegyűlhessen az összes esetleg kifolyó szaft. Takarjuk le a húst alufóliával, és hagyjuk 30 percig pihenni, miközben a belső hőmérséklete tovább emelkedik majd.

12

A sonka felvágáshoz használjunk szeletelő villát a csontok megkereséséhez, majd a csontot elkerülve vágjunk le nagy darabokat a húsból. A húst vékonyan felszeleteljük a szálazás mentén. (A csontokat pedig tartsuk meg levesekhez.) A sült sonkát melegen és a mustármártással leöntve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Nutrition Facts

Servings 0

Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66