6 literes zománcozott bogrács
8 990 Ft
Magyar termék: lemezből készült bogrács, amely illeszkedik a grillsütő rácsaira. Nem billeg, nem inog.
Súlya 1,3 kg, tehát érezhetően minőségi anyagokból készítették.
Felülete 2 réteg zománcból áll. A bográcslemez megmunkálása után kerül rá – 820 Celsius fokon – az alap és a fedőzománc.
Javasolt fakanállal használni.
- Leírás
- További információk
Leírás
A bográcsról
A bogrács ősi magyar főzőeszköz, amit kültéri használatra találták ki.
Natúr vas bogrács már volt korábban, ezeket lekezelték zsiradékkal, majd beleégették azt.
Alapélelmiszereket főztek benne, nem romlandó anyagokból, pl. hagyma, krumpli, tészta, szalonna, (ez a slambuc). A vasbogrács a markánsabb ízeket slankítja. A faggyús birka vagy más jószág esetén elfogadhatóbbá tette a faggyú ízt. Birka húst érdemes mindig vasban és nem zománcosban készíteni.
A zománcról
A zománc nagyon régi bevonat, nincs nála jobb, főképp bakteriális szempontból: a kvarckristály+adalék az üveghez hasonló, üvegszerű felületet hoz létre. A bográcsokra két rétegű zománc kerül, az alap+fedő zománc 820 fokon kerül fel a lemezre. A színzománc így összediffundál, koptatófelület ad. Ellenáll az enyhébb savas élelmiszereknek. Kint lehet hagyni, nem rozsdásokig.
Ez a bogrács 1 mm-es lemezekből készül, amely vastagnak számít. Súlya épp ezért 1,3 kg.
Formáját tekint terülős bogrács, gulyásbogrács. Pörkölt jellegű ételeket főznek benne, mivel széthajtja a húsokat, tehát akár keverés nélkül is lehetne főzni, alakja miatt – ha nincs leülő fűszer.
A bogrács tisztántartása
A zománcos bogrács tisztántartása könnyű, de a zománc sérülékeny! Nem szabad fém dörzsit használni, és főzéskor is csak fakanalat érdemes, mivel a fém sérülést okozhat.
További tudnivalók a bográcsról:
- Ez a bogrács halhoz kevésbé illik, de természetesen nyugodtan készíthető benne.
- A készítő mester 1988 óta készíti a bográcsokat.
- Rezet már nem használnak különböző előírások miatt.
- Üresen nem szabad melegíteni sosem a bográcsot, mert kárt tehetünk benne. Valamilyen folyadéknak mindenképp kell benne lennie, mivel a lemez és a zománc nem együtt tágul, lepattanhat.
- 15 cm széles az alja és egyenes. Nem billeg, nem inog a grillsütő rácsain.
- Drasztikusabb savakat érdemes kerülni pl. pálinka, lekvár, de paradicsom is agresszívnak számít.
További információk
Tömeg | 1850 g |
---|