Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Göngyölt fűszeres tarja Okosgrillen by Szoky konyhája

Göngyölt fűszeres tarja Okosgrillen by Szoky konyhája


MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Szoky kihozta a Pit Boss grillsütőjéből a legjobbat: A göngyölt tarja az egyik legjobb étel, ami ebben a pellet grillsütőben készülhet. Leírtuk nektek a receptet is a videó mellett.

Adag4 főre
Előkészítési idő40 percFőzési idő3 óraÖsszesen3 óra 40 perc
Hozzávalók
 2,50 kg sertés tarja
 250 g vaj
 2 kis csokor petrezselyem
Külső fűszerezés
 őrölt koriander
 édesnemes pirospaprika
 2 őrölt bors
 őrölt rozmaring
Kenőcs
 100 ml száraz fehérbor
 2 evőkanál hársméz
 2 evőkanál reszelt gyömbér
 színesbors
 koriander
 1 evőkanál worcestershire szósz
 1 evőkanál szója szósz
 1 evőkanál szárított rozmaring
 3 közepes vöröshagyma
 3 gerezd zúzott fokhagyma
 3 evőkanál barnacukor
 250 ml paradicsomlé
Elkészítés
1

Ahogy a videóban is látható, Zoli egy 2-2,5 kg-s tarját javasol ehhez a recepthez. A tarját ki kell nyitnunk, ami egy éles kés segítségével és kellő odafigyeléssel történik. Lassan haladjunk és egyenletesen terítsük ki a tarját, úgy ahogy azt a videóban is láthatjuk. Mindenképp érdemes tehát a videót tanulmányozni.

2

Tegyünk a kiterített tarja alá és felé egy nejlonzacskót, majd jöhet a kloppfolás. Fontos, hogy itt ne arra törekedjünk, hogy minél vékonyabb legyen a hús, hanem arra, hogy minden irányba néhány centi nyerjünk, illetve, hogy egyenletes legyen a kiterített tarja.

3

Ezután a kiterített tarjáról vegyük le a zacsit és őröljük rá a koriander magot szépen egyenletesen.

4

Majd váltsunk fűszert és jöhet rá a frissen őrölt színesbors is.

5

Keverjük össze a szobahőmérsékletű vajat a zúzott fokhagymával és petrezselyemmel majd oszlassuk el egyenletesen a tarján. Fontos, hogy nem érdemes felolvasztani a vajat, mert akkor el fog folyni.

6

Miután megtörtént a kenés szorosan tekerjük fel a tarjánkat. Ha esetleg oldalra kifolyna egy kis vaj, semmi gond nincs. Kenjük rá nyugodtan a húsra.

7

Most jöhet az összekötés. Spárga segítségével és hurkos mozdulatokkal kötözzük meg a húst. A videóban Szoky részletesen bemutatja, hogyan is kell a tarját megkötni, érdemes ezeket a mozdulatokat eltanulni tőle.

8

A kötözött tarját ezután kenjünk át mustárral. Nem szükséges túl vastagon, inkább vékonyan és egyenletesen.

9

Az előre elkészített fűszerkeverékkel kenjük be a tarját kívülről mindenhol. Őrölt koriander mag, piros paprika, bors, őrölt rozmaringot használ Szoky a videóban. Fontos, hogy sót semmiképp ne használjunk.

10

Tekerjük zsírpapírba a már göngyölt fűszeres tarját, zárjuk le szorosan, tegyük zacskóba és hűtőben pihentessük 2 napon keresztül.

11

A két nap letelte után, amikor készen állunk a finomság elkészítésére kapcsoljuk be a grillsütőnket és állítsuk be a 80°C-ot. Füstölés fog következni, ami nagyjából 60 percig tart.

12

Közben készítsük el a külső kenőcsöt, pácot, amelynek a recepjét és külön leírását
ide kattintva találjátok meg.

13

A füstölés végeztével jöhet a sózás. Dörzsöljük be sóval a már füstölt tarjánkat, majd emeljük a grillsütő hőmérsékletét 150 celsius fokra.

14

2 órán keresztül süljön ezen a hőmérsékleten. Kenjük be a húst az időközben elkészült páccal, majd nagyjából 15-20 percenként folyamatosan kenjük át újra és újra.

15

Amikor elkészült a finomságunk a tarja belső maghőmérséklete 75-80 fok közé fog esni.

