A csülök a magyar konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, amely fejedelmi fogásként kerül az asztalra. Most pataki tálban készül el, egy kellemes sörös, hagymás ágyon. Tolmácsolja: Szoky konyhája
Kezdésnek tisztítsuk meg a csülköt. Távolítsuk az esetlegesen rajta maradt szőröket. A videóban nagyszerűen bemutatja Szoky ezt a folyamatot.
A pataki tálunkat áztassuk be vízbe legalább 20-30 percre.
Ahogyan arról is nagyszerű felvételt látunk, hogyan nyissuk szét a csülköt a csont mellett. Persze ha egészben szeretnénk elkészíteni, akkor sincs gond, de ez a recept a kinyitott változat idejével számol.
A pataki tálba készítsük el a csülök "talpát", alapját. Ez gorombára vágott hagymából fog állni. Nincs más dolgunk, mint az egész fej hagymákat 4-5 részre vágni és beleszórni a tál aljába, majd szórjunk rá szemes fekete borsot, 2-3 babérlevélet és öntsük fel 2,5 dcl sörrel.
Egy edénybe alaposan keverjük össze a mézet, mustárt, a fokhagymát, a sót, a színesborsot, az őrölt köményt majd kenjük be vele a csülök alját.
Helyezzük a csülköt a pataki tálba, bőrrel felfelé. Miután ez megtörtént alaposan kenjük be a csülök bőrös részét is. Tegyünk a tálba egy csokor petrezselymet, finom plusz ízeket ad majd.
Állítsuk be a grillsütőnket 150-160 Celsius fokra és helyezzük be a pataki tálat benne a hagymás talppal és rajta a bekent csülökkel majd helyezzük rá a tetejét. Most 2 órás folyamat indul, amely során a csülök a sörös alaplével és a zsírok segítségével puhává válik.
Készítsük el addig is a csülök kenéséhez szükséges glazúrt, amit a sütés utolsó részében fogunk a csülökre felvinni. Ehhez szintén egy kisebb edényre lesz szükségünk, amiben alaposan összekeverünk 2-3 evőkanál mézet, 70 ml sört, kevés sót és színes borsot.
Amikor letelt a két óra hossza, ellenőrizzük a húst. Ha már a csontokat könnyedén mozgatjuk jó után járunk. A tál tetejére már nem lesz szükségünk, tegyük félre. 5 percet sülhet a fedele nélkül tovább, majd jöhet a kenőcs.
Emeljük a hőfokot 200 Celsiusra és kenjük be a glazúrral a csülök bőrös részét. A tál alján lévő zsírokból is adhatunk keveset a csülöknek.
Ezt a folyamatot sűrűn ismételjük meg, akár 5 percenként is. Összesen 30-45 percre lesz szükségünk, hogy a csülök elkészüljön és ropogós bőre legyen.
Kapcsolódó recept
Szoky konyhája hagymás burgonya pataki tálban
Szoky konyhája receptkönyv:
Részletek ide kattintva: Kerti sütés-főzés Szokyval
Tájékozódj az Okosgrillekről:
Hozzávalók
Elkészítés
Kezdésnek tisztítsuk meg a csülköt. Távolítsuk az esetlegesen rajta maradt szőröket. A videóban nagyszerűen bemutatja Szoky ezt a folyamatot.
A pataki tálunkat áztassuk be vízbe legalább 20-30 percre.
Ahogyan arról is nagyszerű felvételt látunk, hogyan nyissuk szét a csülköt a csont mellett. Persze ha egészben szeretnénk elkészíteni, akkor sincs gond, de ez a recept a kinyitott változat idejével számol.
A pataki tálba készítsük el a csülök "talpát", alapját. Ez gorombára vágott hagymából fog állni. Nincs más dolgunk, mint az egész fej hagymákat 4-5 részre vágni és beleszórni a tál aljába, majd szórjunk rá szemes fekete borsot, 2-3 babérlevélet és öntsük fel 2,5 dcl sörrel.
Egy edénybe alaposan keverjük össze a mézet, mustárt, a fokhagymát, a sót, a színesborsot, az őrölt köményt majd kenjük be vele a csülök alját.
Helyezzük a csülköt a pataki tálba, bőrrel felfelé. Miután ez megtörtént alaposan kenjük be a csülök bőrös részét is. Tegyünk a tálba egy csokor petrezselymet, finom plusz ízeket ad majd.
Állítsuk be a grillsütőnket 150-160 Celsius fokra és helyezzük be a pataki tálat benne a hagymás talppal és rajta a bekent csülökkel majd helyezzük rá a tetejét. Most 2 órás folyamat indul, amely során a csülök a sörös alaplével és a zsírok segítségével puhává válik.
Készítsük el addig is a csülök kenéséhez szükséges glazúrt, amit a sütés utolsó részében fogunk a csülökre felvinni. Ehhez szintén egy kisebb edényre lesz szükségünk, amiben alaposan összekeverünk 2-3 evőkanál mézet, 70 ml sört, kevés sót és színes borsot.
Amikor letelt a két óra hossza, ellenőrizzük a húst. Ha már a csontokat könnyedén mozgatjuk jó után járunk. A tál tetejére már nem lesz szükségünk, tegyük félre. 5 percet sülhet a fedele nélkül tovább, majd jöhet a kenőcs.
Emeljük a hőfokot 200 Celsiusra és kenjük be a glazúrral a csülök bőrös részét. A tál alján lévő zsírokból is adhatunk keveset a csülöknek.
Ezt a folyamatot sűrűn ismételjük meg, akár 5 percenként is. Összesen 30-45 percre lesz szükségünk, hogy a csülök elkészüljön és ropogós bőre legyen.