Nyomtatandó:

Narancsos kacsasült extra finom pácban – Szoky konyhája

Adag4 főreElőkészítési idő2 óraFőzési idő3 óraÖsszesen5 óra

Ha van egy vasedényünk, akkor kinyílik a világ! Készítsünk benne egy narancsos, pácolt kacsát extra finom kenőccsel. A könnyed citrusos ízvilágot vajas új burgonyával egészítjük ki és persze több óra füsttel.

öntöttvas edény bemutató okosgrill

Kacsasült hozzávalók:
 2,20 kg pecsenye kacsa 1 kis csokor petrezselyem
 1 darab darabolt narancssütésnél a kacsa belsejébe
 1 kis csokor petrezselyemsütésnél a kacsa belsejébe
Pácoló alaplé:
 1 darab csillagánizs
 1 teáskanál koriandermag
 2 darab egész fahéj
 1 teáskanál szegfűbors
 1 teáskanál szegfűszeg
 1 teáskanál rózsabors
 2 darab babérlevél
 30 g pucolt gyömbér
 2 darab narancs
 1 evőkanál
Kenéshez:
 60 g méz
 30 g reszelt gyömbér
 2 darab vöröshagyma
 2 gerezd fokhagyma
 200 ml száraz vörösbor
 3 darab narancs a kicsavart magnélküli levekb. 300 ml
 3 darab narancs hántolt héja
 50 g teavaj
 tört színes bors ízlés szerint
 só ízlés szerint
Köret:
 2 kg rózsaburgonya
 80 g teavaj
 1 nagyobb csokor petrezselyem
 
Ajánlott kiegészítők:
 Milestone66 Öntöttvas Sütőedény 36 x 36 cm
 Milestone66 Parajdi só
Elkészítés
1

Készítsük elő a páclevet: a narancsot mossuk meg, majd vágjuk négyfelé, a gyömbért hámozzuk meg és vágjuk karikákra, a fűszereket pedig tegyük egy fűszertartó tojásba vagy zsákba.

2

Egy fazékba engedjünk vizet, majd a forrásban lévő vízbe helyezzük a fenti hozzávalókat és kb. 1,5 órán keresztül fogjuk főzni. Válasszunk olyat méretű fazekat (és annyi vizet), amiben elfér majd az egész kacsa.

3

Térjünk is rá a kenőcsre: a vöröshagymát és a fokhagymát aprítjuk, míg a gyömbért lereszeljük, majd egy alkalmas eszközben felolvasztjuk a vajat és érkezhet is rá ez a néhány hozzávaló.

4

4-5 percen keresztül pároljuk, majd hozzáöntjük a vörösbort és a mézet, illetve ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük.

5

3 darab narancsot meghámozunk olya módon, hogy minél kevesebb fehér rész jusson a héjra. A lehámozott héjat gyufaszál vastagságúra aprítjuk, ez az úgynevezett julienne vágás.

6

Magából a narancsból kinyomjuk a levét. Kb. 300 ml narancslevet kell kapjunk, amit tehetünk is a többi hozzávalóhoz, mégpedig a pácléből elvett 1 merőkanál víz kíséretében.

7

Nincs más dolgunk míg időnként átkeverve egy sűrű masszává főzzük, majd botmixer segítségével alaposan összetörjük.

8

A pácléből vegyük ki a fűszertojást, majd merítsük el benne a kacsát és lefedve pácoljuk a másnapi sütésig.

9

Amikor eltelt egy éjszaka és készen állunk a sütésre, akkor a fa pellet grillsütőnk hőmérsékletét állítsuk be 180°C-ra.

10

A kacsa bőrét óvatosan irdaljuk be, helyezzünk a belsejébe petrezselymet és narancsot, kívülről pedig sózzuk, borsozzuk. Mellé pedig tegyünk fűszeres-vajas újburgonyát. Helyezzük be vasedényünket a grillsütőbe kb. 2 órára lefedve.

11

Amikor letelt az idő, akkor a sütőedény tetejét vegyük le és emeljük a hőt 230°C-ra, majd 10-15 perc után már át is kenhetjük a kacsát az elkészített kenőccsel és ezt 10 percenként 4-5x ismételjük is meg.

12

Az utolsó kenésnél szórjuk meg petrezselyemmel és amikor visszasült már készen is vagyunk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Nutrition Facts

Servings 0

Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66