Pulled pork mac&cheese by JD’s BBQ

Kezdőlap / Pulled pork mac&cheese by JD’s BBQ
Pulled pork mac&cheese by JD’s BBQ

MegosztásMentésMegosztásMegosztás

A múltkori pulled porkból maradt egy kis doboznyi a fagyasztóban, és mivel ma nem volt hangulatom egy nagyobb sütéshez, de a grill-t nem akartam pihenni hagyni, megkértem az asszonyt, hogy csinálja meg a sajt szószt és csináljunk a húsból egy jó PP-os M&C-t.

Adag4 főre
Előkészítési idő25 percFőzési idő1 óra 30 percÖsszesen1 óra 55 perc

Hozzávalók
 4 evőkanál vaj
 4 evőkanál liszt
 1 l tej
 650 g sajtcheddar, trappista és edámi került ebbe vegyesen, – 1-2 nagy maréknyit érdemes a végére elmenteni, hogy megszórjuk a tésztát vele sütés előtt
 2 evőkanál JD’s Basic BBQ rubA JD's BBQ saját Basic rub-ja, ami nem túl karakteres, tényleg alap keverék, a mennyiség pedig erősen ízlés kérdése. Ekkora adagba én két erős ek-lal tettem só, bors, szerecsendió ízlés szerint, de csak óvatosan, mert a legtöbb rub már eleve sós és borsos.

Elkészítés
1

A vajat felolvasztjuk a serpenyőben, és amikor elolvadt, hozzáadjuk a lisztet és sűrű kevergetés mellett csomómentesre keverjük, illetve enyhén megpirítjuk, míg el nem kezd kissé barnulni.

2

Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk apránként a tejet, míg egységes állagot nem kapunk. Érdemes legalább felmelegíteni a tejet, de akár forralni is lehet, nekünk ez sokat segít, hogy kevésbé csomósodjon. A csomókat mindenképp keverjük ki, ne maradjon benne lisztgombóc.

3

Amikor szép krémes a besamel alap, mehet bele a fűszer és a sajt. Folyamatos kevergetés mellett megint egységesítjük a szószt. Ha túl sűrű lenne, kevés tejjel hígíthatjuk még. Amikor a sajt belekerül, én már elzárom a gázt/főzőlapot, mert ezt már nem kell főzni, csak a sajtnak kell elolvadnia, illetve érdemes egy lazább alapot csinálni, mert a tészta még fog felvenni nedvességet és az a cél, hogy krémes legyen.

4

Variálható a szósz más fűszerrel is, ez erősen ízlés kérdése, illetve a tetejére rengeteg dolgot lehet szórni. Dukony Márk korábban csinált is egy szuper tesztet erre, keressetek rá.

5

A pulled pork-ot, bár nem igényelte volna, én mégis kicsit lepirítottam egy serpenyőben 2-3 cl vízzel (nem volt itthon alaplé épp) és úgy kevertük össze a szósszal, majd a tésztával.

Pulled pork mac&cheese by JD's BBQ

6

A massza belekerült egy nagy tepsibe, amire került az elején kimentett sajt és ment a rácsra 120 fokra.

Pulled pork mac&cheese by JD's BBQ

7

Kamadóban általában 130 körül sütöm, de a pelleten 120 vagy 150 volt az opció. A 120-at választottam és végül kezdésnek, majd a végét megtoltam, míg el nem érte a 170 fok környékét és végül 1,5 óra után kivettem, mert éhen akart halni a család, de elég is volt neki ennyi idő.

Pulled pork mac&cheese by JD's BBQ

8

Ez a mennyiség főételként szerintem 6-8 embernek elegendő, köretnek akár 10-15-nek is, attól függ mennyit kapolsz

Pulled pork mac&cheese by JD's BBQ

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Ajándék, ingyenes receptfüzet:

Kötényt fel! – 35 receptötlet a kerti sütéshez-főzéshez

Tájékozódj az Okosgrillekről:

Hozzávalók

Hozzávalók
 4 evőkanál vaj
 4 evőkanál liszt
 1 l tej
 650 g sajtcheddar, trappista és edámi került ebbe vegyesen, – 1-2 nagy maréknyit érdemes a végére elmenteni, hogy megszórjuk a tésztát vele sütés előtt
 2 evőkanál JD’s Basic BBQ rubA JD's BBQ saját Basic rub-ja, ami nem túl karakteres, tényleg alap keverék, a mennyiség pedig erősen ízlés kérdése. Ekkora adagba én két erős ek-lal tettem só, bors, szerecsendió ízlés szerint, de csak óvatosan, mert a legtöbb rub már eleve sós és borsos.

Elkészítés

Elkészítés
1

A vajat felolvasztjuk a serpenyőben, és amikor elolvadt, hozzáadjuk a lisztet és sűrű kevergetés mellett csomómentesre keverjük, illetve enyhén megpirítjuk, míg el nem kezd kissé barnulni.

2

Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk apránként a tejet, míg egységes állagot nem kapunk. Érdemes legalább felmelegíteni a tejet, de akár forralni is lehet, nekünk ez sokat segít, hogy kevésbé csomósodjon. A csomókat mindenképp keverjük ki, ne maradjon benne lisztgombóc.

3

Amikor szép krémes a besamel alap, mehet bele a fűszer és a sajt. Folyamatos kevergetés mellett megint egységesítjük a szószt. Ha túl sűrű lenne, kevés tejjel hígíthatjuk még. Amikor a sajt belekerül, én már elzárom a gázt/főzőlapot, mert ezt már nem kell főzni, csak a sajtnak kell elolvadnia, illetve érdemes egy lazább alapot csinálni, mert a tészta még fog felvenni nedvességet és az a cél, hogy krémes legyen.

4

Variálható a szósz más fűszerrel is, ez erősen ízlés kérdése, illetve a tetejére rengeteg dolgot lehet szórni. Dukony Márk korábban csinált is egy szuper tesztet erre, keressetek rá.

5

A pulled pork-ot, bár nem igényelte volna, én mégis kicsit lepirítottam egy serpenyőben 2-3 cl vízzel (nem volt itthon alaplé épp) és úgy kevertük össze a szósszal, majd a tésztával.

Pulled pork mac&cheese by JD's BBQ

6

A massza belekerült egy nagy tepsibe, amire került az elején kimentett sajt és ment a rácsra 120 fokra.

Pulled pork mac&cheese by JD's BBQ

7

Kamadóban általában 130 körül sütöm, de a pelleten 120 vagy 150 volt az opció. A 120-at választottam és végül kezdésnek, majd a végét megtoltam, míg el nem érte a 170 fok környékét és végül 1,5 óra után kivettem, mert éhen akart halni a család, de elég is volt neki ennyi idő.

Pulled pork mac&cheese by JD's BBQ

8

Ez a mennyiség főételként szerintem 6-8 embernek elegendő, köretnek akár 10-15-nek is, attól függ mennyit kapolsz

Pulled pork mac&cheese by JD's BBQ

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Pulled pork mac&cheese by JD’s BBQ