Karácsonyi mézes egész sonka

Kezdőlap / Karácsonyi mézes egész sonka
Karácsonyi mézes egész sonka

MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Karácsonykor is nyugodtan használhatjuk a grillsütőnket, sőt illik is használni. Az ünnepi asztalra tehetjük például ezt a fantasztikus mézes (málnás) sonkát. A család biztosan oda lesz majd érte.

Adag4 főre
Előkészítési idő20 percFőzési idő1 óraÖsszesen1 óra 20 perc

Hozzávalók:
 4 kg egész sonka
 1 evőkanál fekete bors
 1 evőkanál paprika
 1 evőkanál cukor
 2 teáskanál
 2 teáskanál száraz, őrült mustár
 0,50 teáskanál cayenne bors
 150 ml ananászlé
 180 ml csirkehúsleves alaplé
 0,50 teáskanál őrölt szegfűszeg
 100 g méz
 2 evőkanál növényi olaj

Elkészítés
1

Keverjük össze alaposan a száraz fűszerkeverék hozzávalóit vagy használjuk valamelyik sertés vagy univerzális fűszerkeveréket a webshopból. 1 evőkanál paprikára, 1 evőkanál őrölt borsra, 1 evőkanál cukorra, 2 teáskanál sóra, 1 teáskanál mustárra, fél teáskanál cayenne borsra lesz szükségünk ehhez a munkafolyamathoz.

2

A sonkát bőrénél irdaljuk be néhány centire és alaposan dörzsöljük be itt és kívül a fűszerkeverékkel. Alufóliába csomagolva pihentessük egész éjszakára hűtőben. Mielőtt a rácsra helyeznénk egy óra várjunk onnatól, hogy kivettük a hidegről.

3

Állítsuk be a grillsütő hőmérsékletét 100-110 Celsius fokra.

4

Készítsük el addig is a páclevet. Egy kisebb edénybe öntsük bele a csirkehúsleves alaplevelet, az ananászlevet (kb. 100 ml-t), az olajat, fél teáskanál mustárt és a szegfűszeget. Keverjük csomómentes és főzzük fel.

5

Helyezzük a rácsra az egész sonkát és óránként kenjük be a páccal.

6

Amíg a sonka a rácson izzad készítsük el a mázat. A megmaradó ananászlevet, a mustárt, egy kis őrölt szegfűszeget és a mézet keverjük össze alaposan.

7

Egy másik változatban málnalekvárt kevernek el a mézzel. (mint a képen). Ebben az esetben is gyönyörű eredményt fogunk kapni.

8

Az utolsó órában kenjük át néhányszor a sonkát ezzel a szósszal.

Jó étvágyat kívánunk!

MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Ajándék, ingyenes receptfüzet:

Kötényt fel! – 35 receptötlet a kerti sütéshez-főzéshez

Tájékozódj az Okosgrillekről:

Hozzávalók

Hozzávalók:
 4 kg egész sonka
 1 evőkanál fekete bors
 1 evőkanál paprika
 1 evőkanál cukor
 2 teáskanál
 2 teáskanál száraz, őrült mustár
 0,50 teáskanál cayenne bors
 150 ml ananászlé
 180 ml csirkehúsleves alaplé
 0,50 teáskanál őrölt szegfűszeg
 100 g méz
 2 evőkanál növényi olaj

Elkészítés

Elkészítés
1

Keverjük össze alaposan a száraz fűszerkeverék hozzávalóit vagy használjuk valamelyik sertés vagy univerzális fűszerkeveréket a webshopból. 1 evőkanál paprikára, 1 evőkanál őrölt borsra, 1 evőkanál cukorra, 2 teáskanál sóra, 1 teáskanál mustárra, fél teáskanál cayenne borsra lesz szükségünk ehhez a munkafolyamathoz.

2

A sonkát bőrénél irdaljuk be néhány centire és alaposan dörzsöljük be itt és kívül a fűszerkeverékkel. Alufóliába csomagolva pihentessük egész éjszakára hűtőben. Mielőtt a rácsra helyeznénk egy óra várjunk onnatól, hogy kivettük a hidegről.

3

Állítsuk be a grillsütő hőmérsékletét 100-110 Celsius fokra.

4

Készítsük el addig is a páclevet. Egy kisebb edénybe öntsük bele a csirkehúsleves alaplevelet, az ananászlevet (kb. 100 ml-t), az olajat, fél teáskanál mustárt és a szegfűszeget. Keverjük csomómentes és főzzük fel.

5

Helyezzük a rácsra az egész sonkát és óránként kenjük be a páccal.

6

Amíg a sonka a rácson izzad készítsük el a mázat. A megmaradó ananászlevet, a mustárt, egy kis őrölt szegfűszeget és a mézet keverjük össze alaposan.

7

Egy másik változatban málnalekvárt kevernek el a mézzel. (mint a képen). Ebben az esetben is gyönyörű eredményt fogunk kapni.

8

Az utolsó órában kenjük át néhányszor a sonkát ezzel a szósszal.

Jó étvágyat kívánunk!
Karácsonyi mézes egész sonka