Nyomtatandó:

Sokác bab agyagedényben készítve

Adag4 főreElőkészítési idő25 percFőzési idő4 óra 30 percÖsszesen4 óra 55 perc

Mi jellemzi a sokác babot? A hagyományos, tápláló étel összetevői gazdag ízeket rejt magában. A délvidéki konyha egyik ikonikus fogása, amely a helyi gasztronómia jellegzetességeit mutatja be nekünk.
Az étel elkészítése során a hagyományos agyagedényt használnak, amelyet a tűz körül, egy kis távolságra helyeznek el. Ezzel a módszerrel az étel mindig csak az egyik oldalán érintkezik nagyobb hővel, és mivel a rétegeket lazán vannak egymásra helyezve így forgásban van és minden része egységesen átmelegszik. A hozzávalók lassan, hosszú órák alatt szinte összeolvadnak, kialakítva az étel jellegzetes ízét és textúráját.

sokác bab recept

Hozzávalók
 500 g tarka bab
 500 g sertéscsülök
 500 g sertéscomb vagy marhalábszár
 200 g füstölt szalonna
 100 g kolbász
 4 darab közepes sárgarépa
 3 darab fehérrépa
 1 darab nagyobb fej vöröshagyma
 1 fej fokhagyma
 1 evőkanál Milestone66 Magyaros fűszerkeverék
 1 darab kis fej zeller
 4 darab közepes babérlevél
 2 darab közepes zöldpaprikaegy az ételhez, egy a találáshoz
Tálaláshoz
 1 csokor petrezselyem
 150 g tejföl
 kenyér
Ajánlott kiegészítők:
 Fa pellet
 Milestone66 Agyagedény
Elkészítés
1

Íme az útmutató, hogyan készítsünk sokác babot otthon!

2

Kezdésnek a fa pellet grillsütőt melegítsük fel 180-200°C-ra.

3

A receptet a hozzávalók előkészítésével kezdjük, amely magában foglalja a zöldségek megtisztítását és egységes méretűre vágását. Ezt követően a húsokat, a kolbászt és a szalonnát ugyanezen a folyamaton visszük végig.

4

Miután ezzel megvagyunk a cserépedénybe lazán rétegezzük az összetevőket: alsó rétegként helyezzük el a füstölt szalonnát vagy zsírt, erre kerül a bab, majd a hagyma és fokhagyma, ezután pedig a húsok és a kolbász, végül egy újabb bab réteggel zárjuk a sort.

5

A cserépedény tartalmat felöntjük vízzel, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a babérlevelet és ráhelyezzük a grillsütő rácsára.

6

1,5 óra főzés után a zöldségek is helyükre kerülhetnek, egészpontosan a sokác bab tetejére, de előtte még fűszerezhetjük is ízlés szerint. Mi Magyaros - füstölt paprika, bors alapú fűszert - használtunk.
A füstölt szalonna és hús már kellően fűszeres, ezért előtte mindenképp kóstoljuk meg az ételt.

7

Amikor a zöldségek és hús megfelelően megpuhultak (kb. további 1-1,5 óra múlva), a sokác bab elkészült.

8

Tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemmel, kanalazzunk hozzá tejfölt és természetesen a fehér kenyeret se felejtsük el!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Nutrition Facts

Servings 0

Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66