Székely oldalas grill recept by Szoky konyhája

Kezdőlap / Székely oldalas grill recept by Szoky konyhája
Székely oldalas grill recept by Szoky konyhája
MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Az oldalas népszerű grill/bbq recept és szerencsére létezik egy nagyon finom székely, cserépedényes, lestyános változat is. Receptvideón mutatja be Szoky.

Adag4 főre
Előkészítési idő30 percFőzési idő3 óraÖsszesen3 óra 30 perc
Hozzávalók a csülökhöz
 2 kg sertésoldalas
 15 dkg (mangalica) szalonnaés kisült zsírja
 4 fej vöröshagyma
 4 nagy gerezd fokhagyma
 2 kg burgonya
 
 tört színes bors
 kakukkfű
 lestyán
 őrölt édes nemes pirospaprika
Elkészítés
1

A sertésoldalast a videón is látható módon vágjuk fel. Nagyon hasonlít így a St. Louis stílusú sertésoldalasra.

2

Az oldalas szeletelése után mindkét oldalát sóval és borssal fűszerezzük.

3

A szalonnát vágjuk csíkokra és pirítsuk meg kicsit. Kb. 1,5-2 perc alatt ki is fogja engedni a zsírt. Ezután a szalonnát vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre.

4

A szalonna zsírjában forgassuk meg a sertésoldalast és pirítsuk le oldalanként 40-50 másodpercig. Ezzel egy kis kéreg kerül az oldalasra. Ha kevés volt a szalonna zsír, akkor tegyünk hozzá egy kis sertészsírt nyugodtan.

5

A hagymákat és fokhagymákat vágjuk fel és szintén a szalonna által kiengedett zsírban fél perc, 1 percig pirítsuk meg.

6

Pucoljuk meg a burgonyát és vágjuk cikkekre (4 felé, hosszában).

7

Keverjük a szalonnát hagymához néhány laza mozdulattal, majd pedig a cikkekre vágott krumplival is keverjük el.

8

Jöhet a krumpli fűszerezése. Sózzuk, szórjuk meg piros paprikával, egy kevés lestyánnal, őrült színes borssal és kakukkfűvel. Alaposan keverjük össze a fűszereket a krumplival, hagymával, fokhagymával, szalonnával.

9

Az összekeverés után tegyük át a kerámia tálba és rendezzük el a krumplikat. Ez lesz a sertésoldalas talpazata. A tálat nem muszáj külön beáztatnunk, de ha szeretnénk ártani biztosan nem ártunk vele.

10

Amelyik tálba összekevertük a fűszereket és a krumplit abba tegyük bele nyugodtan az oldalast és a maradék fűszereket így felveszi az oldalas. Ezután tegyük át a cserépbe a sertésoldalast és helyezzük el a krumplikon, hogy elférjen.

11

A grillsütő hőmérsékletét emeljük 150 Celsius fokra. Tegyük a tál tetejét a helyére és mehet is a grillsütőbe. 2 órán keresztül sülhet a finomságos oldalas. Természetesen kisebb hőmérsékleten is mehet a sütő, ilyenkor tovább fog tartani a folyamat.

12

Ha letelt a 2 óra hossza, emeljük a hőmérsékletet 230 Celsius fokra és vegyük le a tál tetejét. 60 percen keresztül sülhet így a sertésoldalas és el is készült a finomság.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Ajándék, ingyenes receptfüzet:

Kötényt fel! – 35 receptötlet a kerti sütéshez-főzéshez

Tájékozódj az Okosgrillekről:

Hozzávalók

Hozzávalók a csülökhöz
 2 kg sertésoldalas
 15 dkg (mangalica) szalonnaés kisült zsírja
 4 fej vöröshagyma
 4 nagy gerezd fokhagyma
 2 kg burgonya
 
 tört színes bors
 kakukkfű
 lestyán
 őrölt édes nemes pirospaprika

Elkészítés

Elkészítés
1

A sertésoldalast a videón is látható módon vágjuk fel. Nagyon hasonlít így a St. Louis stílusú sertésoldalasra.

2

Az oldalas szeletelése után mindkét oldalát sóval és borssal fűszerezzük.

3

A szalonnát vágjuk csíkokra és pirítsuk meg kicsit. Kb. 1,5-2 perc alatt ki is fogja engedni a zsírt. Ezután a szalonnát vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre.

4

A szalonna zsírjában forgassuk meg a sertésoldalast és pirítsuk le oldalanként 40-50 másodpercig. Ezzel egy kis kéreg kerül az oldalasra. Ha kevés volt a szalonna zsír, akkor tegyünk hozzá egy kis sertészsírt nyugodtan.

5

A hagymákat és fokhagymákat vágjuk fel és szintén a szalonna által kiengedett zsírban fél perc, 1 percig pirítsuk meg.

6

Pucoljuk meg a burgonyát és vágjuk cikkekre (4 felé, hosszában).

7

Keverjük a szalonnát hagymához néhány laza mozdulattal, majd pedig a cikkekre vágott krumplival is keverjük el.

8

Jöhet a krumpli fűszerezése. Sózzuk, szórjuk meg piros paprikával, egy kevés lestyánnal, őrült színes borssal és kakukkfűvel. Alaposan keverjük össze a fűszereket a krumplival, hagymával, fokhagymával, szalonnával.

9

Az összekeverés után tegyük át a kerámia tálba és rendezzük el a krumplikat. Ez lesz a sertésoldalas talpazata. A tálat nem muszáj külön beáztatnunk, de ha szeretnénk ártani biztosan nem ártunk vele.

10

Amelyik tálba összekevertük a fűszereket és a krumplit abba tegyük bele nyugodtan az oldalast és a maradék fűszereket így felveszi az oldalas. Ezután tegyük át a cserépbe a sertésoldalast és helyezzük el a krumplikon, hogy elférjen.

11

A grillsütő hőmérsékletét emeljük 150 Celsius fokra. Tegyük a tál tetejét a helyére és mehet is a grillsütőbe. 2 órán keresztül sülhet a finomságos oldalas. Természetesen kisebb hőmérsékleten is mehet a sütő, ilyenkor tovább fog tartani a folyamat.

12

Ha letelt a 2 óra hossza, emeljük a hőmérsékletet 230 Celsius fokra és vegyük le a tál tetejét. 60 percen keresztül sülhet így a sertésoldalas és el is készült a finomság.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Székely oldalas grill recept by Szoky konyhája