Mi az a fa pellet?

Kezdőlap / Pellet / Mi az a fa pellet?
Mi az a fa pellet?

Ahhoz, hogy megismerjük a pelletet közel 150 évet kell visszautaznunk az időben, egészen 1870-ig. Ekkor fedezték fel ugyanis haszonállattartók, hogy összekeverve és tápanyagokkal kiegészítve jobban hasznosítják az állatok a takarmányt. A második ipari forradalom hajnalán a technológiai fejlődés pedig minden ágazatban éreztette hatását. Itt kezdődik a pellet története.

Fejlődés

A gazdák elégedettek voltak a kevert takármányokkal, gyorsabban és nagyobbra nőttek az állatok, csökkentek a költségeik, nőtt a forgási sebesség. 1906-ban a folyamat gépesítését tűzték ki célul, hogy a megfelelő arányok ne boruljanak fel és hogy megindulhasson a tömeggyártás is. Különböző présgépek jöttek létre, amelybe a beleöntött takarmányt először összetömörítették, majd magas hőfokon kezelték, így hengeres granulátumot kaptak végtermékként.

Helytakarékos tuladjonsága miatt a tömörítésnek, préselésnek hála a gazdák jelentős költségeket spóroltak a szállításon és a raktározáson, így a technológia gyorsan elterjedt a mezőgazdaság mellett további iparágakban is. A pellet készítés módszereit többek között átvette az élelmiszeripar, a halipar és az energiaipar is! Pellet technológiával készülnek a Chio chipsek, a Haldorádó egyes termékei és természetesen a fa pelletek is a fűtés területén.

pelletbudapest-fapellet

A pellet meghatározása

A pellet technológiára nincs átfogó konkrét meghatározás vagy fogalom, mivel a a tömörítés méretei nem kőbe vésett adatok. Természetesen így is le tudjuk írni a 150 éves tudományt.

“A pellet 6-12 mm méretű, fényes, sima, granulátum tömörítvényeket jelent.”

Esetünkben a granulátum alkotó eleme a fa, ha pedig szeretnénk még inkább pontosítani akkor 100%-ig természetes faanyagból készült tömörített fűtőanyagról beszélhetünk.

Mit jelent a természetes faanyag?

A fa pelletek alkotóeleme főképp a fűrészpor és a faforgács, amelyet magas nyomáson tömörítenek és préselnek, ragasztót vagy kötőanyagot viszont nem tesznek hozzá, így 100%-ban természetes lesz a létrejött termék.

A fa pellet előnyei

A fa pellet előnyeinek listáján előkelő helyet foglal el a manapság egyre inkább fontos környezetbarát jelző, mivel főképp újrahasznosított fahulladékból készül (pl. fűrészpor, faforgács) vagy olyan fenntartható erdőgazdálkodásban nevelt fákból, amelyet kifejezetten erre a célra ültettek.

A granulátum nedvességtartalma minimális, mindössze 2-10% között van, ezért is érdemes folyamatosan száraz, hűvös helyen tartani. Emiatt a tulajdonsága miatt jelentősen jobb hatásokkal ég a tűzifához képest.

Ahogy a mezőgazdaságban tevékenykedők, így az energiaiparban dolgozók számára is fontos a helytakarékos működés. Egységes jellegének köszönhetően könnyen csomagolható, szállítható és raktározható kiszerelésekben szerezhető be, általában 5-15kg-s zsákokban.

Formájának köszönhetően egyenletesen, elnyújtottan ég, minimális hamut maga után hagyva. Üvegházhatásra abszolút nincs befolyása, mivel annyi széndioxidot bocsát ki az égés során, mint amennyit megkötött.

Felhasználási területek

A pellet fűtőeszközként való fehasználására először Észak-Amerikában kezdődött, majd a 90-es években Európában is elterjedt, főképp a nagy fenyőgazdálkodásokkal rendelkező Skandináv országokban, vagy nyugati szomszédunkban, Ausztriában. A technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már modern külsejű fa pellett kazánok és kályhák közül választhatunk, amelyek tárolótartályok segítségével automatikusan adagolják a tűztérbe a pelletet, ezzel pedig jelentősen kevesebb befektetett emberi erőforrást igényelnek.

A fa pellet fűtőértéke

A fadarab térfogathoz mért felülete minél nagyobb, annál könnyebben kap lángra és ég el. Ez azt jelenti, hogy minél vékonyabb a fa, annál hamarabb lobban lángra. A fa pellet méretéhez képest kis tömeggel rendelkezik, így megfelel az előzőleg említett kritériumnak és kiválóan ég el. Fűtőértéke tömörsége miatt kimagasló. 3-6 kg tüzifa vagy 1 m3 gáz fűtőértékét (15 – 20 MJ/kg) kb 1,5 -2 kg pellet biztosítja.

Pellet grillsütő videó

A jövő

A fa pellet ezzel együtt hódító útra indult. A kályhák mellett megjelentek más termékek is, amelyek ezt a technológiát használják. Ma már könnyedén beszerezhetünk és megkönnyíthetjük az életünket vízmelegítővel, kültéri fűtéssel, de Okosgrillel is, amelyek mind kihasználják az automatizálható, kiváló fűtőértékű termék előnyeit.

Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66