Egészben sült malac – Ladányi János receptje

Kezdőlap / Egészben sült malac – Ladányi János receptje
Egészben sült malac – Ladányi János receptje
MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Bürgés Tomi barátunk egy zseniális egészben sült malacot készített el - a Zgrills 1100b2 fa pellet grillsütőn -, Ladányi János (South Smoke BBQ) receptje alapján. Köszönjük!

Adag12 főre
Előkészítési idő1 óraFőzési idő7 óraÖsszesen8 óra
Hozzávalók
 1 darab kizsigerelt egész malackb. 13-15 kg
 jéghideg víza locsoláshoz
A 72 órás pácléhez:
 20 l víz
 1,20 kg só (6% os sóoldat!)
 10 darab babérlevél
 1 teáskanál mustármag
 1 teáskanál egész fekete bors
 1 evőkanál római kömény
 10 gerezd roppantott fokhagyma
Elkészítés
1

20 liter langyos vízhez adjuk hozzá a sót és keverjük addig, amíg teljesen fel nem oldódik. Tegyük bele a pác további hozzávalóit is, majd forraljuk fel.

2

A malac bordáiról távolítsuk el a hártyát és vágjuk be végig a csont mellett.
A lapockánál és a combnál szintén vágjuk be csontig.
Nagyon fontos! A bőr lesz a malac deflektora, nagyon ügyfeljünk rá, hogy ne sértsük meg, ne szúrjuk át!

3

A páclé visszahűtése után tegyük bele az egész malacot és pácoljuk 72 órán keresztül.
Fontos, hogy ez az egész malac ne fagyasztott legyen! Minden nap kétszer fordítsuk át benne.

4

A sütőnket melegítsük fel 140°C-ra.
A pácléből kivéve nem kell áttörölni a malacot, csak a fülét és farkát vonjuk be alufóliával, mert azok könnyen megéghetnek.
Hasüreggel lefelé terítsük ki a rácsra és tegyük be a smokerbe.

5

A malac bőrét citrommal és sóval dörzsöljük be, így gyorsabban fog száradni a bőre és ropogósabb lesz.

6

A sütés egy ekkora malacnál, kb. 6-7 óra lesz összesen.
Az első 2 óra után jéghideg vízzel locsoljuk meg. Így visszahűl a bőre és nem reped szét. A sütés utolsó órájában már nem szabad locsolni.
A sütés alatt, ha úgy látjuk, hogy a bőre túl feszes, akkor hidegvízzel leönthetjük. Fontos, hogy ne túl sűrűn locsoljuk, mert akkor puha marad a bőr.

7

Amikor malacunk a combban és a lapockában mérve eléri a 84°C-os maghőt, akkor emeljük fel a grillsütő hőmérsékletét 200°C-ra.
Figyeljünk rá, hogy a maghő mérésekor ne érjen csontot a szonda, illetve vastagabb részen mérjük a hőt.

8

Egészen addig süssük, amíg el nem éri a 92°C-os maghőt - malacunk ekkor készen van. Ahogy Tomi mondja a videókban: indulhat a halózás!

9

Az egészben sült malac receptjét köszönjük Ladányi Jánosnak (South Smoke BBQ).

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Ajándék, ingyenes receptfüzet:

Kötényt fel! – 35 receptötlet a kerti sütéshez-főzéshez

Tájékozódj az Okosgrillekről:

Hozzávalók

Hozzávalók
 1 darab kizsigerelt egész malackb. 13-15 kg
 jéghideg víza locsoláshoz
A 72 órás pácléhez:
 20 l víz
 1,20 kg só (6% os sóoldat!)
 10 darab babérlevél
 1 teáskanál mustármag
 1 teáskanál egész fekete bors
 1 evőkanál római kömény
 10 gerezd roppantott fokhagyma

Elkészítés

Elkészítés
1

20 liter langyos vízhez adjuk hozzá a sót és keverjük addig, amíg teljesen fel nem oldódik. Tegyük bele a pác további hozzávalóit is, majd forraljuk fel.

2

A malac bordáiról távolítsuk el a hártyát és vágjuk be végig a csont mellett.
A lapockánál és a combnál szintén vágjuk be csontig.
Nagyon fontos! A bőr lesz a malac deflektora, nagyon ügyfeljünk rá, hogy ne sértsük meg, ne szúrjuk át!

3

A páclé visszahűtése után tegyük bele az egész malacot és pácoljuk 72 órán keresztül.
Fontos, hogy ez az egész malac ne fagyasztott legyen! Minden nap kétszer fordítsuk át benne.

4

A sütőnket melegítsük fel 140°C-ra.
A pácléből kivéve nem kell áttörölni a malacot, csak a fülét és farkát vonjuk be alufóliával, mert azok könnyen megéghetnek.
Hasüreggel lefelé terítsük ki a rácsra és tegyük be a smokerbe.

5

A malac bőrét citrommal és sóval dörzsöljük be, így gyorsabban fog száradni a bőre és ropogósabb lesz.

6

A sütés egy ekkora malacnál, kb. 6-7 óra lesz összesen.
Az első 2 óra után jéghideg vízzel locsoljuk meg. Így visszahűl a bőre és nem reped szét. A sütés utolsó órájában már nem szabad locsolni.
A sütés alatt, ha úgy látjuk, hogy a bőre túl feszes, akkor hidegvízzel leönthetjük. Fontos, hogy ne túl sűrűn locsoljuk, mert akkor puha marad a bőr.

7

Amikor malacunk a combban és a lapockában mérve eléri a 84°C-os maghőt, akkor emeljük fel a grillsütő hőmérsékletét 200°C-ra.
Figyeljünk rá, hogy a maghő mérésekor ne érjen csontot a szonda, illetve vastagabb részen mérjük a hőt.

8

Egészen addig süssük, amíg el nem éri a 92°C-os maghőt - malacunk ekkor készen van. Ahogy Tomi mondja a videókban: indulhat a halózás!

9

Az egészben sült malac receptjét köszönjük Ladányi Jánosnak (South Smoke BBQ).

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Egészben sült malac – Ladányi János receptje
Főoldal
Szoky könyv
Pellet grillek
Milestone66