Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Göngyölt fűszeres tarja Okosgrillen by Szoky konyhája

Göngyölt fűszeres tarja Okosgrillen by Szoky konyhája


MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Szoky kihozta a Pit Boss grillsütőjéből a legjobbat: A göngyölt tarja az egyik legjobb étel, ami ebben a pellet grillsütőben készülhet. Leírtuk nektek a receptet is a videó mellett.

Adag4 főre
Előkészítési idő40 percFőzési idő3 óraÖsszesen3 óra 40 perc
Hozzávalók
 2,50 kg sertés tarja
 250 g vaj
 2 kis csokor petrezselyem
Külső fűszerezés
 őrölt koriander
 édesnemes pirospaprika
 2 őrölt bors
 őrölt rozmaring
Kenőcs
 100 ml száraz fehérbor
 2 evőkanál hársméz
 2 evőkanál reszelt gyömbér
 színesbors
 koriander
 1 evőkanál worcestershire szósz
 1 evőkanál szója szósz
 1 evőkanál szárított rozmaring
 3 közepes vöröshagyma
 3 gerezd zúzott fokhagyma
 3 evőkanál barnacukor
 250 ml paradicsomlé
Elkészítés
1

Ahogy a videóban is látható, Zoli egy 2-2,5 kg-s tarját javasol ehhez a recepthez. A tarját ki kell nyitnunk, ami egy éles kés segítségével és kellő odafigyeléssel történik. Lassan haladjunk és egyenletesen terítsük ki a tarját, úgy ahogy azt a videóban is láthatjuk. Mindenképp érdemes tehát a videót tanulmányozni.

2

Tegyünk a kiterített tarja alá és felé egy nejlonzacskót, majd jöhet a kloppfolás. Fontos, hogy itt ne arra törekedjünk, hogy minél vékonyabb legyen a hús, hanem arra, hogy minden irányba néhány centi nyerjünk, illetve, hogy egyenletes legyen a kiterített tarja.

3

Ezután a kiterített tarjáról vegyük le a zacsit és őröljük rá a koriander magot szépen egyenletesen.

4

Majd váltsunk fűszert és jöhet rá a frissen őrölt színesbors is.

5

Keverjük össze a szobahőmérsékletű vajat a zúzott fokhagymával és petrezselyemmel majd oszlassuk el egyenletesen a tarján. Fontos, hogy nem érdemes felolvasztani a vajat, mert akkor el fog folyni.

6

Miután megtörtént a kenés szorosan tekerjük fel a tarjánkat. Ha esetleg oldalra kifolyna egy kis vaj, semmi gond nincs. Kenjük rá nyugodtan a húsra.

7

Most jöhet az összekötés. Spárga segítségével és hurkos mozdulatokkal kötözzük meg a húst. A videóban Szoky részletesen bemutatja, hogyan is kell a tarját megkötni, érdemes ezeket a mozdulatokat eltanulni tőle.

8

A kötözött tarját ezután kenjünk át mustárral. Nem szükséges túl vastagon, inkább vékonyan és egyenletesen.

9

Az előre elkészített fűszerkeverékkel kenjük be a tarját kívülről mindenhol. Őrölt koriander mag, piros paprika, bors, őrölt rozmaringot használ Szoky a videóban. Fontos, hogy sót semmiképp ne használjunk.

10

Tekerjük zsírpapírba a már göngyölt fűszeres tarját, zárjuk le szorosan, tegyük zacskóba és hűtőben pihentessük 2 napon keresztül.

11

A két nap letelte után, amikor készen állunk a finomság elkészítésére kapcsoljuk be a grillsütőnket és állítsuk be a 80°C-ot. Füstölés fog következni, ami nagyjából 60 percig tart.

12

Közben készítsük el a külső kenőcsöt, pácot, amelynek a recepjét és külön leírását
ide kattintva találjátok meg.

13

A füstölés végeztével jöhet a sózás. Dörzsöljük be sóval a már füstölt tarjánkat, majd emeljük a grillsütő hőmérsékletét 150 celsius fokra.

14

2 órán keresztül süljön ezen a hőmérsékleten. Kenjük be a húst az időközben elkészült páccal, majd nagyjából 15-20 percenként folyamatosan kenjük át újra és újra.

15

Amikor elkészült a finomságunk a tarja belső maghőmérséklete 75-80 fok közé fog esni.

