Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Az öntöttvas edények 5 előnye: Miért érdemes beruházni rájuk?

öntöttvas edény bemutató okosgrill

Az öntöttvas edények 5 előnye: Miért érdemes beruházni rájuk?

Az öntöttvas edények évszázadok óta népszerűek a konyhákban, és ennek több jó oka is van. A modern technológia és az új anyagok ellenére az öntöttvas edények még mindig sokak számára a prioritás. Ebben a cikkben bemutatjuk az öntöttvas edények 5 előnyét, amelyek miatt érdemes beruházni rájuk, de rengeteg plusz ötletet és tippet is leírunk, nézzük is!

Kiváló hőeloszlás és hőtárolás

Az öntöttvas edények egyik legnagyobb előnye a kiváló hőeloszlás és hőtárolás. Az öntöttvas anyag tulajdonsága, hogy egyenletesen melegíti az edényt, és hosszú ideig képes meg is tartani a hőt.

Ez azt jelenti, hogy az étel egyenletesen sül vagy fő, és nem kell aggódnunk a túlsütés vagy a nyers étel miatt. Az öntöttvas edények ideálisak lassú főzésre, párolásra vagy akár sült ételek elkészítésére is.

Tartósság és időtállóság

Az öntöttvas edények rendkívül tartósak és időtállóak. Ha megfelelően ápoljuk és karbantartjuk őket, akár évtizedekig is szolgálhatnak.

Ellenállnak a magas hőmérsékletnek, így a tűzhelyen, a sütőben és persze a grillen is használhatjuk őket. Masszív anyaguk miatt kevésbé valószínű, hogy megrepednek vagy eltörnek, mint az üveg vagy kerámia edények.

Sokoldalúság

Az öntöttvas sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy számos különféle ételt készítsünk el egyetlen edényben. Egy öntöttvas serpenyőben süthetünk, főzhetünk, párolhatunk és grillezhetünk is. Az öntöttvas edények a tűzhelyen és a sütőben is használhatóak, ami kiváló lehetőségeket kínál a különféle konyhai technikák alkalmazására.

Egészségügyi előnyök

Használata során az ételekbe kis mennyiségű vas kerülhet, ami növeli a táplálkozási értéküket. A vas egy esszenciális ásványi anyag, amelyre a szervezetnek szüksége van a vörösvérsejtek termeléséhez és az oxigén szállításához.

Kulináris élmények

Kiváló kulináris eredményeket adhat, amelyek segítenek az étel ízének és textúrájának javításában. Az egyenletes hőeloszlás és a hőtárolás segítenek elkerülni az ételek leégését vagy nem megfelelő megfőzését.

A serpenyőben sült ételek ropogósak és aranybarnák lesznek, míg a lassú főzés során az ételek ízei összeérnek és gazdagabbá válnak. A rostélyos grill serpenyővel elkészített ételeknél pedig jellegzetes grillcsíkok és ízvilág érhető el.

Az öntöttvas dutch oven tökéletesen megőrzi a nedvességet, ami lehetővé teszi a lassú főzés során a húsok és zöldségek puhává és zamatossá válását. Az öntöttvas edényekben elkészített sütemények egyenletesen sült külsővel és nedves, puha belsővel büszkélkedhetnek.

Összefoglalás

Ezek az edények hosszútávú, nagyszerű előnyt kínálnak a grillételek elkészítése során és a felsoroltakon külön-külön is mind jó okok arra, hogy beruházzunk egy jó minőségű öntöttvas edénybe.

Bár ezek az edények kezdeti befektetést és némi odafigyelést igényelnek, hosszú távon értékes konyhai eszközökké válnak, amelyek évtizedekig szolgálhatnak. Ha még nem próbáltad ki az öntöttvas edényeket, érdemes belevágni és felfedezni azok előnyeit saját konyhájában.

A legnépszerűbb öntöttvas edények

A legnépszerűbb öntöttvas edények között számos típus megtalálhatók, amelyek különböző funkciókra és felhasználásra lettek kifejlesztve.