16

Vegyük ki a grillsütőből a tarját és pár percig még pihentessük, majd szeleteljük és fogyasszuk egészséggel. Köretként petrezselymes újburgonyát és uborkasalátát javaslunk hozzá.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Kapcsolódó recept:

Tarja pácolás

Szoky konyhája receptkönyv:

Részletek ide kattintva: Kerti sütés-főzés Szokyval

Ismerd meg a Milestone66 termékeket:

Tájékozódj az Okosgrillekről:

További receptek:

Füstös Cézár salátaBürgés Tomi az USA-ba emigrált, ám olasz Caesar Cardini fantasztikus receptjét készítette el fa pellet grillsütő segítségével. Cardini az amerikai szesztilalom idején szolgáltat fel ezt a finomságot, ezzel pótolva kiesett jövedelmét.
Német grillkolbászos szendvics házi mustárralA német kolbász elismerésre méltó! Zseniális finomság, szuper szaftos és tökéletesen illik egy jó hot dog kiflibe. De ennyi nem elég, jöhet hozzá házi mustár és persze ezen a vonalon elmaradhatatlan a savanyú káposzta is! A kolbásszal csupa jó dolog történik: füstöljük, grillezzük és bekerül a zsemlébe.

Hozzávalók

Hozzávalók
 2,50 kg sertés tarja
 250 g vaj
 2 kis csokor petrezselyem
Külső fűszerezés
 őrölt koriander
 édesnemes pirospaprika
 2 őrölt bors
 őrölt rozmaring
Kenőcs
 100 ml száraz fehérbor
 2 evőkanál hársméz
 2 evőkanál reszelt gyömbér
 színesbors
 koriander
 1 evőkanál worcestershire szósz
 1 evőkanál szója szósz
 1 evőkanál szárított rozmaring
 3 közepes vöröshagyma
 3 gerezd zúzott fokhagyma
 3 evőkanál barnacukor
 250 ml paradicsomlé

Elkészítés

Elkészítés
1

Ahogy a videóban is látható, Zoli egy 2-2,5 kg-s tarját javasol ehhez a recepthez. A tarját ki kell nyitnunk, ami egy éles kés segítségével és kellő odafigyeléssel történik. Lassan haladjunk és egyenletesen terítsük ki a tarját, úgy ahogy azt a videóban is láthatjuk. Mindenképp érdemes tehát a videót tanulmányozni.

2

Tegyünk a kiterített tarja alá és felé egy nejlonzacskót, majd jöhet a kloppfolás. Fontos, hogy itt ne arra törekedjünk, hogy minél vékonyabb legyen a hús, hanem arra, hogy minden irányba néhány centi nyerjünk, illetve, hogy egyenletes legyen a kiterített tarja.

3

Ezután a kiterített tarjáról vegyük le a zacsit és őröljük rá a koriander magot szépen egyenletesen.

4

Majd váltsunk fűszert és jöhet rá a frissen őrölt színesbors is.

5

Keverjük össze a szobahőmérsékletű vajat a zúzott fokhagymával és petrezselyemmel majd oszlassuk el egyenletesen a tarján. Fontos, hogy nem érdemes felolvasztani a vajat, mert akkor el fog folyni.

6

Miután megtörtént a kenés szorosan tekerjük fel a tarjánkat. Ha esetleg oldalra kifolyna egy kis vaj, semmi gond nincs. Kenjük rá nyugodtan a húsra.

7

Most jöhet az összekötés. Spárga segítségével és hurkos mozdulatokkal kötözzük meg a húst. A videóban Szoky részletesen bemutatja, hogyan is kell a tarját megkötni, érdemes ezeket a mozdulatokat eltanulni tőle.

8

A kötözött tarját ezután kenjünk át mustárral. Nem szükséges túl vastagon, inkább vékonyan és egyenletesen.

9

Az előre elkészített fűszerkeverékkel kenjük be a tarját kívülről mindenhol. Őrölt koriander mag, piros paprika, bors, őrölt rozmaringot használ Szoky a videóban. Fontos, hogy sót semmiképp ne használjunk.

10

Tekerjük zsírpapírba a már göngyölt fűszeres tarját, zárjuk le szorosan, tegyük zacskóba és hűtőben pihentessük 2 napon keresztül.

11

A két nap letelte után, amikor készen állunk a finomság elkészítésére kapcsoljuk be a grillsütőnket és állítsuk be a 80°C-ot. Füstölés fog következni, ami nagyjából 60 percig tart.

12

Közben készítsük el a külső kenőcsöt, pácot, amelynek a recepjét és külön leírását
ide kattintva találjátok meg.

13

A füstölés végeztével jöhet a sózás. Dörzsöljük be sóval a már füstölt tarjánkat, majd emeljük a grillsütő hőmérsékletét 150 celsius fokra.

14

2 órán keresztül süljön ezen a hőmérsékleten. Kenjük be a húst az időközben elkészült páccal, majd nagyjából 15-20 percenként folyamatosan kenjük át újra és újra.

15

Amikor elkészült a finomságunk a tarja belső maghőmérséklete 75-80 fok közé fog esni.

16

Vegyük ki a grillsütőből a tarját és pár percig még pihentessük, majd szeleteljük és fogyasszuk egészséggel. Köretként petrezselymes újburgonyát és uborkasalátát javaslunk hozzá.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Göngyölt fűszeres tarja Okosgrillen by Szoky konyhája
Ezt a terméket most tette a kosárba:

Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66