Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

8 főzési-sütési módszer 1 grillsütőben – erre képes az Okosgrill!

pelletbudapest-okosgrill-8in1-technikák

8 főzési-sütési módszer 1 grillsütőben – erre képes az Okosgrill!

Az emberiség, ahogy a történelemkönyvek is írják abban különbözött az állatoktól, hogy tűzgyújtási képességgel rendelkezett és használni is tudta azt. A tűz megszelidítése erős mérföldköve a fejlődésünknek, ezzel együtt a gasztronómiai alapok sarkalatos pontja is. Természetesen az azóta eltelt több ezer év alatt a nyílt tűzön sütéstől egészen napjainkig rengeteget fejlődött az emberiség és a gasztronómia tudománya. Ebben a bejegyzésben ennek a fejlődésnek 8 jelentős állomását és ezzel együtt 8 főzési-sütési módszert ismertetünk.

pelletgrill mire jó okosgrill
Mi mindenre használható a pellet grill?

A tűz felfedezésével az ősemberek hamar rájöttek, hogy nem csak melegedésre alkalmas, hanem az elejtett vadak megsütésére is. Ez persze furcsán hangozhat, de 30.000 évvel ezelőtt ezek óriási lépésnek számítottak. Ezért is tartja magát a mondás, hogy a grillezés egyidős az emberiséggel és valljuk be nagyon közel is van ez a megállapítás az igazsághoz.

Kicsit ugorva az időben, egészen napjainkra és Közép-Európába szívébe, már 8 technikáról, módszerről ejtünk szót. A grillezés forradalma, a különböző grillsütők története a pellethez hasonlóan Amerikából indul, itt ugyanis a déli államokban (pl. Texas vagy Louisiana) szinte vallásként tekintenek a barbecuezásra.

Ennek köszönheten egyre inkább profibb és használhatóbb, több funkciós termékeket fejlesztettek, miközben ezeknél a grillsütéknél elvárás volt, hogy könnyen kezelhetőek legyenek.

 

Pellet grillsütő videó

Így jutunk el nagyvonalakban a Pit Boss termékeihez, amelyeknél mindig kiemeli a gyártó, hogy 8in1 termékekről van szó, hiszen az automatán beállítjuk a kívánt hőmérsékletet és a gép szépen varázsol, teszi amire kértük. Faszenes grillen ezek a folyamatok óriási tapasztalat, rendszeres felügyelet és hőmérsékletfigyelés esetén érhetőek el, míg a PitBoss jelszava az, hogy „Kapcsold be és felejtsd el”. Láthatjuk a termék meghatározását és az elhatárolódást egyéb grillekhez képest. Vegyük sorra mit is jelent kibontva ez a 8 módszer.

1. Grillsütés

A kerti sütögetés alapja, a mindenki által ismert grillezés. Míg Európában és hazánkban a grillezés kvázi minden sütési folyamatot jelent, addig ez valójában csak egy módszer. Közepes illetve magas hőmérsékleten parazsat képzünk, majd az ebből áramló meleg levegő felé helyezett grillrácson készítjük el a kívánt ételt. Magyaroszágon ezt a módszert hívják még rostélyozásnak is, amely szintén vasrács alatt parázsló és abból felszálló meleg hővel történő sütést jelent. Gázgrill vagy elektromos kertigrillek esetében különböző köveket (pl. lávakő) melegítenek fel, majd a kő által tovább melegített levegő segít az étel elkészítésében.
Ha egy klasszikust kellene idézni, akkor a parázson sütött szalonna is a grillsütés konyhatechnikájával készül.

2. Párolás

A párolás nagyon izgalmas folyamat egy grillsütő segítségével, de a folyamat a pellet okosgrilleken könnyen kivitelezhető. A francia braise szóval illetett folyamat itthon dinsztelés néven ismert leginkább. Különböző mértékű folyadékkal és száraz hővel végzik. Első körben megpirítják a húsokat, zöldségeket, majd folyadék segítségével párolják az ételt. Egy hagyományos technikáról van szó, amely során a tulajdonképpen az ízeket a húsba zárjuk a pirítás segítségével. Ha a húsnak nincs saját leve, akkor érdemes húsleves alappal vagy vizzek kiegészíteni. A pirítás után a ételt lefedve a pára segítségével készül el a hús. Látható, hogy két technika keveredése ebben az esetben egy új, harmadik konyhai módszert eredményez.