Íme néhány népszerű öntöttvas edény:

Dutch Oven

Az öntöttvas dutch oven (vagy öntöttvas bogrács) ideális lassú főzéshez, pörköltekhez, levesekhez és egyéb hosszú ideig készülő ételekhez.

Jellemzően nehéz, vastag falú edény, melynek van egy illeszkedő fedele is. Népszerűek kerti konyhákban és kempingezés esetén is, mivel használhatók tűzön vagy grillen, de a konyhában is használják őket. 

Az öntöttvas lábas neve a holland „dutch oven” kifejezésből származik, ami annak idején a 17. században gyártott öntöttvas edényekre utalt. A nevet a 18. századi angolok adták neki, akik a holland öntöttvas gyártási technológiát alkalmazták saját edényeiknél.

Öntöttvas rostlap, vaslap (griddle)

Az öntöttvas rostlap más néven griddle, egy lapos főzőfelület, amit különféle ételek sütésére használnak, mint például palacsinta, tojás, bacon, hamburger, zöldségek, hal és persze hús.

A legtöbb vaslap kétoldalas, az egyik oldala sima, a másik pedig bordázott. A sima oldalt használhatjuk például palacsinta, tojás vagy bacon sütésére, míg a rostélyos oldalt húsok, halak és zöldségek sütésére, hogy a jellegzetes grillcsíkokat kapjon az ételünk.

A klasszikus vaslapok téglalap alakúak, de kisebb sütőtérrel rendelkező eszközökhöz egy négyzet alakú vaslapot is tudunk ajánlani.

Az öntöttvas griddle-t lehet használni gáz-, elektromos-, indukciós- és kerámia főzőlapon, de alkalmas sütőben vagy grillen való használatra is.

Bordázott grill serpenyő

Az öntöttvas grill serpenyőket általában húsok vagy zöldségek sütésére használják. A serpenyőben a hő egyenletes eloszlása biztosítja, hogy az ételek egyenletesen süljenek meg.

A „bordázott” jelző arra utal, hogy a serpenyő felülete nem sima, hanem vannak rajta kiemelkedések, amelyek a sütés során a jellegzetes grillcsíkokat hozzák létre az ételeken.

Öntöttvas grillnyomó, húsvasaló

Az öntöttvas grillnyomó, más néven grillpress, egy olyan eszköz, amit főként grillen és serpenyőben sütés során használnak. Az ételeket egyenletesen nyomja a grill vagy a serpenyő/vaslap felületére és biztosítja, hogy azok gyorsabban süljenek meg.

Jellemzően lapos, nehéz súlyú eszköz, amelynek lehet sima vagy bordázott felülete, és gyakran van rajta egy fogantyú, amely lehetővé teszi a nyomásgyakorlást a sütés során.

Használata húsok esetén javíthatja a textúrát és az ízt, mert segít a bennük található zsírnak egyenletesen eloszlani és lecsöpögni. Ezenkívül az így készült húsokon gyakran láthatók a rásült grillcsíkok, amelyek vizuálisan is vonzóbbá teszik az ételt.

Mivel az öntöttvas hőtartó képessége kiváló így az előmelegített eszközt használva a hús gyorsabban és egyenletesebben sül. Használható olyan ételek lapítására is, mint például a hamburgerek vagy szendvicsek. Természetesen arra oda kell figyelni, hogy addig lapítsuk, nyomjuk vele az ételt, amíg az teljesen ki nem szárad.

Zománcozott öntöttvas 

A zománcozott öntöttvas edények olyan főzőeszközök, amelyekben az öntöttvas szerkezet külső és belső felületét vékony, üvegszerű, általában színes zománcréteg borítja.

Ezek az edények ötvözik az öntöttvas edények előnyeit a zománc könnyebb tisztíthatóságával és esztétikai vonzerejével. Szintén kiváló hőmegőrzést és hőeloszlást biztosít, míg a zománcréteg megvédi az edényt a rozsdától és a savas ételektől, amelyek károsíthatják a puszta öntöttvas felületet.

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66