Sokác bab agyagedényben készítve
Mi jellemzi a sokác babot? A hagyományos, tápláló étel összetevői gazdag ízeket rejt magában. A délvidéki konyha egyik ikonikus fogása, amely a helyi gasztronómia jellegzetességeit mutatja be nekünk.
Az étel elkészítése során a hagyományos agyagedényt használnak, amelyet a tűz körül, egy kis távolságra helyeznek el. Ezzel a módszerrel az étel mindig csak az egyik oldalán érintkezik nagyobb hővel, és mivel a rétegeket lazán vannak egymásra helyezve így forgásban van és minden része egységesen átmelegszik. A hozzávalók lassan, hosszú órák alatt szinte összeolvadnak, kialakítva az étel jellegzetes ízét és textúráját.
Íme az útmutató, hogyan készítsünk sokác babot otthon!
Kezdésnek a fa pellet grillsütőt melegítsük fel 180-200°C-ra.
A receptet a hozzávalók előkészítésével kezdjük, amely magában foglalja a zöldségek megtisztítását és egységes méretűre vágását. Ezt követően a húsokat, a kolbászt és a szalonnát ugyanezen a folyamaton visszük végig.
Miután ezzel megvagyunk a cserépedénybe lazán rétegezzük az összetevőket: alsó rétegként helyezzük el a füstölt szalonnát vagy zsírt, erre kerül a bab, majd a hagyma és fokhagyma, ezután pedig a húsok és a kolbász, végül egy újabb bab réteggel zárjuk a sort.
A cserépedény tartalmat felöntjük vízzel, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a babérlevelet és ráhelyezzük a grillsütő rácsára.
1,5 óra főzés után a zöldségek is helyükre kerülhetnek, egészpontosan a sokác bab tetejére, de előtte még fűszerezhetjük is ízlés szerint. Mi Magyaros - füstölt paprika, bors alapú fűszert - használtunk.
A füstölt szalonna és hús már kellően fűszeres, ezért előtte mindenképp kóstoljuk meg az ételt.
Amikor a zöldségek és hús megfelelően megpuhultak (kb. további 1-1,5 óra múlva), a sokác bab elkészült.
Tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemmel, kanalazzunk hozzá tejfölt és természetesen a fehér kenyeret se felejtsük el!
Ajándék, ingyenes receptfüzet:
Kötényt fel! – 35 receptötlet a kerti sütéshez-főzéshez
Ismerd meg a Milestone66 termékeket:
- Okosgrill kiegészítők
Milestone66 Farmer kötény
Original price was: 23 990 Ft.19 990 FtCurrent price is: 19 990 Ft. - KEDVEZMÉNY 5%Opciók választása Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók kiGyorsnézet
- KEDVEZMÉNY 5%Opciók választása Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók kiGyorsnézet
Tájékozódj az Okosgrillekről:
További receptek:
Hozzávalók
Elkészítés
Íme az útmutató, hogyan készítsünk sokác babot otthon!
Kezdésnek a fa pellet grillsütőt melegítsük fel 180-200°C-ra.
A receptet a hozzávalók előkészítésével kezdjük, amely magában foglalja a zöldségek megtisztítását és egységes méretűre vágását. Ezt követően a húsokat, a kolbászt és a szalonnát ugyanezen a folyamaton visszük végig.
Miután ezzel megvagyunk a cserépedénybe lazán rétegezzük az összetevőket: alsó rétegként helyezzük el a füstölt szalonnát vagy zsírt, erre kerül a bab, majd a hagyma és fokhagyma, ezután pedig a húsok és a kolbász, végül egy újabb bab réteggel zárjuk a sort.
A cserépedény tartalmat felöntjük vízzel, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a babérlevelet és ráhelyezzük a grillsütő rácsára.
1,5 óra főzés után a zöldségek is helyükre kerülhetnek, egészpontosan a sokác bab tetejére, de előtte még fűszerezhetjük is ízlés szerint. Mi Magyaros - füstölt paprika, bors alapú fűszert - használtunk.
A füstölt szalonna és hús már kellően fűszeres, ezért előtte mindenképp kóstoljuk meg az ételt.
Amikor a zöldségek és hús megfelelően megpuhultak (kb. további 1-1,5 óra múlva), a sokác bab elkészült.
Tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemmel, kanalazzunk hozzá tejfölt és természetesen a fehér kenyeret se felejtsük el!