Friss sült sonka mustármártással
Sokan azt hiszik, hogy a „sonka” szó füstöltséget jelent, de valójában egy húsvágási típusról van szó. Idén próbáljuk ki, hogy egy friss, nyers, pácolatlan és füstöletlen sonkát készítünk a húsvéti ünnepre - vagy éppen egy különleges vasárnapi vacsorára. A sertés hátsó combjából származó húst nem mindig könnyű frissen megtalálni a boltokban, ezért előfordulhat, hogy meg kell kérnünk a hentesünket, hogy külön rendelje meg. De egy biztos ezek az ízek megérik majd a fáradságot. Ráadásul mivel a fa pellet grillsütőn készítjük el, ez a friss sonka kellemes füstös ízt kap majd. A bőr és a hús íze akkor lesz a legjobb, ha egy-két nappal a főzés előtt besózzuk, ezért érdemes egy kicsit előre tervezni.
A sütést megelőző napon egy nagyobb éles késsel vágjuk át a bőrt és a zsírt egyenes csíkokban vagy rombuszmintázatban; de ne túl mélyen és ügyeljünk rá, hogy a húsos részbe ne vágjunk bele.
Keverjük össze a 2 evőkanál sót és 1 teáskanál roppantott borsot, majd szórjuk meg és dörzsöljük be vele a sertéshúst: próbáljuk minél jobban belemasszírozni a vágott hasadékokba. Ha kész, tegyünk rácsot egy peremes tepsire, helyezzük rá a sonkát, és így fedetlenül tegyük hűtőbe legalább 24 órára, vagy maximum 2 napra.
Körülbelül 1 órával a sütés megkezdése előtt vegyük ki a húst a hűtőből és hagyjuk állni szobahőmérsékleten.
Melegítsük fel a grillsütőnket 235°C-ra.
A sonka húsos részébe szúrjuk bele a húshőmérőt, elkerülve a csontot. Majd helyezzük a sonkát közvetlenül a grillrácsra, zárjuk le a fedelet, és süssük kb. 30 percig.
Közben készítsük el a lekenéshez használandó szószt: keverjük össze az almalevet, a juharszirupot és a Bourbon whiskyt.
30 perc után, vegyük le a sütő hőmérsékletét 150℃-ra, és így süssük tovább, miközben körülbelül fél óránként meglocsoljuk az almaleves keverékkel. Addig folytassuk ezt a műveletet, amíg a sonka belső hőmérséklete el nem éri a 60℃-os belső hőmérsékletet. Ez a sonka méretétől és a sütőnk típusától függően kb. 2,5-3 órát vesz majd igénybe.
A sütés vége felé készítsük el a mustárszószt: egy mozsár segítségével törjük össze és keverjük el a barna cukrot, a száraz mustármagokat, a sót és a borsot.
Lassú tűzön (alacsony hőfokon) melegítsük fel egy serpenyőben ezeket a hozzávalókat, öntsük hozzá az ecetet és alaposan keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a tejszínt és a tojássárgáját, és habverővel dolgozzuk össze. Folyamatosan kevergetve és szükség szerint csökkentve a hőmérsékletet addig főzzük, amíg a szósz sűrű és sima nem lesz. Tálalásig tartsuk melegen.
Amikor a sonka elkészült, tegyük át egy vágódeszkára, lehetőleg olyanra, aminek a közepén van egy kis mélyedés, hogy ott összegyűlhessen az összes esetleg kifolyó szaft. Takarjuk le a húst alufóliával, és hagyjuk 30 percig pihenni, miközben a belső hőmérséklete tovább emelkedik majd.
A sonka felvágáshoz használjunk szeletelő villát a csontok megkereséséhez, majd a csontot elkerülve vágjunk le nagy darabokat a húsból. A húst vékonyan felszeleteljük a szálazás mentén. (A csontokat pedig tartsuk meg levesekhez.) A sült sonkát melegen és a mustármártással leöntve tálaljuk.
Ajándék, ingyenes receptfüzet:
Kötényt fel! – 35 receptötlet a kerti sütéshez-főzéshez
Ismerd meg a Milestone66 termékeket:
- Okosgrill kiegészítők
Milestone66 Farmer kötény
Original price was: 23 990 Ft.19 990 FtCurrent price is: 19 990 Ft. - KEDVEZMÉNY 5%Opciók választása Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók kiGyorsnézet
- KEDVEZMÉNY 5%Opciók választása Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók kiGyorsnézet
Tájékozódj az Okosgrillekről:
További receptek:
Hozzávalók
Elkészítés
A sütést megelőző napon egy nagyobb éles késsel vágjuk át a bőrt és a zsírt egyenes csíkokban vagy rombuszmintázatban; de ne túl mélyen és ügyeljünk rá, hogy a húsos részbe ne vágjunk bele.
Keverjük össze a 2 evőkanál sót és 1 teáskanál roppantott borsot, majd szórjuk meg és dörzsöljük be vele a sertéshúst: próbáljuk minél jobban belemasszírozni a vágott hasadékokba. Ha kész, tegyünk rácsot egy peremes tepsire, helyezzük rá a sonkát, és így fedetlenül tegyük hűtőbe legalább 24 órára, vagy maximum 2 napra.
Körülbelül 1 órával a sütés megkezdése előtt vegyük ki a húst a hűtőből és hagyjuk állni szobahőmérsékleten.
Melegítsük fel a grillsütőnket 235°C-ra.
A sonka húsos részébe szúrjuk bele a húshőmérőt, elkerülve a csontot. Majd helyezzük a sonkát közvetlenül a grillrácsra, zárjuk le a fedelet, és süssük kb. 30 percig.
Közben készítsük el a lekenéshez használandó szószt: keverjük össze az almalevet, a juharszirupot és a Bourbon whiskyt.
30 perc után, vegyük le a sütő hőmérsékletét 150℃-ra, és így süssük tovább, miközben körülbelül fél óránként meglocsoljuk az almaleves keverékkel. Addig folytassuk ezt a műveletet, amíg a sonka belső hőmérséklete el nem éri a 60℃-os belső hőmérsékletet. Ez a sonka méretétől és a sütőnk típusától függően kb. 2,5-3 órát vesz majd igénybe.
A sütés vége felé készítsük el a mustárszószt: egy mozsár segítségével törjük össze és keverjük el a barna cukrot, a száraz mustármagokat, a sót és a borsot.
Lassú tűzön (alacsony hőfokon) melegítsük fel egy serpenyőben ezeket a hozzávalókat, öntsük hozzá az ecetet és alaposan keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a tejszínt és a tojássárgáját, és habverővel dolgozzuk össze. Folyamatosan kevergetve és szükség szerint csökkentve a hőmérsékletet addig főzzük, amíg a szósz sűrű és sima nem lesz. Tálalásig tartsuk melegen.
Amikor a sonka elkészült, tegyük át egy vágódeszkára, lehetőleg olyanra, aminek a közepén van egy kis mélyedés, hogy ott összegyűlhessen az összes esetleg kifolyó szaft. Takarjuk le a húst alufóliával, és hagyjuk 30 percig pihenni, miközben a belső hőmérséklete tovább emelkedik majd.
A sonka felvágáshoz használjunk szeletelő villát a csontok megkereséséhez, majd a csontot elkerülve vágjunk le nagy darabokat a húsból. A húst vékonyan felszeleteljük a szálazás mentén. (A csontokat pedig tartsuk meg levesekhez.) A sült sonkát melegen és a mustármártással leöntve tálaljuk.