Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Mi az a fa pellet?

pelletbudapest fa pellet technologia

Mi az a fa pellet?

Ahhoz, hogy megismerjük a pelletet közel 150 évet kell visszautaznunk az időben, egészen 1870-ig. Ekkor fedezték fel ugyanis haszonállattartók, hogy összekeverve és tápanyagokkal kiegészítve jobban hasznosítják az állatok a takarmányt. A második ipari forradalom hajnalán a technológiai fejlődés pedig minden ágazatban éreztette hatását. Itt kezdődik a pellet története.

Fejlődés

A gazdák elégedettek voltak a kevert takármányokkal, gyorsabban és nagyobbra nőttek az állatok, csökkentek a költségeik, nőtt a forgási sebesség. 1906-ban a folyamat gépesítését tűzték ki célul, hogy a megfelelő arányok ne boruljanak fel és hogy megindulhasson a tömeggyártás is. Különböző présgépek jöttek létre, amelybe a beleöntött takarmányt először összetömörítették, majd magas hőfokon kezelték, így hengeres granulátumot kaptak végtermékként.

Helytakarékos tuladjonsága miatt a tömörítésnek, préselésnek hála a gazdák jelentős költségeket spóroltak a szállításon és a raktározáson, így a technológia gyorsan elterjedt a mezőgazdaság mellett további iparágakban is. A pellet készítés módszereit többek között átvette az élelmiszeripar, a halipar és az energiaipar is! Pellet technológiával készülnek a Chio chipsek, a Haldorádó egyes termékei és természetesen a fa pelletek is a fűtés területén.

pelletbudapest-fapellet

A pellet meghatározása

A pellet technológiára nincs átfogó konkrét meghatározás vagy fogalom, mivel a a tömörítés méretei nem kőbe vésett adatok. Természetesen így is le tudjuk írni a 150 éves tudományt.

„A pellet 6-12 mm méretű, fényes, sima, granulátum tömörítvényeket jelent.”

Esetünkben a granulátum alkotó eleme a fa, ha pedig szeretnénk még inkább pontosítani akkor 100%-ig természetes faanyagból készült tömörített fűtőanyagról beszélhetünk.

Mit jelent a természetes faanyag?

A fa pelletek alkotóeleme főképp a fűrészpor és a faforgács, amelyet magas nyomáson tömörítenek és préselnek, ragasztót vagy kötőanyagot viszont nem tesznek hozzá, így 100%-ban természetes lesz a létrejött termék.

A fa pellet előnyei

A fa pellet előnyeinek listáján előkelő helyet foglal el a manapság egyre inkább fontos környezetbarát jelző, mivel főképp újrahasznosított fahulladékból készül (pl. fűrészpor, faforgács) vagy olyan fenntartható erdőgazdálkodásban nevelt fákból, amelyet kifejezetten erre a célra ültettek.

A granulátum nedvességtartalma minimális, mindössze 2-10% között van, ezért is érdemes folyamatosan száraz, hűvös helyen tartani. Emiatt a tulajdonsága miatt jelentősen jobb hatásokkal ég a tűzifához képest.

Ahogy a mezőgazdaságban tevékenykedők, így az energiaiparban dolgozók számára is fontos a helytakarékos működés. Egységes jellegének köszönhetően könnyen csomagolható, szállítható és raktározható kiszerelésekben szerezhető be, általában 5-15kg-s zsákokban.

Formájának köszönhetően egyenletesen, elnyújtottan ég, minimális hamut maga után hagyva. Üvegházhatásra abszolút nincs befolyása, mivel annyi széndioxidot bocsát ki az égés során, mint amennyit megkötött.

Felhasználási területek

A pellet fűtőeszközként való fehasználására először Észak-Amerikában kezdődött, majd a 90-es években Európában is elterjedt, főképp a nagy fenyőgazdálkodásokkal rendelkező Skandináv országokban, vagy nyugati szomszédunkban, Ausztriában. A technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már modern külsejű fa pellett kazánok és kályhák közül választhatunk, amelyek tárolótartályok segítségével automatikusan adagolják a tűztérbe a pelletet, ezzel pedig jelentősen kevesebb befektetett emberi erőforrást igényelnek.

A fa pellet fűtőértéke

A fadarab térfogathoz mért felülete minél nagyobb, annál könnyebben kap lángra és ég el. Ez azt jelenti, hogy minél vékonyabb a fa, annál hamarabb lobban lángra. A fa pellet méretéhez képest kis tömeggel rendelkezik, így megfelel az előzőleg említett kritériumnak és kiválóan ég el. Fűtőértéke tömörsége miatt kimagasló. 3-6 kg tüzifa vagy 1 m3 gáz fűtőértékét (15 – 20 MJ/kg) kb 1,5 -2 kg pellet biztosítja.

Pellet grillsütő videó

A jövő

A fa pellet ezzel együtt hódító útra indult. A kályhák mellett megjelentek más termékek is, amelyek ezt a technológiát használják. Ma már könnyedén beszerezhetünk és megkönnyíthetjük az életünket vízmelegítővel, kültéri fűtéssel, de Okosgrillel is, amelyek mind kihasználják az automatizálható, kiváló fűtőértékű termék előnyeit.

Megosztom ezt a bejegyzést


Ezt a terméket most tette a kosárba:

Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66