Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

9 ok a fa pellet mellett

pelletbudapest fa pellet előnyei

9 ok a fa pellet mellett

A pellet technológia népszerűsége töretlen Észak-Amerika, a Skandináv országok, Dánia vagy Ausztria mellett már Magyarországon is. Mégis mi lehet ennek az oka, miért dönt egyre több magyar vásárló emellett a réginek tűnő, de nagyon modern és gazdaságos fűtés mellett? Az alábbi bejegyzésben ezt mutatjuk be részletesen.

pelletbudapest fa pellet előnyei

 

Mi is az fa pellet?

Az előző bejegyzésünkben részletesen feltártuk a témát, amelyet ide kattintva olvasható. Ha valaki a rövidebb verzióra kíváncsi: 100%-ig természetes faanyagból készült, tömörített fűtőanyag.

A pellet technológia közel 150 történelme során a mezőgazdaság mellet a fűtés területén aratta a legnagyobb sikereket. Olyan országokban és területeken terjedt el főképp, ahol jelentős méretű erdők, erdőgazdálkodások álltak rendelkezésre és ipari fejlettségük már azon a szinten volt, hogy a fafeldolgozása nem okozott különösebb problémát. A gépesítések mellett újabb és újabb kitermelési és feldolgozási folyamatok láttak napvilágot, ezek egyike a fa pellet. Bonyolúltsága nem éppen atomfizika, de természetesen a feldolgozó eszközök működtetése és használata megkíván némi szakértelmet. Európában először főképp a Skandináv államokat hódította meg a pelletgyártás, hisz ők a kontinens egyik legnagyobb fafeldogozó államai és exportőrei.

Miért van egyáltalán igény a fa pelletre?

Feldolgozói oldalról megközelítve a kérdést a fa pellet mellet több érv is szól. Röviden és tömören, mint minden ágazatban a faiparban is a profit maximalizálása a cél. A fa különböző előtállíott termékek formájában távozik egy fatelepről. Lehet belőle a legegyszerűbbeknél maradva: gerenda, léc, deszka és persze tüzifa is. Viszont mindegyik termék esetében jelentős mennyiségű hulladék keletkezik. A faforgács vagy a fűrészpor felhasználása van több alternatíva is, de 100%-ban nem igazán tudták eddig hasznosítani.

Fogyasztói oldalról a fa pellet melleti az érvek ennél prózaibb formában öntöttek testet. Egyszerűen kényelmes és praktikus, mert nem kell a megvásárolt téli tüzelőt még külön felhasogatni, (megizzadni a folyamatban és megfázni), majd külön tárolni és még be is cipelni a házba, végül onnan pedig hamu formájában kihozni minden egyes nap. Tudhatjuk, hogy nem csak téli időszakban, hanem az év bármely napján néhány óra tüzifa hasogatás jelentős edzésmunkának felel meg, de az ilyen típusú testmozgás közel sem annyira kedvelt, így igény teremtődött a folyamat kiváltására, könnyítésére.

Érvek a fa pellet technológia mellett

A fa pellet technológia mellet számos érv született az elmúlt 150 évben. A felhasználás során szerzett tapasztalatok alapján ezek olyan tulajdonságok, amelyek hozzátesznek a fűtőértékhez és nagyobb terhet vesz le a felhasználók válláról. A teljesség igénye nélkül sorolunk most fel 9 érvet a fa pellet tüzelés mellett.

Minimális nedvességtartalom

A fa pelletben lévő nedvesség minimális, mindössze 2-10% között van, szemben a tüzifa 15-20% közötti nedvességtartalmával. Természetesen ettől még száraz, hűvös helyen érdemes tárolni a pellet zsákokat, hogy megmaradjon a rendkívül jó hatásfoka és fűtőértéke.

Helytakarékos

Tömörségének köszönhetően tárolása sokkal praktikusabb, mint a tüzifáé. Ugyanaz a fűtőmennyiség jelentősen kevesebb helyet foglal el. Így pellet vásárláskor nagyobb mennyiséget tudunk elraktározni vagy több szabad területünk marad a kamránkban.

