Tepsis rakott oldalas, tarja, káposzta, kolbász – Szoky konyhája

Kezdőlap / Tepsis rakott oldalas, tarja, káposzta, kolbász – Szoky konyhája
Tepsis rakott oldalas, tarja, káposzta, kolbász – Szoky konyhája

MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Grill recept videó: Szoky extra tepsis vendégvárót készített, amibe a legjobb alapanyagok kerültek: oldalas, tarja, kolbász, káposzta és füst. Ezután a recept után garantáltan éhes leszel!

Adag6 főre
Előkészítési idő1 óraFőzési idő2 óra 20 percÖsszesen3 óra 20 perc

Hozzávalók - alaplé:
 1,40 kg füstölt oldalas
 600 g füstölt sertés köröm
 5 gerezd fokhagyma
 2 darab nagyobb vöröshagyma
 egész kömény
 6 darab babérlevél
 fekete egész bors
További hozzávalók:
 3 kg sertés oldalas
 1 kg sertés tarja
 250 g bacon
 250 g füstölt kolbász
 250 g füstölt csemege szalonna
 3 g vecsési savanyú káposzta - apró
 350 g vöröshagyma
 70 g fokhagyma
 4 darab babérlevél
 tört fekete bors
 édes nemes pirospaprika
 kis csokor friss kapor
 füstölt alaplé és víz ha túl sós az alaplé
 20% tejföl- tálaláskor

Elkészítés
1

A füstölt alaplé elkészítése: 90-95 fokos vízbe tegyük bele a füstölt oldalast, körmöt, hagymát, fokhagymát, 6 db babérlevelet, fűszereket (kömény, evőkanál feketebors) kb. 1,5 órára. Ezután szűrjük át és később az átszűrt lével fogunk majd dolgozni. Miután kihűlt betehetjük a hűtőbe.

2

Készítsük elő a hozzávalókat: a kolbászokat karikázzuk fel, a füstölt szalonnát és a bacont vágjuk kockára, az oldalast és a tarját összevágva kisebb darabokra sóval és borssal fűszerezzük, a hagymát és a fokhagymát pedig apróra vágjuk fel.

3

Első hőkezelés: a kockázott füstölt szalonnát és a bőrét tegyük a tepsibe, hogy kiengedje a levét. 10-12 percig süssük így 150 fokon. Ezután jöhet hozzá a bacon, majd sülhet még 5-6 percig tovább, együtt.

4

A kellemes sült szalonnás ágyra érkezhet a hagyma és a fokhagyma, 3-4 percig süthetjük is tovább. A kezdő és nagyon stabil alapunk ezzel el is készül.

5

A tepsit vegyük ki a sütőből és lapátoljuk rá a káposztát, oszlassuk el benne és érkezhet is néhány karika kolbász erre a rétegre.

6

Következhet a nyers és fűszerezett oldalas. Ezt is szépen tegyük a káposztára és egyenletesen oszlassuk el a tepsiben, majd jöhet újra egy káposztás réteg, de csak lazán. Nem szükséges annyit rakni, mint az első rétegnél, maradjon még káposzta egy harmadik réteghez is.

7

Következhet a tarja réteg. Az oldalashoz képest szellősebben rakjuk fel, hisz még érkezni fog a füstült réteg is. Érkezhet újabb kolbász réteg, majd pedig a füstölt oldalasok jönnek, szépen szét kell rakosgatni.

8

A füstölt körmöt nem szükséges a tepsibe rakni, mivel ez az alaplé miatt volt fontos. Természetesen semmi akadálya, ha szeretnénk nyugodtan odatehetjük, csak ebben a receptben nem szerepel rajta.

9

A szépen felszerelt tepsire jön egy újabb réteg. A maradék káposztát eloszlatjuk, majd egy kis piros paprikával megszórjuk és lassan ráöntjük az alaplevelet.

