Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Hogyan készül a pellet?

A fa pellet készítés folyamata

Hogyan készül a pellet?

A fa pellet egy úttörő, környezetbarát fűtőanyag és biomassza, amely egyre nagyobb teret hódít Magyarországon is. Mégis hogyan készül? Íme egy összefoglaló a pellet gyártás folyamatáról.

A fa pellet készítésének folyamata
Fa pellet

Mi az a pellet?

Először is, ha a fa pellet iránt érdeklődsz valószínűleg már ismered néhány jó tulajdonságát ennek a fűtőanyagának és jó eséllyel van néhány olyan félelem is a pellettel kapcsolatban.

A fa pellet nem más, mint egy biomassza, egy olyan tömörített fűtőanyag, ami általában 6-12mm méretű, fényes, sima felületű, amely 100%-ig természetes faanyagból készült.

Felhasználása széleskörű, egyre elterjedtebb kazánok és fűtésrendszerek, kályhák fűtőanyagként, de használják szabadtéri állófűtéshez és kerti grillek esetén is.

A pellet Tulajdonságai

Számos jó tulajdonsága ismert a pelletnek, amelyekről ebben a bejegyzésben írtunk részletesen. A pellet technológia környezetbarát, hisz újrahasznosítják a fát (pl. fűrészpor, forgács) , vagy olyan erdőgazdálkodásból származó fát használ alapanyagként, amelyeket külön, erre a célra hoztak létre és a kivágott fák helyére újabbakat telepítenek.

Nedvességtartalma minimális, mindössze 2-10% között van, szemben a tűzifa 15-20%-os nedvességtartalmához képest. Ebből adódóan magas hatásfokú égésre képes, és csak minimális szén-dioxidot termel. A keletkező hamu pedig kb. 2%-a az elégetett mennyiségnek, tehát egy 20kg-s zsák esetén mindössze egy kisebb bögre hamu keletkezik.

Miből készülhet pellet?

Fa pellet természetesen fa alapanyagból készülhet, azonban ez nagyon sokféle lehet valójában. Általában fűtésre sokan a keményfa pelleteket keresik pl. a fenyőt, míg sütés-főzésre már szélesebb a skálán mozognak az alapanyagok. Okosgrillhez kifejezetten izgalmas az alma vagy a körtefából készült fa pellet, amely a hagyományos füstölések modern változatát jelenítik meg, hisz fűtőértéke mellett plusz ízt ad az ételeknek.

A fűtésre és grillezésre használt fa pellet általában 100%-ig természetes fából készül, tehát adalékanyagot, plusz ragasztóanyagot nem tartalmaz. Emellett fenntartható erdőgazdálkodásokban nevelt fákat használ az iparág, vagy újrahasznosít, pl. faforgácsot és fűrészport.

Érdekesség, hogyan sokan készítenek akár maghéjból is pelletet és van példa papírból, de akár bambuszból készült termékekre is. Ahány ház, annyi szokás – ahogy szokták mondani.

Fa pellet típusok

A leendő pellet fa előkészítése

A fa pellet folyamatát az alapanyag előkészítésével kezdik. Eltávolítják a szennyeződéseket különböző mágneses és más leválasztók segítségével, ez főként az újrahasznosított alapanyag esetén rendkívül fontos lépés.

Ha túl magas a nedvességtartalom (több, mint 10%), akkor szárítják is a pelletálandó anyagot. Példával szemléltetve, 10% környékén már asztalosipari minőségnek mondható a faanyag. Minél nedvesebb az alapanyag, annál drágább lehet a pellet előállítása, hisz a szárítás időigényes és megnövekedett energiaigényű folyamattá válik.

A pellet készítés folyamata

A megfelelő előkészítés után az alapanyagot egy vagy két fázison keresztül finomítják. Tüzelőanyaghoz 0,5-1,5mm-es őrlemények keletkeznek, majd egy ideiglenes tárolóba helyezik ezt a masszát.

A pellet préselése előtti folyamat, hogy 70 celsius fok hőmérsékletű vizet permeteznek az alapanyagra, arányosan 1-2 tömegszázalék mértékben. Bár furcsán hangozhat, de a folyamatnak ez a része segít abban, hogy az alapanyag részecskéi stabilizálódjanak és a természetes ragasztóanyag (lignin) felszabaduljon.

A következő folyamati elem, hogy ez a massza bekerül a présbe. Miközben a leendő pelletek nagy nyomás alatt szorgosan préselődnek át a pellet matrica lyukain, hőmérsékletük jelentősen megemelkedik. Gondolhatnánk, hogy itt a folyamat befejezettnek tekinthető, azonban ez nem így van, vár még néhány fontos kezelés a már hengerelt faanyagra.

Az elkészült pellet utókezelése

A már elkészült pelletek most utókezelésre mennek, amely erősen befolyásolja a minőségüket. Mivel ezek az apró pelletek elég forrók, így ellenáramú levegős hűtőrendszereket hívnak segítségül és hűtik vele a biomasszát, ezzel pedig a szilárdság stabilizálása mellett a port is eltávolítják a termékről. Maga a folyamat nem hirtelen, hanem lassú, tudatos hőmérsékletcsökkentés. Ezzel az eljárással a gyártók elkerülik a minőségromlást.

Miután a pelletek hőmérséklete elérte környezetének hőmérsékletét a következő állomása egy rázóasztal lesz, ahol szétterítik a biomasszát. Ha még mindig lenne rajtuk por, akkor a rázás segítségével eltávolítják róluk. További érdekesség, hogy az ebben és az előző pontban eltávolított fa por a modern gyártóeszközök esetén visszakerülnek a folyamat elejére, tehát újra felhasználhatóak a következő pellet gyártás során.

A már környezetével egyen hőmérsékletű, kiváló minőségű és pormentes pelletek számára nincs más hátra, mint a csomagolás. A lakosságnak szánt termék esetén általában 15 kg-s zsákokba töltik a pelletet, de a folyamat ezen része már eltérhet a gyárak között. Több helyen egy tonnás big bag zsákokba csomagolják a pelletet, majd megindulnak velük a nagyobb telephelyek felé.

Összefoglaló

A fa pellet készítés természetesen házilag is kiépíthető, több cég is segít eszközökkel, gyártósorral ebben Magyarországon, azonban érdemes figyelembe venni ezek gazdaságosságát. Ha csak néhány száz kilogramm fát szeretnénk feldolgozni, akkor a rendszer kiépítése nem gazdaságos. Célszerűbb és anyagilag biztosabb tehát, ha egy környékbeli pellet készítőt keresünk fel igényünkkel és tőle vásárolunk.

Most, hogy a folyamatot lépésről lépésre ismerjük, a kiváló minőség érdekében érdemes a gyártósorokat szemügyre venni és nyugodt szívvel kérdezni is – ezzel csak jól járhatunk.

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66