Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Hogy működik a pellet grill?

Hogy működik a pellet grill?

A grillezés és a kerti sütés évről évre egyre népszerűbb Magyarországon, ahogy párhuzamosan a pellet technológia is növekvő tendenciát mutat. Ebből született meg az Okosgrill és vele együtt több ezer elégedett bbq kedvelő és grillező.

Pellet grill működése

 

Miről szól ez az oldal?

Ezen az oldalon bemutatjuk, hogyan működik a pellet grill, amely egyre nagyobb teret hódít a magának a hagyományos gáz és faszenes grillek között. A pellet technológiáról már ebben a bejegyzésben részletesen beszéltünk, azonban önmagában most a grillt vesszük gorcső alá. A 30 éves múltra visszatekintő eszközöket a magas kényelmi faktoruk és kedvező tulajdonságaik miatt választják az új grillsütőben gondolkodók.

Ahhoz, hogy ezt a kényelmet és a funkciókat ki tudjuk használni, mint felhasználó meg kell értenünk, hogyan is működnek a pellet grillsütők. Ha épp grilleket hasoníltasz össze, sokat fog segíteni neked is ez az olvasmány.

Mi a pellet grill?

A pellet grillek olyan szabadtéri tűzhelyek, amelyek egyesítik a füstölők, a faszenes grillek, a gáz grillsütők, a kemencék és a hagyományos konyhai sütők legjobb tulajdonságait. Üzemanyagforrásként 100%-ban természetes fából készült pelletet használnak, amelyeket teljes mértékben elégetnek így direkt és indirekt módon is használható az Okosgrill.

Mi a pellet?

100%-ig természetes faanyagból készült, 6-12mm méretű, fényes, sima felületű, tömörített fűtőanyag.

Hogyan működik a pellet grill?

A fa pelleteket egy tárolóedénybe töltjük, amelyet tartálynak nevezünk. A pelletek ezután egy csiga segítségével indulnak útjukra, ahol a végállomás az égőtér, ahol egy gyújtó segítségével égnek el és melegítik fel a főzőterületet. A hőáramlásban ventillátorok is segítenek, illetve a hőmérséklet – csakúgy, mint a konyhai sütőknél – egy szabályzó által beállítható 80-250 fok között, így a klasszikus alacsony és lassú főzést igénylő bbq vagy az aszalás is könnyen kivitelezhető.

Pelletgrill működése
A pelletgrill működése és hőáramlása

A legtöbb pellet grillezőhöz csatlakoztatható egy hússzonda is, amely segít a húsok belső maghőmérsékletét pontosan nyomonkövetni így a pellet adagolás még pontosabb lesz.

Pellet grillsütő videó

 

Hogyan készülnek a pelletek?

A fa pelletek keményfából készülnek, amelyet fűrészporrá őrölnek majd szárítanak és préselnek. Kevesebb, mint 1% hamu keletkezik az égéskor, ami azt jelenti, hogy egy 20 kg-s zsák pellet esetén kb egy csészényi hamu marad a grillsütőben. Ennek köszönhetően a grill tisztítása is könnyebb, mint más eszközöknél.

Mennyi ideig elég a pellet pellet grillben?

Mint minden más eszköznél, így a pelletgrillt is indítás előtt érdemes ellenőrizni mennyi pellet maradt a tartályban az előző alkalmak után. Ökölszabály szerint az átlag pellet fogyasztás lassú főzés esetén 0,5 kg, gyorsabb sütés (pl. grill) pedig úgy 1 kg óránként. Természetesen ezt az adatot a pellet minősége jelentősen befolyásolja.

Miért a pelletgrillek?

A keményfa pelletek égésének köszönhetően folyamatos a hővel és füsttel történő ételkészítés. A grillezés, barbecuezás egy fantasztikus tudomány, nagyon sok múlik a tapasztalaton és legalább ennyi az eszközön is. Az eszközben a Okosgrillek segítenek, mivel a használata rendkívül egyszerű, így nem kell több alkalommal is kísérletezgetni az ételekkel.

A hőfokszabályzónak köszönhetően a beállított hőmérsékletet képes megtartani, így ahogy a grillek jelmondata is mondja: „csak kapcsold be és felejtsd el„. Nyugodtan órákra magára lehet hagyni az eszközt, a hőmérséklet a beállított értéken fog maradni, nincs szükség állandó felügyeletre.

Előszeretettel 8in1-ben grillnek is hívják, hiszen alkalmas grillezésre, bbqra, aszalásra, pörkölésre, nyársalásra, sütésre, párolás és füstölésre is. A lehetőségek végtelenek, érdemes milndegyik módszert kipróbálni.