16

Vegyük ki a grillsütőből a tarját és pár percig még pihentessük, majd szeleteljük és fogyasszuk egészséggel. Köretként petrezselymes újburgonyát és uborkasalátát javaslunk hozzá.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Kapcsolódó recept:

Tarja pácolás

Szoky konyhája receptkönyv:

Részletek ide kattintva: Kerti sütés-főzés Szokyval

Ismerd meg a Milestone66 termékeket:

Tájékozódj az Okosgrillekről:

További receptek:

Univerzális házi száraz BBQ rubLegyen szó csirkecombokról, pecsenyékről, csirkeszárnyakról, sertésszeletről, sültkrumpliról, sültkarfiolról, de még akár tofuról is: Ezt a házi száraz rubot nyugodtan használhatod bármilyen ételhez, univerzális fűszerkeverék!
Pulled pork szendvicsA Fald Fel csapata elkészítette életük legjobb pulled porkját! A húsok 11 órás kényeztetése elérte a célját és olyan gyönyörűen esett szét szálaira, amire nem számítottak! Grillsajttal és salival együtt közé csapták egy cibattának - Imádták!

Hozzávalók

Hozzávalók
 2,50 kg sertés tarja
 250 g vaj
 2 kis csokor petrezselyem
Külső fűszerezés
 őrölt koriander
 édesnemes pirospaprika
 2 őrölt bors
 őrölt rozmaring
Kenőcs
 100 ml száraz fehérbor
 2 evőkanál hársméz
 2 evőkanál reszelt gyömbér
 színesbors
 koriander
 1 evőkanál worcestershire szósz
 1 evőkanál szója szósz
 1 evőkanál szárított rozmaring
 3 közepes vöröshagyma
 3 gerezd zúzott fokhagyma
 3 evőkanál barnacukor
 250 ml paradicsomlé

Elkészítés

Elkészítés
1

Ahogy a videóban is látható, Zoli egy 2-2,5 kg-s tarját javasol ehhez a recepthez. A tarját ki kell nyitnunk, ami egy éles kés segítségével és kellő odafigyeléssel történik. Lassan haladjunk és egyenletesen terítsük ki a tarját, úgy ahogy azt a videóban is láthatjuk. Mindenképp érdemes tehát a videót tanulmányozni.

2

Tegyünk a kiterített tarja alá és felé egy nejlonzacskót, majd jöhet a kloppfolás. Fontos, hogy itt ne arra törekedjünk, hogy minél vékonyabb legyen a hús, hanem arra, hogy minden irányba néhány centi nyerjünk, illetve, hogy egyenletes legyen a kiterített tarja.

3

Ezután a kiterített tarjáról vegyük le a zacsit és őröljük rá a koriander magot szépen egyenletesen.

4

Majd váltsunk fűszert és jöhet rá a frissen őrölt színesbors is.

5

Keverjük össze a szobahőmérsékletű vajat a zúzott fokhagymával és petrezselyemmel majd oszlassuk el egyenletesen a tarján. Fontos, hogy nem érdemes felolvasztani a vajat, mert akkor el fog folyni.

6

Miután megtörtént a kenés szorosan tekerjük fel a tarjánkat. Ha esetleg oldalra kifolyna egy kis vaj, semmi gond nincs. Kenjük rá nyugodtan a húsra.

7

Most jöhet az összekötés. Spárga segítségével és hurkos mozdulatokkal kötözzük meg a húst. A videóban Szoky részletesen bemutatja, hogyan is kell a tarját megkötni, érdemes ezeket a mozdulatokat eltanulni tőle.

8

A kötözött tarját ezután kenjünk át mustárral. Nem szükséges túl vastagon, inkább vékonyan és egyenletesen.

9

Az előre elkészített fűszerkeverékkel kenjük be a tarját kívülről mindenhol. Őrölt koriander mag, piros paprika, bors, őrölt rozmaringot használ Szoky a videóban. Fontos, hogy sót semmiképp ne használjunk.

10

Tekerjük zsírpapírba a már göngyölt fűszeres tarját, zárjuk le szorosan, tegyük zacskóba és hűtőben pihentessük 2 napon keresztül.

11

A két nap letelte után, amikor készen állunk a finomság elkészítésére kapcsoljuk be a grillsütőnket és állítsuk be a 80°C-ot. Füstölés fog következni, ami nagyjából 60 percig tart.

12

Közben készítsük el a külső kenőcsöt, pácot, amelynek a recepjét és külön leírását
ide kattintva találjátok meg.

13

A füstölés végeztével jöhet a sózás. Dörzsöljük be sóval a már füstölt tarjánkat, majd emeljük a grillsütő hőmérsékletét 150 celsius fokra.

14

2 órán keresztül süljön ezen a hőmérsékleten. Kenjük be a húst az időközben elkészült páccal, majd nagyjából 15-20 percenként folyamatosan kenjük át újra és újra.

15

Amikor elkészült a finomságunk a tarja belső maghőmérséklete 75-80 fok közé fog esni.

16

Vegyük ki a grillsütőből a tarját és pár percig még pihentessük, majd szeleteljük és fogyasszuk egészséggel. Köretként petrezselymes újburgonyát és uborkasalátát javaslunk hozzá.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Göngyölt fűszeres tarja Okosgrillen by Szoky konyhája
Ezt a terméket most tette a kosárba:

Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66