10

190 fokon mehet is a pellet grillsütőbe ez a bőség tál, kb. 1,5-2 órára. Miután lejárt az idő még 10-15 percre felemelhetjük a hőt 210 fokra. Tálaláskor tejföllel és friss petrezselyemmel javasoljuk fogyasztani.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Ajándék, ingyenes receptfüzet:

Kötényt fel! – 35 receptötlet a kerti sütéshez-főzéshez

Tájékozódj az Okosgrillekről:

Hozzávalók

Hozzávalók - alaplé:
 1,40 kg füstölt oldalas
 600 g füstölt sertés köröm
 5 gerezd fokhagyma
 2 darab nagyobb vöröshagyma
 egész kömény
 6 darab babérlevél
 fekete egész bors
További hozzávalók:
 3 kg sertés oldalas
 1 kg sertés tarja
 250 g bacon
 250 g füstölt kolbász
 250 g füstölt csemege szalonna
 3 g vecsési savanyú káposzta - apró
 350 g vöröshagyma
 70 g fokhagyma
 4 darab babérlevél
 tört fekete bors
 édes nemes pirospaprika
 kis csokor friss kapor
 füstölt alaplé és víz ha túl sós az alaplé
 20% tejföl- tálaláskor

Elkészítés

Elkészítés
1

A füstölt alaplé elkészítése: 90-95 fokos vízbe tegyük bele a füstölt oldalast, körmöt, hagymát, fokhagymát, 6 db babérlevelet, fűszereket (kömény, evőkanál feketebors) kb. 1,5 órára. Ezután szűrjük át és később az átszűrt lével fogunk majd dolgozni. Miután kihűlt betehetjük a hűtőbe.

2

Készítsük elő a hozzávalókat: a kolbászokat karikázzuk fel, a füstölt szalonnát és a bacont vágjuk kockára, az oldalast és a tarját összevágva kisebb darabokra sóval és borssal fűszerezzük, a hagymát és a fokhagymát pedig apróra vágjuk fel.

3

Első hőkezelés: a kockázott füstölt szalonnát és a bőrét tegyük a tepsibe, hogy kiengedje a levét. 10-12 percig süssük így 150 fokon. Ezután jöhet hozzá a bacon, majd sülhet még 5-6 percig tovább, együtt.

4

A kellemes sült szalonnás ágyra érkezhet a hagyma és a fokhagyma, 3-4 percig süthetjük is tovább. A kezdő és nagyon stabil alapunk ezzel el is készül.

5

A tepsit vegyük ki a sütőből és lapátoljuk rá a káposztát, oszlassuk el benne és érkezhet is néhány karika kolbász erre a rétegre.

6

Következhet a nyers és fűszerezett oldalas. Ezt is szépen tegyük a káposztára és egyenletesen oszlassuk el a tepsiben, majd jöhet újra egy káposztás réteg, de csak lazán. Nem szükséges annyit rakni, mint az első rétegnél, maradjon még káposzta egy harmadik réteghez is.

7

Következhet a tarja réteg. Az oldalashoz képest szellősebben rakjuk fel, hisz még érkezni fog a füstült réteg is. Érkezhet újabb kolbász réteg, majd pedig a füstölt oldalasok jönnek, szépen szét kell rakosgatni.

8

A füstölt körmöt nem szükséges a tepsibe rakni, mivel ez az alaplé miatt volt fontos. Természetesen semmi akadálya, ha szeretnénk nyugodtan odatehetjük, csak ebben a receptben nem szerepel rajta.

9

A szépen felszerelt tepsire jön egy újabb réteg. A maradék káposztát eloszlatjuk, majd egy kis piros paprikával megszórjuk és lassan ráöntjük az alaplevelet.

10

190 fokon mehet is a pellet grillsütőbe ez a bőség tál, kb. 1,5-2 órára. Miután lejárt az idő még 10-15 percre felemelhetjük a hőt 210 fokra. Tálaláskor tejföllel és friss petrezselyemmel javasoljuk fogyasztani.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Tepsis rakott oldalas, tarja, káposzta, kolbász – Szoky konyhája