Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Mi a különbség a különböző fa pelletek között?

fa pellet bemutató okosgrill

Mi a különbség a különböző fa pelletek között?

A fa pellet tudománya egy rendkívül izgalmas terület. Más-más karaktert és ízt biztosít a húsokhoz az alma és mást a tölgy. Bemutatjuk a fa pelletek sokszínűségét, felhasználását.

fa pellet bemutató okosgrill

Mi az a fa pellet?

A fa pellet nem más. mint egy biomassza. egy olyan tömörí­tett fütőanyag, ami általában 6-12mm méretű, fényes. sima felületű és 100%-ig természetes faanyagból készült mestersé­ges ragasztóanyagok hozzáadása nélkül. Környezetbarát. mivel újrahasznosított fából készül
(pl. fűrészpor, faforgács) vagy olyan fenntartható erdőgazdál­kodásban nevelt fákból, amelyeket kifejezetten erre a célra ültettek. A granulátum nedvességtartalma minimális, mindössze
2-10% között van. A tűzifa nedvességtartalma kb. 12-20%. Frissen kivágott fa esetében 50%.

A fa pellet emiatt a tulajdonsága miatt jobb hatásfokkal ég a tűzifához képest. Csomagolása 9, 13 és 18 kg-s zsákokban történik, így tárolása is egyszerű. Száraz, hűvös helyen ajánlott raktározni. Formájának köszönhetöen egyenletesen, elnyújtottan ég, minimális hamut hagy csak maga után (20 kg után l bögrényi hamu). Üvegházhatásra abszolút nincs befolyása, mivel égésé­vel csak annyi széndioxidot bocsát ki, mint amennyit megkötött. Fűtőértéke tömörsége miatt kimagasló. 3-6 kg tűzifa
vagyl m3 gáz fűtőértékét (15-20 MJ/kg) kb.1,5-2 kg pellet biztosítja.

Hogyan készül a fa pellet?

A folyamat az alapanyag előkészítésével kezdődik.
A fáról eltávolítják a szennyeződéseket különböző mágneses és más leválasztók segítségével, ami főként az újrahasznosí­tott alapanyag esetén rendkívül fontos. Ha az alapanyag nedvességtartalma magas (több, mint 10%), akkor szárítják, előszárítják a fát.

Példával szemléltetve:

10% környékén már asztalosipari minőségnek mondható a faanyag. A megfelelő előkészítés után az alapanyagot egy vagy két fázison keresztül finomítják. A tüzelőanyaghoz 0,5-1.Smm-es őrleményeket készítenek a fából, majd egy ideiglenes tároló­ba helyezik át.

Még a préselés előtt 70°C-os hőmérsékletű tiszta vízzel permetezik át ezt az alapanyagot. arányosan 1-2 tömegszázalékos mértékben. Ez segít abban. hogy az alapanyag részecs­kéi stabilizálódjanak és a természetes ragasztóanyag (a lignin) felszabaduljon.

Következő lépésként a massza bekerül a présbe. Miközben a leendő pelletek nagy nyomás alatt préselődnek át a pellet matrica lyukain. hőmérsékletük jelentősen megemelkedik. A már elkészült pelletek utókezelése nagy mértékben befolyásolja a minőségüket.

Mivel a pelletek elég forrók, így ellená­ramú levegős hűtőrendszerek segítségéve hűtik le, ezzel pe­dig a szilárdság stabilizálása mellett a port is eltávolítják a termékről. Maga a folyamat egy lassú hőmérsékletcsökken­tés. Ezzel az eljárással a gyártók elkerülik a minőségromlást.

Miután a pelletek hőmérséklete elérte környezetének hőmérsékletet, szétterülve a rázóasztalra kerülnek. Ha még mindig lenne rajtuk por, akkor a rázás segítségével eltávolítják róluk. További érdekesség, hogy az ebben és az előző pontban eltávolított fapor a modern gyártóeszközök esetén visszakerül a folyamat elejére, tehát újra felhasználható a következő pelletgyártás során.

Nincs más hátra, mint a csomagolás. A lakosságnak szánt termék esetén általában 9-18 kg-os zsákokba töltik a pelletet, de a folyamat ezen része már eltérhet a gyárak között. Több helyen 1 tonnás big bag zsákokba csomagolják a pelletet, majd megindulnak velük a nagyobb telephelyek felé.

fa pellet milyen húshoz okosgrill
Fa pellet felhasználás táblázat

Melyik fa pellet milyen húsokhoz illik? 

Az alábbiakban általános útmutatásokat adunk arról, hogy milyen alapanyagokhoz, milyen fajta fa pellet ajánlott. Ezek a leírások természetesen csak tájékoztatójellegűek, sok múlik az ízlésünkön és fontos elmondani, hogy ha pl. almafával füstölünk halat nem történik tragédia.

Almafa

A leggyakrabban szárnyashoz és sertéshúshoz használt almafa pellet könnyű gyümölcsös füstöt kínál, de nem csak húsokhoz, hanem süteményekhez is kiváló.

Cseresznye

Az egyik legtöbb ízt adó fa pellet a cseresznyefa. Kiadós füstöt biztosít, a húsokat még szósszal sem muszáj bevonni, hogy az egyedi íz még jobban érezhető legyen.

Hickory

A cseresznye mellett a legnépszerűbb barbecue-hoz használt fűtőanyag. A hickory pellet erős ízt ad, amely jól kiegészíti a húsokat. Vannak, akik szerint a hickory kissé erős lehet, ezért szívesebben keverik egy enyhébb pellettel, például almával.

Tölgy

A tölgy egy igazi aranyközépút füstintenzitás tekintetében. A cseresznyénél vagy az almánál kissé erősebb és a hickorynál kissé könnyebb tölgy kiválóan használható például halakkal és zöldségekkel.

Faszén

A tölgy aromája a füstös szén robusztus, klasszikus ízével. Leginkább a füstös ízek kedvelőinek ajánljuk.

Whisky hordó

Különleges ízvilágot biztosít a whisky hordókból készült fa pellett. Főképp marhahúshoz és vadhoz illik a legjobban.

A fentiek mellett létezik több keverék változat is, mint

  • a Texas (fekete tölgy, hickory fa és mesquite fa)
  • a Gold (vörös tölgy, hickory fa és hegyi juhar)
  • a Fruit (bükk, hickory fa és édes pekándió fa)
  • a Verseny válogatás (juhar, a hickory és a cseresznye)

 Fa pellet kínálat

Az Okosgrill kínálatában megtalálható fa pelletek mindegyike fenntartható erdőgazdálkozásból származnak, nem tartalmaznak mesterséges kötőanyagot.

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66