Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Texas stílusú marhaszegy

Texas stílusú marhaszegy


texas barbecue marhaszegy recept okosgrill
MegosztásMentésMegosztásMegosztás

A texasi BBQ főszereplője a hús. A szósz csak a lehető legkevesebb mellette. A füstölt Texas stílusú marhaszegy ebben a minimalista felfogásban készül, hogy a húsos íz és a textúra ragyoghasson. A végeredmény gazdag, puha és tele természetes ízekkel. Ez a recept megéri az idejét.

Adag4 főre
Előkészítési idő30 percFőzési idő8 óraÖsszesen8 óra 30 perc
Hozzávalók
 4,50 kg marhaszegy
 250 ml alma almaecet
 250 ml sör
 2 evőkanál Worcestershire szósz
Elkészítés
1

Vegyük ki a marhaszegyet a hűtőszekrényből. A hideg szegy vágása könnyebb, mint a szobahőmérsékletű szegyé.

2

A szegyet point résszel (vastagabb rész) lefelé tegyük a rácsra. Minden bőrt, kemény faggyút és kilógó zsírt vágjunk le róla.

3

Ezt követően a flat (keskenyebb) részen lesz egy íves zsír rész. Ezt a zsírt kell addig trimmeljük, amíg egy egységes átmenetet nem kapunk a flat és point izomcsoport között.

4

Fordítsuk meg a szegyet és a zsíros felét addig trimmeljük, amíg egységesen kb. 0,6cm vastag zsírréteget nem kapunk.

5

Bőségesen fűszerezzük be a trimmelt szegyet minden oldalról marhahús fűszerkeverékkel.

6

Egy tálban keverjük össze a sört, az almaecetet és a Worcestershire-i szószt és két evőkanál fűszert, hogy mopmártást kapjunk.

7

Melegítsük elő a pellet grillsütőt 110°C-ra. Helyezzük be marhaszegyet a füstre, majd szúrjunk bele hőmérőszondát is, hogy figyelhessük a belső hőt - 74 fokig fogjuk így sütni. Egy nagyobb szegynél ez akár 8 óra is lehet, kisebbeknél kevesebb idő.

8

A szegyet a kevert mop szósszal 1,5-2 óránként kenjük át, hogy nedves maradjon.

9

Amint a szegy eléri a 74 fokos értéket, vegyük ki a grillsütőből, majd tekerjük be hentespapírba vagy alufóliába úgy, hogy szivárgásmentes legyen és tegyük vissza a füstre addig, amíg a belsőhőmérséklete el nem éri a 95 fokot.

10

Ekkor vegyük ki a szeget a pellet grillből, és hagyjuk pihenni 1 órán keresztül, majd szeleteljük fel.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Ajándék, ingyenes receptfüzet:

Kötényt fel! – 35 receptötlet a kerti sütéshez-főzéshez

Ismerd meg a Milestone66 termékeket:

Tájékozódj az Okosgrillekről:

További receptek:

Texas BBQ marhaszegy hagymásbabbalEhhez a recepthez korán keltünk, hogy az esti kerti partira a legkirályabb fogást tudjuk tálalni: Texas barbecue marhaszegy hagymás sült babbal.
Grillezett-füstölt gombaEz a finom köret egyszerű és látványos. A gombák kevés előkészítési időt igényelnek, cserébe magukba szívják a gazdag keményfa füstízt. Felhasználhatjuk olyan receptben, ami gombát igényel, vagy fogyasztható magában is.
Grillezett burgonya nyársakDobjuk fel a szokásosnál jobban a burgonya köretünket! A rozmaringban sült krumplikat nyársra tűzve grillezzük, miközben a pellet grill füst minden centiméterét karakteres ízűvé varázsolja.
Sokác bab agyagedényben készítveMi jellemzi a sokác babot? A hagyományos, tápláló étel összetevői gazdag ízeket rejt magában. A délvidéki konyha egyik ikonikus fogása, amely a helyi gasztronómia jellegzetességeit mutatja be nekünk. Az étel elkészítése során a hagyományos agyagedényt használnak, amelyet a tűz körül, egy kis távolságra helyeznek el. Ezzel a módszerrel az étel mindig csak az egyik oldalán érintkezik nagyobb hővel, és mivel a rétegeket lazán vannak egymásra helyezve így forgásban van és minden része egységesen átmelegszik. A hozzávalók lassan, hosszú órák alatt szinte összeolvadnak, kialakítva az étel jellegzetes ízét és textúráját.

Hozzávalók

Hozzávalók
 4,50 kg marhaszegy
 250 ml alma almaecet
 250 ml sör
 2 evőkanál Worcestershire szósz

Elkészítés

Elkészítés
1

Vegyük ki a marhaszegyet a hűtőszekrényből. A hideg szegy vágása könnyebb, mint a szobahőmérsékletű szegyé.

2

A szegyet point résszel (vastagabb rész) lefelé tegyük a rácsra. Minden bőrt, kemény faggyút és kilógó zsírt vágjunk le róla.

3

Ezt követően a flat (keskenyebb) részen lesz egy íves zsír rész. Ezt a zsírt kell addig trimmeljük, amíg egy egységes átmenetet nem kapunk a flat és point izomcsoport között.

4

Fordítsuk meg a szegyet és a zsíros felét addig trimmeljük, amíg egységesen kb. 0,6cm vastag zsírréteget nem kapunk.

5

Bőségesen fűszerezzük be a trimmelt szegyet minden oldalról marhahús fűszerkeverékkel.

6

Egy tálban keverjük össze a sört, az almaecetet és a Worcestershire-i szószt és két evőkanál fűszert, hogy mopmártást kapjunk.

7

Melegítsük elő a pellet grillsütőt 110°C-ra. Helyezzük be marhaszegyet a füstre, majd szúrjunk bele hőmérőszondát is, hogy figyelhessük a belső hőt - 74 fokig fogjuk így sütni. Egy nagyobb szegynél ez akár 8 óra is lehet, kisebbeknél kevesebb idő.

8

A szegyet a kevert mop szósszal 1,5-2 óránként kenjük át, hogy nedves maradjon.

9

Amint a szegy eléri a 74 fokos értéket, vegyük ki a grillsütőből, majd tekerjük be hentespapírba vagy alufóliába úgy, hogy szivárgásmentes legyen és tegyük vissza a füstre addig, amíg a belsőhőmérséklete el nem éri a 95 fokot.

10

Ekkor vegyük ki a szeget a pellet grillből, és hagyjuk pihenni 1 órán keresztül, majd szeleteljük fel.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Texas stílusú marhaszegy
Ezt a terméket most tette a kosárba:

Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66