Texas stílusú marhaszegy

Kezdőlap / Texas stílusú marhaszegy
Texas stílusú marhaszegy

MegosztásMentésMegosztásMegosztás

A texasi BBQ főszereplője a hús. A szósz csak a lehető legkevesebb mellette. A füstölt Texas stílusú marhaszegy ebben a minimalista felfogásban készül, hogy a húsos íz és a textúra ragyoghasson. A végeredmény gazdag, puha és tele természetes ízekkel. Ez a recept megéri az idejét.

Adag4 főre
Előkészítési idő30 percFőzési idő8 óraÖsszesen8 óra 30 perc

Hozzávalók
 4,50 kg marhaszegy
 250 ml alma almaecet
 250 ml sör
 2 evőkanál Worcestershire szósz

Elkészítés
1

Vegyük ki a marhaszegyet a hűtőszekrényből. A hideg szegy vágása könnyebb, mint a szobahőmérsékletű szegyé.

2

A szegyet point résszel (vastagabb rész) lefelé tegyük a rácsra. Minden bőrt, kemény faggyút és kilógó zsírt vágjunk le róla.

3

Ezt követően a flat (keskenyebb) részen lesz egy íves zsír rész. Ezt a zsírt kell addig trimmeljük, amíg egy egységes átmenetet nem kapunk a flat és point izomcsoport között.

4

Fordítsuk meg a szegyet és a zsíros felét addig trimmeljük, amíg egységesen kb. 0,6cm vastag zsírréteget nem kapunk.

5

Bőségesen fűszerezzük be a trimmelt szegyet minden oldalról marhahús fűszerkeverékkel.

6

Egy tálban keverjük össze a sört, az almaecetet és a Worcestershire-i szószt és két evőkanál fűszert, hogy mopmártást kapjunk.

7

Melegítsük elő a pellet grillsütőt 110°C-ra. Helyezzük be marhaszegyet a füstre, majd szúrjunk bele hőmérőszondát is, hogy figyelhessük a belső hőt - 74 fokig fogjuk így sütni. Egy nagyobb szegynél ez akár 8 óra is lehet, kisebbeknél kevesebb idő.

8

A szegyet a kevert mop szósszal 1,5-2 óránként kenjük át, hogy nedves maradjon.

9

Amint a szegy eléri a 74 fokos értéket, vegyük ki a grillsütőből, majd tekerjük be hentespapírba vagy alufóliába úgy, hogy szivárgásmentes legyen és tegyük vissza a füstre addig, amíg a belsőhőmérséklete el nem éri a 95 fokot.

10

Ekkor vegyük ki a szeget a pellet grillből, és hagyjuk pihenni 1 órán keresztül, majd szeleteljük fel.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Ajándék, ingyenes receptfüzet:

Kötényt fel! – 35 receptötlet a kerti sütéshez-főzéshez

Tájékozódj az Okosgrillekről:

Hozzávalók

Hozzávalók
 4,50 kg marhaszegy
 250 ml alma almaecet
 250 ml sör
 2 evőkanál Worcestershire szósz

Elkészítés

Elkészítés
1

Vegyük ki a marhaszegyet a hűtőszekrényből. A hideg szegy vágása könnyebb, mint a szobahőmérsékletű szegyé.

2

A szegyet point résszel (vastagabb rész) lefelé tegyük a rácsra. Minden bőrt, kemény faggyút és kilógó zsírt vágjunk le róla.

3

Ezt követően a flat (keskenyebb) részen lesz egy íves zsír rész. Ezt a zsírt kell addig trimmeljük, amíg egy egységes átmenetet nem kapunk a flat és point izomcsoport között.

4

Fordítsuk meg a szegyet és a zsíros felét addig trimmeljük, amíg egységesen kb. 0,6cm vastag zsírréteget nem kapunk.

5

Bőségesen fűszerezzük be a trimmelt szegyet minden oldalról marhahús fűszerkeverékkel.

6

Egy tálban keverjük össze a sört, az almaecetet és a Worcestershire-i szószt és két evőkanál fűszert, hogy mopmártást kapjunk.

7

Melegítsük elő a pellet grillsütőt 110°C-ra. Helyezzük be marhaszegyet a füstre, majd szúrjunk bele hőmérőszondát is, hogy figyelhessük a belső hőt - 74 fokig fogjuk így sütni. Egy nagyobb szegynél ez akár 8 óra is lehet, kisebbeknél kevesebb idő.

8

A szegyet a kevert mop szósszal 1,5-2 óránként kenjük át, hogy nedves maradjon.

9

Amint a szegy eléri a 74 fokos értéket, vegyük ki a grillsütőből, majd tekerjük be hentespapírba vagy alufóliába úgy, hogy szivárgásmentes legyen és tegyük vissza a füstre addig, amíg a belsőhőmérséklete el nem éri a 95 fokot.

10

Ekkor vegyük ki a szeget a pellet grillből, és hagyjuk pihenni 1 órán keresztül, majd szeleteljük fel.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Texas stílusú marhaszegy