Mézes-mustáros csülök grill recept by Szoky konyhája

Kezdőlap / Mézes-mustáros csülök grill recept by Szoky konyhája
Mézes-mustáros csülök grill recept by Szoky konyhája
MegosztásMentésMegosztásMegosztás

A csülök a magyar konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, amely fejedelmi fogásként kerül az asztalra. Most pataki tálban készül el, egy kellemes sörös, hagymás ágyon. Tolmácsolja: Szoky konyhája

Adag4 főre
Előkészítési idő30 percFőzési idő3 óraÖsszesen3 óra 30 perc
Hozzávalók a csülökhöz
 csülökelső vagy hátsó, akár vegyes sertés csülök
 500 ml sör
 4 evőkanál mustár
 3 evőkanál méz
 8 gerezd fokhagyma
 
 egész bors fekete
 babérlevél
 5 fej vöröshagyma
 őrölt kömény
 őrölt színes bors
Hozzávalók a csülök glazúrhoz
 2 evőkanál méz
 70 ml sör
 kevés só
 kevés őrölt bors
Elkészítés
1

Kezdésnek tisztítsuk meg a csülköt. Távolítsuk az esetlegesen rajta maradt szőröket. A videóban nagyszerűen bemutatja Szoky ezt a folyamatot.

2

A pataki tálunkat áztassuk be vízbe legalább 20-30 percre.

3

Ahogyan arról is nagyszerű felvételt látunk, hogyan nyissuk szét a csülköt a csont mellett. Persze ha egészben szeretnénk elkészíteni, akkor sincs gond, de ez a recept a kinyitott változat idejével számol.

4

A pataki tálba készítsük el a csülök "talpát", alapját. Ez gorombára vágott hagymából fog állni. Nincs más dolgunk, mint az egész fej hagymákat 4-5 részre vágni és beleszórni a tál aljába, majd szórjunk rá szemes fekete borsot, 2-3 babérlevélet és öntsük fel 2,5 dcl sörrel.

5

Egy edénybe alaposan keverjük össze a mézet, mustárt, a fokhagymát, a sót, a színesborsot, az őrölt köményt majd kenjük be vele a csülök alját.

6

Helyezzük a csülköt az pataki tálba, bőrrel felfelé. Miután ez megtörtént alaposan kenjük be a csülök bőrös részét is. Tegyünk a tálba egy csokor petrezselymet, finom plusz ízeket ad majd.

7

Állítsuk be a grillsütőnket 150-160 Celsius fokra és helyezzük be a pataki tálat benne a hagymás talppal és rajta a bekent csülökkel majd helyezzük rá a tetejét. Most 2 órás folyamat indul, amely során a csülök a sörös alaplével és a zsírok segítségével puhává válik.

8

Készítsük el addig is a csülök kenéséhez szükséges glazúrt, amit a sütés utolsó részében fogunk a csülökre felvinni. Ehhez szintén egy kisebb edényre lesz szükségünk, amiben alaposan összekeverünk 2-3 evőkanál mézet, 70 ml sört, kevés sót és színes borsot.

9

Amikor letelt a két óra hossza, ellenőrizzük a húst. Ha már a csontokat könnyedén mozgatjuk jó után járunk. A tál tetejére már nem lesz szükségünk, tegyük félre. 5 percet sülhet a fedele nélkül tovább, majd jöhet a kenőcs.

10

Emeljük a hőfokot 200 Celsiusra és kenjük be a glazúrral a csülök bőrös részét. A tál alján lévő zsírokból is adhatunk keveset a csülöknek.

11

Ezt a folyamatot sűrűn ismételjük meg, akár 5 percenként is. Összesen 30-45 percre lesz szükségünk, hogy a csülök elkészüljön és ropogós bőre legyen.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Kapcsolódó recept

Szoky konyhája hagymás burgonya pataki tálban

Ajándék, ingyenes receptfüzet:

Kötényt fel! – 35 receptötlet a kerti sütéshez-főzéshez

Tájékozódj az Okosgrillekről:

Hozzávalók

Hozzávalók a csülökhöz
 csülökelső vagy hátsó, akár vegyes sertés csülök
 500 ml sör
 4 evőkanál mustár
 3 evőkanál méz
 8 gerezd fokhagyma
 
 egész bors fekete
 babérlevél
 5 fej vöröshagyma
 őrölt kömény
 őrölt színes bors
Hozzávalók a csülök glazúrhoz
 2 evőkanál méz
 70 ml sör
 kevés só
 kevés őrölt bors

Elkészítés

Elkészítés
1

Kezdésnek tisztítsuk meg a csülköt. Távolítsuk az esetlegesen rajta maradt szőröket. A videóban nagyszerűen bemutatja Szoky ezt a folyamatot.

2

A pataki tálunkat áztassuk be vízbe legalább 20-30 percre.

3

Ahogyan arról is nagyszerű felvételt látunk, hogyan nyissuk szét a csülköt a csont mellett. Persze ha egészben szeretnénk elkészíteni, akkor sincs gond, de ez a recept a kinyitott változat idejével számol.

4

A pataki tálba készítsük el a csülök "talpát", alapját. Ez gorombára vágott hagymából fog állni. Nincs más dolgunk, mint az egész fej hagymákat 4-5 részre vágni és beleszórni a tál aljába, majd szórjunk rá szemes fekete borsot, 2-3 babérlevélet és öntsük fel 2,5 dcl sörrel.

5

Egy edénybe alaposan keverjük össze a mézet, mustárt, a fokhagymát, a sót, a színesborsot, az őrölt köményt majd kenjük be vele a csülök alját.

6

Helyezzük a csülköt az pataki tálba, bőrrel felfelé. Miután ez megtörtént alaposan kenjük be a csülök bőrös részét is. Tegyünk a tálba egy csokor petrezselymet, finom plusz ízeket ad majd.

7

Állítsuk be a grillsütőnket 150-160 Celsius fokra és helyezzük be a pataki tálat benne a hagymás talppal és rajta a bekent csülökkel majd helyezzük rá a tetejét. Most 2 órás folyamat indul, amely során a csülök a sörös alaplével és a zsírok segítségével puhává válik.

8

Készítsük el addig is a csülök kenéséhez szükséges glazúrt, amit a sütés utolsó részében fogunk a csülökre felvinni. Ehhez szintén egy kisebb edényre lesz szükségünk, amiben alaposan összekeverünk 2-3 evőkanál mézet, 70 ml sört, kevés sót és színes borsot.

9

Amikor letelt a két óra hossza, ellenőrizzük a húst. Ha már a csontokat könnyedén mozgatjuk jó után járunk. A tál tetejére már nem lesz szükségünk, tegyük félre. 5 percet sülhet a fedele nélkül tovább, majd jöhet a kenőcs.

10

Emeljük a hőfokot 200 Celsiusra és kenjük be a glazúrral a csülök bőrös részét. A tál alján lévő zsírokból is adhatunk keveset a csülöknek.

11

Ezt a folyamatot sűrűn ismételjük meg, akár 5 percenként is. Összesen 30-45 percre lesz szükségünk, hogy a csülök elkészüljön és ropogós bőre legyen.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Mézes-mustáros csülök grill recept by Szoky konyhája