Narancsos kacsasült extra finom pácban – Szoky konyhája

Ha van egy vasedényünk, akkor kinyílik a világ! Készítsünk benne egy narancsos, pácolt kacsát extra finom kenőccsel. A könnyed citrusos ízvilágot vajas új burgonyával egészítjük ki és persze több óra füsttel.
Készítsük elő a páclevet: a narancsot mossuk meg, majd vágjuk négyfelé, a gyömbért hámozzuk meg és vágjuk karikákra, a fűszereket pedig tegyük egy fűszertartó tojásba vagy zsákba.
Egy fazékba engedjünk vizet, majd a forrásban lévő vízbe helyezzük a fenti hozzávalókat és kb. 1,5 órán keresztül fogjuk főzni. Válasszunk olyat méretű fazekat (és annyi vizet), amiben elfér majd az egész kacsa.
Térjünk is rá a kenőcsre: a vöröshagymát és a fokhagymát aprítjuk, míg a gyömbért lereszeljük, majd egy alkalmas eszközben felolvasztjuk a vajat és érkezhet is rá ez a néhány hozzávaló.
4-5 percen keresztül pároljuk, majd hozzáöntjük a vörösbort és a mézet, illetve ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük.
3 darab narancsot meghámozunk olya módon, hogy minél kevesebb fehér rész jusson a héjra. A lehámozott héjat gyufaszál vastagságúra aprítjuk, ez az úgynevezett julienne vágás.
Magából a narancsból kinyomjuk a levét. Kb. 300 ml narancslevet kell kapjunk, amit tehetünk is a többi hozzávalóhoz, mégpedig a pácléből elvett 1 merőkanál víz kíséretében.
Nincs más dolgunk míg időnként átkeverve egy sűrű masszává főzzük, majd botmixer segítségével alaposan összetörjük.
A pácléből vegyük ki a fűszertojást, majd merítsük el benne a kacsát és lefedve pácoljuk a másnapi sütésig.
Amikor eltelt egy éjszaka és készen állunk a sütésre, akkor a fa pellet grillsütőnk hőmérsékletét állítsuk be 180°C-ra.
A kacsa bőrét óvatosan irdaljuk be, helyezzünk a belsejébe petrezselymet és narancsot, kívülről pedig sózzuk, borsozzuk. Mellé pedig tegyünk fűszeres-vajas újburgonyát. Helyezzük be vasedényünket a grillsütőbe kb. 2 órára lefedve.
Amikor letelt az idő, akkor a sütőedény tetejét vegyük le és emeljük a hőt 230°C-ra, majd 10-15 perc után már át is kenhetjük a kacsát az elkészített kenőccsel és ezt 10 percenként 4-5x ismételjük is meg.
Az utolsó kenésnél szórjuk meg petrezselyemmel és amikor visszasült már készen is vagyunk.
Ajándék, ingyenes receptfüzet:
Kötényt fel! – 35 receptötlet a kerti sütéshez-főzéshez
Ismerd meg a Milestone66 termékeket:
- Okosgrill kiegészítők
Milestone66 Farmer kötény
Original price was: 23 990 Ft.19 990 FtCurrent price is: 19 990 Ft.
Tájékozódj az Okosgrillekről:
További receptek:
Hozzávalók
Elkészítés
Készítsük elő a páclevet: a narancsot mossuk meg, majd vágjuk négyfelé, a gyömbért hámozzuk meg és vágjuk karikákra, a fűszereket pedig tegyük egy fűszertartó tojásba vagy zsákba.
Egy fazékba engedjünk vizet, majd a forrásban lévő vízbe helyezzük a fenti hozzávalókat és kb. 1,5 órán keresztül fogjuk főzni. Válasszunk olyat méretű fazekat (és annyi vizet), amiben elfér majd az egész kacsa.
Térjünk is rá a kenőcsre: a vöröshagymát és a fokhagymát aprítjuk, míg a gyömbért lereszeljük, majd egy alkalmas eszközben felolvasztjuk a vajat és érkezhet is rá ez a néhány hozzávaló.
4-5 percen keresztül pároljuk, majd hozzáöntjük a vörösbort és a mézet, illetve ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük.
3 darab narancsot meghámozunk olya módon, hogy minél kevesebb fehér rész jusson a héjra. A lehámozott héjat gyufaszál vastagságúra aprítjuk, ez az úgynevezett julienne vágás.
Magából a narancsból kinyomjuk a levét. Kb. 300 ml narancslevet kell kapjunk, amit tehetünk is a többi hozzávalóhoz, mégpedig a pácléből elvett 1 merőkanál víz kíséretében.
Nincs más dolgunk míg időnként átkeverve egy sűrű masszává főzzük, majd botmixer segítségével alaposan összetörjük.
A pácléből vegyük ki a fűszertojást, majd merítsük el benne a kacsát és lefedve pácoljuk a másnapi sütésig.
Amikor eltelt egy éjszaka és készen állunk a sütésre, akkor a fa pellet grillsütőnk hőmérsékletét állítsuk be 180°C-ra.
A kacsa bőrét óvatosan irdaljuk be, helyezzünk a belsejébe petrezselymet és narancsot, kívülről pedig sózzuk, borsozzuk. Mellé pedig tegyünk fűszeres-vajas újburgonyát. Helyezzük be vasedényünket a grillsütőbe kb. 2 órára lefedve.
Amikor letelt az idő, akkor a sütőedény tetejét vegyük le és emeljük a hőt 230°C-ra, majd 10-15 perc után már át is kenhetjük a kacsát az elkészített kenőccsel és ezt 10 percenként 4-5x ismételjük is meg.
Az utolsó kenésnél szórjuk meg petrezselyemmel és amikor visszasült már készen is vagyunk.