Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Pellet grillsütő tulajdonos lettél? Íme 19 a tipp a használathoz

pellet grillezés tippek okosgrill

Pellet grillsütő tulajdonos lettél? Íme 19 a tipp a használathoz

Bár azon az állásponton vagyunk, hogy egész éven grillszezon van, ahogy egyre kellemesebb kint az idő, úgy nő az érdeklődés a grillezés iránt. Akik korábban vagy épp most tavasszal fa pellet grillsütő mellett tették le a voksukat, számukra kedveskedünk most ezzel a bejegyzéssel és adunk 19 tippet, hogyan is vágjanak bele ebbe az új kalandba. Kezdjük is el!

pellet grillezés tippek okosgrill
GMG pellet grillsütő az Okosrgill bemutatóteremben

1. Az új pellet grillsütő kiégetése

Amikor személyen házhoz visszük a grillsütőket mindig bemutatjuk a pellet grillsütő működését. Persze, ha épp ajándékba (házassági évforduló, születésnap stb. alkalmából) visszük a sütőt, akkor erre nem mindig van lehetőség.

Amikor a grillsütőt először kapcsoljuk be érdemes 45-60 percen keresztül magas hőfokon, üresen járatni, hogy a gyártásai folyamat során rákerülő szennyeződéseket leégessük. Ez egy higiéniai folyamat, mindenképp el kell végezni.

2. Kezdjünk óvatos duhajként

Hagyjunk időt magunknak a grillsütő felfedezésére és megismerése. Nem mondjuk, hogy ne kezdj egyből egy 15 órás marhaszeggyel, de talán érdemesebb először kisebb dolgokkal megbirkózni. Sok vásárló próbálja ki a grillsütőt csirkés receptekkel vagy épp sertés tarját készítenek benne először. Ezt javasoljuk mi is.

3. Ismerjük meg a rácsot

Érdemes a kísérletezéshez, tanuláshoz megfigyelni a rács különböző pontjain a hőmérsékletet. Pl. ha elhúzzuk a lángterelő lemezt, akkor azon a ponton melegebb lesz a rács, így ott érdemes sütni azokat a húsokat, amelyek direkt hőt igényelnek, mint a steak.

4. Húsok a hűtőből

Steven Raichlen (Amerikai gasztronómiai író, TV-s műsorvezető és regényíró) azt tanácsolja ne engedjük, hogy az elkészíteni kívánt hús szobahőmérsékletűre felmelegedjen. Legyen szó bármilyen húsról, tegyük azt a grillre egyenes a hűtőből vagy csak minimális melegedés után. Steven tanácsát a csúcskategóriás steak house-ok gyakorlatára alapozza, akik nem hagyják húsokat szobahőmérsékleten melegedni. 

5. Jóbarátunk, a hőmérő

A grillezés, barbecuezás kalandjai során érdemes befektetnünk egy pontos hússzondába, hőmérőbe. A legtöbb pellet grillsütőhöz biztosítunk gyári hússzondát, amely így monitorozza hogyan is áll az étel készültsége.

A húsok tökéletes állapotához már írtunk egy bejegyzést a maghővel kapcsolatban. Ez segít abban, hogy az adott hús ne készüljön túl és ne száradjon ki, vagy épp ne legyen még nyers.

6. A roast funkció

Érdemes kipróbálni a pörkölés funkciót. Ehhez a lángterelő lemezt el kell húzni és direkt módon sütni a lángok felett. Az USA-ból rengeteg videót látunk, ahol így sütik pl. a Tomahawk steaket vagy a burgereket, de nagyobb húsokat is előpirítanak, hogy kérget süssenek rá. Fantasztikus plusz ízt kapunk majd.

7. Alacsonyabb hőmérsékletet, több füst

A barbecuezás közbeni ideális hőmérséklet esetén több füsttel tudunk dolgozni. Tehát alacsonyabb hőmérsékleten pl. 110 és 120 °C közötti „low és slow” tartományban füstösebb ételeket kapunk, mint amikor 180 °C-on grillezünk.

8. A sear módszer

A sear módszer egy kétlépcsős főzési metódus. Főleg szárnyas húsokhoz ajánlják/ajánljuk, amikor alacsony hőmérsékleten készülnek el a bőrös húsok, majd a végén egy magasabb hőmérsékletre váltunk a ropogós bőr érdekében.

9. Soha ne fogyjon el a pellet

Már több pellet grillben is van szintjelző és ablak tartályban, de mindig érdemes figyelni. Használat előtt töltsük fel fa pellettel a tartályt és időnként ellenőrizzük azt, nehogy kifogyjon.