Környezetbarát

A pelletgyártás során olyan fákat használnak fel, amelyek fenntartható erdőgazdálkodásból származnak. A kivágott fák helyére újakat telepítenek, ezzel az évek forgása alatt folyamatosan megújul az erdő és környezetbarát módszerrel termel számunkra új fűtőanyagot. A földgázzal szembe a pellet a megújúlú fűtőenergiák közé tartozik.

Újrahasznosított

A fenntartható erdőgazdálkodások mellett a fa pellet előállítása főképp faipari hulladékból történik. Mivel a feldolgozás során rengeteg olyan faanyag keletkezik (fakéreg, fűrészpor), amelyet nem tudnak használni így alapanyag bőven akad a fűtőanyag előállításához. Ezekből az anyagokból könnyebb dolgozni is, mivel szárazabbak a frissen kitermelt fánál.

Magas hatásfok

A pellet égése magas hatásfokon történik, ami összehasonlítva más fűtőanyagokkal jobban szemlélteti ezt a tulajdonságát. 1,5-2 kg fa átlag minőségű fa pellet ökölszabály szerint 3-6kg tüzifának vagy 1 m3 gáznak felel meg.
Minél nagyobb a fadarab térfogathoz mért felület, annál könnyebben kap lángra a tüzifa. A pellet méretéhez viszonyítva nagyon karcsúnak mondható, tehát minimális tömege miatt kiválóan ég el. Tömörségének hála a fa pellett fűtőértéke kiváló.
Természetesen nagyon fontos a jó minőségű pellett fűtőanyag beszerzése, legyen szó okoskályháról vagy okosgrillről, hisz az alacsony minőségű fűtőanyagok fűtértéke jelentősen kevesebb. Így sajnos könyen abba a csapdába eshetünk, hogy míg azt gondoltunk pénzt spórolunk az olcsóbb fa pellettel, addig könnyen lehet, hogy ez igazából ráfizetés lesz.

Kevés égéstermék

A fa pellet égése lassan, egyenletesen történik. Mivel tömör anyag így minimális hamu keletkezik utána. A természetes anyagból készülő fa pellet hamuja nem tartalmaz káros anyagot. Fontos továbbá, hogy csak annyi széndioxidot bocsát ki, amelyet élete során lekötött.

Kényelmes

A kényelem az egyik legfontosabb érv a pellet mellett. Sokat számít, hogy nem kell egész nap tüzifát hasogatni, nincs szükség nagy mennyiségű emberi energia befektetésre sem, ennek köszönhetően rengeteg időt és energiát spórolunk. Jellemezően könnyű szállításának és pakolhatóságának köszönhetően az idősebbek is gond nékül tudják hasznosítani.

Biztonságos

A pellet kályhák beépített biztonsági rendszereket tartalmaznak, mint a füstgáz szenzor, égési hiba figyelő vagy a visszaégés ellenni védelem.

Gazdaságos

A pellet technológiát használó eszközök, mint az Okosgrill gazdaságosan működnek. Mivel automatizálható a fűtés folyamata és magas hatásfokkal ég el, így minden egyes pellet égese pénzt sprórol a családi kassza számára. A pellet fűtőeszközöknél nincs szükség külön telepítési vagy egyéb engedélyekre, sem fűtési tervre.

Pellet grillsütő videó

Összefoglalás

A fenti előnyök mindegyikének az alapanyag a legfontosabb tényezője. Az alacsony minőségű anyagokból készült pellet nagyobb nedvesség tartalommal bírhat, széteshet, tartalmazhat ragasztóanyagot. Bár csábító lehet az olcsó ár, könnyen ráfizethetünk erre.
A fenti 9 érv a fa pellet mellet mindenki számára megmutatja, hogy ár/érték arányban egy nagyszerű fűtőanyagról van szó, amely gyártási körülményei miatt is megfelel a 21. század növekvő kihívásainak.

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66