Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Friss sült sonka mustármártással

Friss sült sonka mustármártással

sült sonka mustáros mártással recept okosgrill
MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Sokan azt hiszik, hogy a „sonka” szó füstöltséget jelent, de valójában egy húsvágási típusról van szó. Idén próbáljuk ki, hogy egy friss, nyers, pácolatlan és füstöletlen sonkát készítünk a húsvéti ünnepre - vagy éppen egy különleges vasárnapi vacsorára. A sertés hátsó combjából származó húst nem mindig könnyű frissen megtalálni a boltokban, ezért előfordulhat, hogy meg kell kérnünk a hentesünket, hogy külön rendelje meg. De egy biztos ezek az ízek megérik majd a fáradságot. Ráadásul mivel a fa pellet grillsütőn készítjük el, ez a friss sonka kellemes füstös ízt kap majd. A bőr és a hús íze akkor lesz a legjobb, ha egy-két nappal a főzés előtt besózzuk, ezért érdemes egy kicsit előre tervezni.

Adag4 főre
Előkészítési idő15 percFőzési idő3 óraÖsszesen3 óra 15 perc
Sonkához:
 1 darab kb. 4,5 kilós friss, nyers sonka (comb vagy csülök)nem pácolt vagy füstölt
 2 evőkanál
 1,50 teáskanál feketebors
Lekenéshez
 250 ml almalé
 2 evőkanál juharszirup
 2 evőkanál Bourbon whisky vagy még több almalé
Mustár szószhoz:
 250 g barnacukor
 60 g mustármag
 2 evőkanál
 1 teáskanál frissen őrölt feketebors
 120 ml almaecet
 480 ml tejszín
 4 darab tojássárgája felverve
Ajánlott kiégészítők
Elkészítés
1

A sütést megelőző napon egy nagyobb éles késsel vágjuk át a bőrt és a zsírt egyenes csíkokban vagy rombuszmintázatban; de ne túl mélyen és ügyeljünk rá, hogy a húsos részbe ne vágjunk bele.

2

Keverjük össze a 2 evőkanál sót és 1 teáskanál roppantott borsot, majd szórjuk meg és dörzsöljük be vele a sertéshúst: próbáljuk minél jobban belemasszírozni a vágott hasadékokba. Ha kész, tegyünk rácsot egy peremes tepsire, helyezzük rá a sonkát, és így fedetlenül tegyük hűtőbe legalább 24 órára, vagy maximum 2 napra.

3

Körülbelül 1 órával a sütés megkezdése előtt vegyük ki a húst a hűtőből és hagyjuk állni szobahőmérsékleten.

4

Melegítsük fel a grillsütőnket 235°C-ra.

5

A sonka húsos részébe szúrjuk bele a húshőmérőt, elkerülve a csontot. Majd helyezzük a sonkát közvetlenül a grillrácsra, zárjuk le a fedelet, és süssük kb. 30 percig.

6

Közben készítsük el a lekenéshez használandó szószt: keverjük össze az almalevet, a juharszirupot és a Bourbon whiskyt.

7

30 perc után, vegyük le a sütő hőmérsékletét 150℃-ra, és így süssük tovább, miközben körülbelül fél óránként meglocsoljuk az almaleves keverékkel. Addig folytassuk ezt a műveletet, amíg a sonka belső hőmérséklete el nem éri a 60℃-os belső hőmérsékletet. Ez a sonka méretétől és a sütőnk típusától függően kb. 2,5-3 órát vesz majd igénybe.

8

A sütés vége felé készítsük el a mustárszószt: egy mozsár segítségével törjük össze és keverjük el a barna cukrot, a száraz mustármagokat, a sót és a borsot.

9

Lassú tűzön (alacsony hőfokon) melegítsük fel egy serpenyőben ezeket a hozzávalókat, öntsük hozzá az ecetet és alaposan keverjük össze.

10

Ezután adjuk hozzá a tejszínt és a tojássárgáját, és habverővel dolgozzuk össze. Folyamatosan kevergetve és szükség szerint csökkentve a hőmérsékletet addig főzzük, amíg a szósz sűrű és sima nem lesz. Tálalásig tartsuk melegen.

11

Amikor a sonka elkészült, tegyük át egy vágódeszkára, lehetőleg olyanra, aminek a közepén van egy kis mélyedés, hogy ott összegyűlhessen az összes esetleg kifolyó szaft. Takarjuk le a húst alufóliával, és hagyjuk 30 percig pihenni, miközben a belső hőmérséklete tovább emelkedik majd.