A legtöbb grillsütőnk pellet tartályába szinte végtelen mennyiségű (9-20kg) fa pellet betölthető, de főleg az első sütések alkalmával mindenképp szánjuk egy kis időt az ellenőrzésre. Így megtanuljuk, mikor mennyit fogyaszt a grillsütő és később már rutinból fogjuk újra tölteni.

10. A pellet grillsütő olyan, mint egy konyhai sütő

A pellet grill/füstölő ugyanúgy használható, mint benti konyhai sütő. Egyesíti a benti sütő kényelmét a füsttel. Képes sütni, dinsztelni, pörkölni stb. De a fafüst aromájával sokkal érdekesebb és újabb ízeket adhatunk az ételeknek. Legyen szó akár egy rakott krumpliról vagy akár egy sült májról.

11. Kísérletezés a fa pelletekkel

Kínálatunkban többféle fa pellet is megtalálható, amiket érdemes kipróbálni, hisz mindegyik más-más plusz ízt ad majd az ételeknek.

A hickory kemény fa erősebb aromát ad, mint az alma fa, de a whisky fa hordó különlegességét vagy a cseresznye fa füstöt is érdemes tesztelni.

12. Füstcső, ha még több füstre van szükség

A  fa pellet füstje tiszta, hisz nem tartalmaz szennyeződést és ragasztóanyagokat, de ha még ennél is több füstre vágynánk, akkor érdemes a rácsra tenni egy füstcsövet. Ebben az esetben a füstölőt begyújtva plusz füstöt juttatunk a grillsütőbe, így még füstösebb ételeket kapunk majd.

13. Távolság

Grillezni fantasztikus dolog, de oda kell figyeljünk a biztonságra is. A használati útmutatók mindenféle gyúlékony anyagtól legalább 100 centiméter távolságot javasolnak, de a biztonságkedvéért akár távolabbra is helyezhetjük a sütőt. 

A másik távolsági tényező a gyerkőcök sütés-főzés közben. Rájuk mindenképp kellő figyelmet kell fordítanunk, hisz a grillsütő nehéz és meleg.

14. Tiszta grillsütő

A hamu vagy zsír felhalmozódásának elkerülése érdekében érdemes a grillt minél gyakrabban tisztítani. Egy (hamu) porszívó mindenképp jól jöhet, csak úgy mint egy grilltisztító kefe. Ne felejtsük el megtisztítani a grillsütő kéményét sem.

15. Fólia

Sok képen és videóban látjuk, hogy a lángterelő lemezt vastagabb alufóliával vonják be a vásárlók. A rácsokról lecsepegő zsírokat így könnyebb eltávolítani. Hasznos praktika és megkíméli a lemezt is.

16. Tárolás száraz helyen

A pelletet és a pellet grillsütőt mindig száraz helyen kell tárolni. A grillsütőben maradó fa pellet (főképp a garatban) párás helyen nedves lehet és bedagadhat. Így egy vizes pelletet kapunk eredményképpen, ami megakaszthatja az adagoló csigát.

17. A vödör

Minden sütés után érdemes a zsírfogó vödröt levenni a grill oldaláról és megtisztítani. Az USA-ban itt még megjegyzik, hogy ezt a kis vödröt tároljuk a grillsütőtől távolabb, egy biztonságos helyen, hogy a mosómedvék és más rágcsálók ne fedezzék fel maguknak – talán ez a veszély Magyarországon nem fenyeget minket.

18. A grill felső állványa

Pellet grillsütők általában két szintből állnak. Alul a fő rács található, majd felette egy felső szint kap helyet.

Használjuk ki a  konvekciót, hőáramlást: erre a felső rácsra érdemes olyan alapanyagokat rakni, amelyek hajlamosak a gyors kiszáradásra, például csirkemelleket vagy vékony halfilét.

Ezeket a húsokat helyezzük a felső állványra, hogy megvédje őket az alulról sugárzó hőtől. Plusz tippként tehetünk a fő rácsra egy tál vizet vagy más folyadékot, így még több gőz keletkezik.

19. Füstben sült zöldségek és köretek

A pellet grillsütő, mint említettük olyan, mint a benti-konyha sütő, csak épp a kellemes füst plusz „funkciójával”. Érdemes a húsok mellé mindig zöldségeket, gyümölcsöket és köreteket is a rácsra tenni, hisz fantasztikus ízeket kapunk majd végeredményképpen. Az egyik nagy kedvencünk a feta sajtos grillezett görögdinnye.

+1 tipp, ha még nem döntöttél

Ha még nem döntöttél melyik pellet grillsütő legyen az család új legjobb barátja, akkor keress meg minket telefonon a (30) 166 3531 -es telefonszámon és bemutatótermünkben bemutatjuk neked a grillsütőket.

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66