A burgonya grillezés fortélyai

A burgonya grillezés fortélyai

A krumplik grillezése azért is szórakoztató, mert teljesen a saját ízvilágunkra faraghatjuk a végeredményt, ráadásul nagyon sokféle módon elkészíthetjük őket fa pellet grillsütőn is.

krumpli nyárson recept okosgrill
Krumpli nyárson

Mit érdemes tudni a krumplik sütéséről?

Megsüthetjük egészben, szeletekre vágva közvetlen tűzön grillezve, duplán sütve vagy akár Hasselback burgonyát is készíthetünk belőlük.

Mivel a burgonya nagyon sokféle ízt átvesz, így variálhatjuk a füstölést és a fűszereket, hogy pontosan az általunk megkívánt ízt kaphassuk. Következzen néhány alapvető tudnivaló a burgonya grillezéséről.

Melyik típust válasszuk grillezéshez?

A grillezéshez legjobb burgonyák a viaszos, kevesebb keményítőt tartalmazó darabok. Ilyenek például:

  • Fehér burgonya
  • Vörös burgonya
  • Sárga burgonya
  • Yukon Arany burgonya
  • Fingerling burgonya

Mivel ezekben kevesebb keményítő található, általában tömörebbek, így egyben maradnak sütés közben. A magas keményítőtartalmú típusok, például a Russet vagy az édesburgonya, ezzel szemben, magas hőfokon sütve hajlamosak szétesni.

Ha viszont fa pellet grillezővel dolgozunk, akkor még a magas keményítőtartalmú burgonyát is el tudjuk készíteni, méghozzá egészben sütve – ez például a tökéletes módja a fent említett típusok sütésének (a receptet lásd alább).

Be kell-e áztatni a krumplikat sütés előtt?

Ha a burgonyákat grillezés előtt sós vízbe áztatjuk, plusz ízt adhatunk nekik, illetve ez a módszer segíthet eltávolítani a keményítő egy részét, ami egyébként könnyen pépessé teheti a burgonyát.

De ha eleve alacsonyabb keményítőtartalmú burgonyát használunk, mint a fent említett típusok, akkor az áztatás nem fog sokat változtatni rajtuk, ezért ezeknél ez csupán egy felesleges plusz lépés.

Szükséges-e megfőzni a krumplit sütés előtt?

Ha nem is teljesen, de jó ötlet lehet a burgonyát sós vízben körülbelül öt percig főzni, mielőtt a grillezőre helyezzük őket. A vízben lévő só ugyanis segíthet tovább ízesíteni a burgonyát. Ezenkívül a forró vízben részben meg is főhet a burgonya, ami később lehetővé teszi a grillezést magasabb hőmérsékleten, amivel pedig ropogósabb héjat készíthetünk a krumplinknak.

Ezzel szemben, ha nem főzzük elő a krumplit, akkor a magas hőmérsékleten történő sütéstől kívülről ugyan ropogóssá válhat a burgonya, de középen nyers marad.

Az előfőzés során viszont a burgonya közepe majdnem teljesen elkészül, így a sütésnél már jobban figyelhetünk a ropogós héjra és a hívogató grill nyomokra.

Meddig grillezzük a krumplikat?

A burgonya sütése öt és kilencven perc között bárhogy alakulhat a fajtájától és a méretétől függően.

Ha meg szeretnénk tudni, hogy a burgonya teljesen elkészült-e, csúsztassunk egy kést a burgonya közepébe. Ha készen van, akkor az eszköznek könnyen be és ki kell tudnia csúszni anélkül, hogy ellenállásba ütközne.

Íme néhány irányadó általános főzési idő és hőmérséklet a leggyakoribb burgonya fajtákhoz, de az természetesen szintén változhatnak. Mindenképpen használjuk a késtesztet, hogy megbizonyosodjunk az helyzetről.

  • Egész édesburgonya: 60-90 perc 190℃
  • Egész Russet burgonya: 30-40 perc 230℃
  • Egész új burgonya: 25 perc 220℃
  • Fingerling burgonya (hosszában szeletelve): 4-5 perc 230℃

Hogyan süssünk krumplit alufóliában?

A burgonyát fóliában kétféleképpen lehet grillezni, de őszintén szólva egyiket sem ajánljuk igazán.

Az egész burgonyákat becsomagolhatjuk fóliába, és közvetlenül a grillrácsra helyezhetjük őket. Ha nyílt lángon sütünk, akkor a fólia segíthet megelőzni, hogy a burgonya felülete megégjen, mielőtt a burgonya belseje is átsülne. Mivel azonban a krumplink fóliába van burkolva, így inkább főni fog, semmint megsülni: a bőr valószínűleg puha lesz, a belseje pedig pépes, nem sült.

Pellet grillen zárt lángállásban viszont nem kell attól tartanunk, hogy a burgonya külseje megégne. Egyszerűen beállíthatjuk a hőmérsékletet 230℃-ra és hagyhatjuk sülni a krumplit anélkül, hogy aggódnunk kellene az odaégés miatt. Fólia pedig egyáltalán nem is szükséges ilyenkor. A végeredmény ropogós bőrű és ínycsiklandóan átsült krumpli lesz, mely egész biztosan minden vendég kedvence lesz.

A másik lehetőség, hogy a burgonyát felszeleteljük vagy apróra vágjuk, beolajozzuk és így sütjük meg fóliába csomagolva. Ez azonban ugyanezen okok miatt szintén nem ajánljuk. A krumplink ugyanis ilyenkor csak párolódik a csomagokban, és sem azt a szép aranyszínű héjat, sem a füstös ízt nem tudjuk elérni a végére. Jobb megoldás lehet, ha a burgonyát előfőzzük, majd közvetlenül a grillrácsra helyezve befejezzük az elkészítést, a fent leírt technika szerint.

Régi hiedelem, hogy az alufóliába csomagolás gyorsítja a sütési folyamatot, ez azonban nem igaz, hiszen a fent leírtak szerint ez a módszer nem a grillezést segíti, hanem egyszerűen megfőzi vagy megpárolja a krumplikat.

Típus Hőfok Sütési idő
Egész édesburgonya 190℃ 60-90 perc
Egész Russet burgonya 230℃ 30-40 perc
Egész újkrumpli 220℃ 25 perc
Fingerling burgonya (hosszában szeletelve) 230℃ 4-5 perc

Mit társítsunk a grillezett krumplik mellé?

Hogy mit tálalunk grill burgonyával, az attól is függ, hogy főételként vagy köretként szeretnénk használni, valamint, hogy milyen típusú burgonyát készítettünk.

Ha köretként egyszerűen elkészíthető, grillezett burgonya salátát szeretnénk készíteni, akkor olyan főétel lehet jó választás mellé, mint a grillcsirke vagy a sertéshús.

Az egészben sült burgonya a steakek klasszikus kísérete.

Ha pedig a burgonyát főételként szeretnénk használni, mint például a lenti BBQ csirkés sült burgonya, akkor egy zöldsaláta savanyú öntettel jó kísérő lehet hozzá.

Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66