Miben más a pelletgrill, mint egy füstölő?

Pellet Okosgrill vs. Smorker-füstölő

Míg a pellet-grillek lehetőséget adnak az ételek füstölésére, bizonyos módon eltérnek a hagyományos töltény smokerektől. Főként azért, mert a pelletgrillek automatizált üzemanyag- és levegőellátó rendszert használnak. Sokkal könnyebb a hőmérsékletet szabályozni vele, mint egy hagyományos smokerrel.

Lehet, hogy el akartad kerülni eddig a füstölést, mert nehéz lehet a faszén kezelés egy hosszabb idejű, több órás recept esetén. A pellet grillek megszüntethetik ezt a frusztráló érzést és élménnyé varázsolhatják a füstölést. Most már élvezheti a füstölés előnyeit, anélkül, hogy tapasztalt BBQ pitmaster lenne.

A pellet grillsütőknek köszönhetően számos főzési lehetőség egy egységbe kerülhet. A hagyományos smoker csak füstölésre alkalmas, így egy külön eszközt kell vásárolni, ha szeretnél sütni, főzni vagy más technikát alkalmazni az ételen.

Miben más a pelletgrill, mint egy gázgrill?

Mind a gázgrillek, mind a pelletgrillek szinte végtelen kényelmet biztosítanak a fogyasztók számára. Van azonban néhány jelentős különbség a két típusú grill között.

Pellet Okosgrill vs. gázgrill

Gázgrillek nagyszerűek a közepes és a magas hőmérsékleten történő főzéshez. A gyenge hőszigetelés miatt azonban a gázszemcsék általában nem működnek jól alacsony hőmérsékleten. A gázrgrillek megfelelő szellőzést igényelnek, és ezért nem alkalmasak füstölésre.

A pellet grillsütők több ízválasztékot kínál, míg a gázok íztelenek, nem adnak plusz ízt az ételhez. Teljesen olyan, mintha bent a konyhában készítenénk el az ételeket. A fa pelleteket viszont számos természetes ízben készítik el, így segítenek plusz aromát, ízt adni a készülő ételeknek.

Amiben nagyon hasonlítnak az a hőfokszabályzás, hisz ez mind a két grill esetén ugyanúgy egy gombbal történik és nagyon pontosan tartják a kívánt hőmérsékletet.

Miben más a pelletgrill, mint egy faszenes grill?

Pellet Okosgrill vs. faszenes grill

A faszenes grillek minden fanatikus első találkozása a szabadságérzést biztosító kerti grillezéssel és a füsttel. A klasszikus sütőben készültek jó eséllyel az első ételek, amelyek megmutatták milyen csodálatos művészet is tűzzel való ételkészítés.

A faszén grillezéssel történő főzés lassú tanulási folyamat lehet, mivel sok-sok gyakorlatot igényel. Ez azért van, mert nehéz a faszén grillek hőmérsékletét megfelelően szabályozni.

A pellet grillek sokkal egyszerűbb megközelítést kínálnak a hőmérsékletszabályozásra, ami így vonzóvá teszi őket. Sokkal könnyebben tisztíthatók, mint a faszénes grill, mivel 20 kg fa pellet elégetése után kevesebb, mint egy csésze hamu keletkezik.

Miben más a pelletgrill, mint egy elektromos füstölő?

Pellet Okosgrill vs. elektromos füstölő

Az elektromos smokerek a klasszikus füstölők modern elemeit foglalják magukban, amelyek egyszerű használatot és nagyobb kontrollt nyújtanak, mint a hagyományos eszközök. A faszén vagy faszén brikett helyett az elektromos füstölők faforgácsokat, füstölő fachipseket használnak annak érdekében, hogy a füstös ízt biztosítsák.

A pellet grillezőkhöz hasonlóan nagyon kényelmes a használatuk. Így a szakácsok kedvelt eszköze, hisz hasonlóan az Okosgrillhez, nyugodtan magára hagyható eszköz, nem igényel túl nagy figyelmet. Azonban a legtöbb elektromos smoker nem tud magas hőmérsékleten dolgozni, így grillezésre sajnos alkalmatlan.

Okos Pelletgrillek, pellet okosgrillek

A fűtőanyagként pelletet használó Okosgrillek kíváló döntés azok számára, akik a kerti sütést és bbq adta szabadságérzést kényelemmel szeretnék vegyíteni egy modern több funkciós eszközben.

A grillek két év garanciával, összeszereléssel és házhozszállítással vásárolhatóak meg, amelyhez további támogatást nyújtunk különböző kiegészítő termékek, ízesített pelletek és receptek formájában.

 

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66