3. BBQ

A barbecue itthon a grillezés szinonímája, pedig valójában az első pontban megismert konyhatecnika tükör sima ellentétéről van szó, még akkor is ha a grilleszköz másik neveként szintén a barbecue szót használjuk hazánkban. A lassú tűzön, több órán keresztül történő ételkészítési folyamat, amely hőmérséklete általában 110-120 celcius fok közé esik, de semmiképpen sem több 150 foknál. A több órán át készült húsok omlóssá válnak, a csontokról pillanatok alatt leválik a hús, annyira puha mikor elkészül. Ez a különleges technika rengeteg fesztivál, verseny fő tematikája, de az ismert pulled pork is hasonló módszerrel készül.

4. Sütés

Okosgrillünk esetében a sütés talán a legegyszerűbb folyamat. A grillstütő automatikus hőszabályzója segítségével beállítjuk a kívánt hőmérsékletet, majd az eszköz felmelegedése utána az ételt a grillrácsra helyezzük. Abban az esetben, amikor pizzát vagy hagyományos kenyérlángost szeretnénk a pellet grillben sütni, nagyon hasonló élményben lesz részünk, mint amikor egy régi magyar (vagy olasz) kemencéből húzzuk elő az ételt. A füstös íz átjárja a pizzát és a kenyérlángost, ami rendkívül különleges impulzus lesz az ízlelőbimbóinknak, plusz a család és a barátok is új élménybe részesülnek.

5. Szárítás – aszalás

Az aszalás szintén egy többezer éves hagyománnyal rendelkező technika. Az egyik legnépszerűbb tartosító módszerről van. A háziasszonyok különböző zöldségeket tettek ki a napra, majd a hő hatására szép lassan eltűnt belőlük a víz és kiszáradtak. A leghazaibb példa erre a csípős paprika szárítása, majd őrlése. Ha amerikai példát szeretnénk hozni, akkor a marha snack, szárított hús lehet számunkra ismerős. A vékonyra szelt húsokat pácolás utána mindössze 80 fok környékén kezdjük szárítani, majd hosszú órák után megkapjuk a várt eredményt. Aszalógépben sajnos ezek a húsok élvezhetetlenül szárazak lesznek.

6. Pörkölés

A pörkölés egy rendszeresen használt konyhatechnika a háztartásokban. Biztosan mindenki készített már úgy húsokat, hogy a húst alufólival fedte le, majd amikor késznek ítélte, a fóliát eltávolítva sütötte tovább.

Ennek a módszernek az Okosgrillre formált változatáról van szó, amelyben becsomagolt húst helyezünk a grillre, majd a folyamat végén magas hőfokon a húst (már kicsomagolva) megpirítjuk. Ha szigorú szemmel szeretnénk a módszert szemlélni a párolás folyamatának szöges ellentétéről van szó. Az egyik legismertebb pörköléssel készült étel az oldalas, amelyet becsomagolva és megpirítva rendkívül zamatos ételt kapunk végeredményként.

7. Füstölés

A füstölés hazánkban is egy hagyományos módszer, gondoljunk csak a füstölt húsvéti sonkákra vagy a kolbászokra. Az alapvetően szintén tartósítási eljárás leginkább abban az esetben ajánlatos, ha a kinti hőmérséklet is alacsony. A technika során az étel nyers marad, de a szárításnak és a füstölésnek hála ezzel tartosítjuk. Grillen keresztül véghez vinni ezt a tudományt mindenképp lehetséges, ám előtte érdemes kutakodni a témában. Hidegfüstölésnél kiemelten fontos, hogy csak és kizárólag olyan pelletet használjunk, amely természetes összetevőket használnak, hisz ha szennyezett vagy rossz minőségű a termék probléménk lehet az étel elfogyasztása után.

8. Nyársolás

A nyársolás szintén hosszú történelmi múltra tekint vissza itthon, elég csak a saslik sütésre gondolni, de ide tartozik a méltán népszerű (és manapság rendkívül sok fagyival töltött) kürtős kalács is. A lehetőség adott, hiszen kerti pellet okosgrillünkön az említett ételek elkészíthetőek.

8 in 1 grillek

A pellet grill egy olyan eszköz, amelyben egyesül több hagyományos konyhatechnika és segítségével nem csak hosszú kísérletezgetések árán jutunk el az adott módszer elsajátításához, hanem már az első használatkor irigylésreméltó repertoárral állhatunk elő.

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66