12

A sonka felvágáshoz használjunk szeletelő villát a csontok megkereséséhez, majd a csontot elkerülve vágjunk le nagy darabokat a húsból. A húst vékonyan felszeleteljük a szálazás mentén. (A csontokat pedig tartsuk meg levesekhez.) A sült sonkát melegen és a mustármártással leöntve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Ajándék, ingyenes receptfüzet:

Kötényt fel! – 35 receptötlet a kerti sütéshez-főzéshez

Ismerd meg a Milestone66 termékeket:

Tájékozódj az Okosgrillekről:

További receptek:

Füstös oldalas SPG-velEgyszerű, de nagyszerű receptet keresel? Legyen ez az oldalas az új kedvenced. Csak néhány friss hússzeletre, sóra, borsra és fokhagymásra, na és persze egy kis hickory füstre van szükségünk ahhoz, hogy komoly ízélményeket érjünk el.
CsirkesalátaEzt a füstölt csirkés salátát jalapenóval és csípős fűszerekkel bolondítottuk meg, hogy meglepjük az ízlelőbimbókat. Tölthetjük tortillába vagy vastag pellet grillen sült kenyérszeletek közé és máris egy kiadós, füstös csirkés ételt kapunk.
Barackos lepény (klasszikus egyensúlytészta recept)Nagyon köszönjük ezt a klasszikus egyensúly tésztát, amelyet Csókáné Enyedi Judit osztott meg velünk a BBQ és grill közösség facebook csoportunkban. A tésztát Judit almával, szilvával, meggyel vagy cseresznyével is javasolja elkészíteni, hiszen nagyon finom ezekkel a gyümölcsökkel is. A tetejét megszórhatjuk vaníliás porcukorral vagy fahéjas porcukorral, ízlésünk szerint.

Hozzávalók

Sonkához:
 1 darab kb. 4,5 kilós friss, nyers sonka (comb vagy csülök)nem pácolt vagy füstölt
 2 evőkanál
 1,50 teáskanál feketebors
Lekenéshez
 250 ml almalé
 2 evőkanál juharszirup
 2 evőkanál Bourbon whisky vagy még több almalé
Mustár szószhoz:
 250 g barnacukor
 60 g mustármag
 2 evőkanál
 1 teáskanál frissen őrölt feketebors
 120 ml almaecet
 480 ml tejszín
 4 darab tojássárgája felverve
Ajánlott kiégészítők

Elkészítés

Elkészítés
1

A sütést megelőző napon egy nagyobb éles késsel vágjuk át a bőrt és a zsírt egyenes csíkokban vagy rombuszmintázatban; de ne túl mélyen és ügyeljünk rá, hogy a húsos részbe ne vágjunk bele.

2

Keverjük össze a 2 evőkanál sót és 1 teáskanál roppantott borsot, majd szórjuk meg és dörzsöljük be vele a sertéshúst: próbáljuk minél jobban belemasszírozni a vágott hasadékokba. Ha kész, tegyünk rácsot egy peremes tepsire, helyezzük rá a sonkát, és így fedetlenül tegyük hűtőbe legalább 24 órára, vagy maximum 2 napra.

3

Körülbelül 1 órával a sütés megkezdése előtt vegyük ki a húst a hűtőből és hagyjuk állni szobahőmérsékleten.

4

Melegítsük fel a grillsütőnket 235°C-ra.

5

A sonka húsos részébe szúrjuk bele a húshőmérőt, elkerülve a csontot. Majd helyezzük a sonkát közvetlenül a grillrácsra, zárjuk le a fedelet, és süssük kb. 30 percig.

6

Közben készítsük el a lekenéshez használandó szószt: keverjük össze az almalevet, a juharszirupot és a Bourbon whiskyt.

7

30 perc után, vegyük le a sütő hőmérsékletét 150℃-ra, és így süssük tovább, miközben körülbelül fél óránként meglocsoljuk az almaleves keverékkel. Addig folytassuk ezt a műveletet, amíg a sonka belső hőmérséklete el nem éri a 60℃-os belső hőmérsékletet. Ez a sonka méretétől és a sütőnk típusától függően kb. 2,5-3 órát vesz majd igénybe.

8

A sütés vége felé készítsük el a mustárszószt: egy mozsár segítségével törjük össze és keverjük el a barna cukrot, a száraz mustármagokat, a sót és a borsot.

9

Lassú tűzön (alacsony hőfokon) melegítsük fel egy serpenyőben ezeket a hozzávalókat, öntsük hozzá az ecetet és alaposan keverjük össze.

10

Ezután adjuk hozzá a tejszínt és a tojássárgáját, és habverővel dolgozzuk össze. Folyamatosan kevergetve és szükség szerint csökkentve a hőmérsékletet addig főzzük, amíg a szósz sűrű és sima nem lesz. Tálalásig tartsuk melegen.

11

Amikor a sonka elkészült, tegyük át egy vágódeszkára, lehetőleg olyanra, aminek a közepén van egy kis mélyedés, hogy ott összegyűlhessen az összes esetleg kifolyó szaft. Takarjuk le a húst alufóliával, és hagyjuk 30 percig pihenni, miközben a belső hőmérséklete tovább emelkedik majd.

12

A sonka felvágáshoz használjunk szeletelő villát a csontok megkereséséhez, majd a csontot elkerülve vágjunk le nagy darabokat a húsból. A húst vékonyan felszeleteljük a szálazás mentén. (A csontokat pedig tartsuk meg levesekhez.) A sült sonkát melegen és a mustármártással leöntve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Friss sült sonka mustármártással
Ezt a terméket most tette a kosárba:

Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66