Bárányhús elkészítése grill és barbecue technikával

Bárányhús elkészítése grill és barbecue technikával

A bárányhús nagyszerű fehérje-, vitamin- és ásványi anyagforrás na és persze egy fantasztikus alapanyag grillezésre és barbecue-ra egyaránt. Sietős hétköznapokon a grillezésre alkalmasabb soványabb darabokat válasszuk, a zsírosakat pedig hagyjuk meg a hétvégi élvezetekre.

bárány receptek vágás okosgrill

A bárányhúsról

A 6-8 hetes korában levágott szopós bárány húsa fehér, ezzel együtt még gyenge és puha. Ahogy a bárány öregszik úgy válik sötétebbé a húsa és lesz egyre zsírosabb.

Miután legelni kezd, kb. egy éves koráig pecsenye báránynak nevezik az állatot. Efölött már ivarérett birkának hívják és eléri a 20-25 kg-s súlyt. Fontos, hogy egy ilyen bárány esetén bontás után kb. fele ennyi súlyú húst kapunk.

A bárány legnépszerűbb alkatrészei a gerinc, a lapocka, a csülök, a nyaktő és a comb.

Bárány lapocka

A lapocka (első comb) húsa nagyon ízletes, mivel az állatnak ez a része folyamatosan igénybe van véve. Érdemes lassan kell elkészíteni, rászánni az időt.

Több időbe telik, amíg megpuhul, de ez azt jelenti, hogy pörkölthöz és lassú sütéshez is nagyszerű választás.

Az ízek maximalizálása érdekében a báránylapockát csonttal együtt kell elkészíteni, és akkor számít késznek, amikor a hús egyszerűen leesik a csontról egy villa segítségével.

A báránylapockát kínáló receptek általában biztos receptnek számítanak, így bátran válasszuk abban az esetben ha a családot, barátoakt szeretnénk vendégül látni, de a vasárnapi ebédnél sem kell félnünk a panaszkodástól.

Bárányborda

A bárányborda vagy a bárányszelet a drágább részek között szerepel, azonban hihetetlenül finom és zsenge. Ezeket a részeket a bárány bordáiból vágják ki, majd külön-külön sütik meg, általában grillen vagy barbeceu technikával.

Ha több részt egyben vágunk belőle, akkor egész bordaként készül el. A báránybordák és a gerinc francia vágással is feldolgozható, ami azt jelenti, hogy a csontok végéről lekaparják a húst, ami nagyon látványosan néz ki majd a tányéron.

A bárányhúst a grillsütőn megpirítjuk, hogy a külseje szép “elszenesedett” és ízes kérget kapjon, mielőtt a hőmérsékletet lecsillapítanánk, és a rácsokon addig sütjük, amíg el nem érik a kívánt belső hőmérsékletet. Amit kapsz, az egy zsenge bárányborda, kívül egy kis ízes kéreggel. Nagyon finom!

Bárány steak

Felkapottnak számítanak a bárány steakek is. Ilyenkor a szelet egyik oldalán karaj, a másik oldalán pedig filé található. Ezek a steakek alkalmasak a grillezésre és a barbecuera egyaránt.

Bárány fartő

A fartő a bárány hátából származik. Sovány húsnak számít, zsenge és tele van ízzel, csak arra kell figyelnünk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad és kemény lesz. Általában egészben, serpenyőben sütve készül, majd néhány percre a sütőbe is betehetjük, de itt már felszeletelve. Ezáltal a rózsaszín és puha közepe mellé kissé ropogós külsőt kapunk. Másik lehetőség, hogy csontra vágjuk, majd grillezzük vagy serpenyőben kisütjük.

Báránycomb

A lapockához hasonlóan a báránycombok is folyamatosan igénybe vett izomcsoport, tehát ezeknek a részeknek is finom, erőteljes íze van. A báránycomb egészben, csonttal sütve, kicsontozva és grillezve is remekül elkészíthető. Mivel egy meglehetősen sovány húsról van szó, ezért nem szabad túlsütni, különben nagyon száraz lesz.

Dörzsöljük be az egészet fűszerolajjal, némi fokhagymával, egy kis mustárral, majd grillen egy serpenyőben pirítsuk körbe. “Utolsó lépésként” tegyük – immár barbecue hőtartományban – a rácsra, hogy kellemes, füstös utóízt kapjon. Könnyen elkészíthető fogás az egész család számára, vagy akár a nagyobb vendégsereg részére.

A báránycomb nagyon egyszerű, ráadásul olcsónak számít. A hátsó lábszár alsó részéből vett húsban sok kollagén van, ami lassú sütés eseten kellemesen puha, olvadó textúrát ad a húsnak, amely tökéletesen megfelel a pörköltöknek, valamint lassú főzéshez.

Bárány nyak

A nyak olcsóbb rész, a szupermarketekben és a hentesüzletekben is kapható. A lapockával együtt szokták hagyni, de egy jó hentest meg lehet győzni arról, hogy szétválassza őket, ha megkérjük rá.

A báránynyak lassan, alacsony hőfokon süthető, de a lapockával ellentétben úgy is kezelhető, mint egy steak, tehát magas hőfokon gyorsan rózsaszínre süthető. Rengeteg ízesítéshez illik, isteni kombinációt ad a pürékhez. Pörköltként és curryval is működik, tökéletes alapot ad a kebabkészítéshez.

Bárány belsőségek 

Vese, szív, máj, tüdő. Legnépszerűbb felhasználásuk a  pörkölt, de akár levesként is nagyszerű. Markáns, erőteljes ízvilágot képviselnek.

A máj esetén csakúgy, mint a sertés vagy a csirkemájnál ugyanúgy készítjük. Dinsztelt és lecsós májként is kiváló.

Kokoreç (török), kokoretsi (görög) ételként is készíthetünk bárány belsőségeket. Ha egyszer megkóstolod, biztosan alig várod majd a következő alkalmat. 

A bárány belsőség darabokat gondos tisztítás után fűszerezik, majd egy nyárs tekerik vagy szúrják fel. Zsírral bekenik vagy juhbéllel  körbetekerik, hogy ne száradjon ki, majd parázson megsütik.

Darált birkahús

Csakúgy, mint a sertésnél vagy marhahúsnál úgy a bárányhús esetén sem érdemes a nyesedékről lemondani vagy csak kizárólag pörkölthöz felhasználni. 

Darált húsként is népszerű alapanyag a már említett török, görög konyhák mellet az angoloknál is. Készülhet belőle köfte (fűszeres fasírt), muszaka (rakott padlizsán), de pásztorpitéhez is zseniális. Természetesen grillsütőnk segítségével is elkészíthetők ezek az ételek.

 

Főoldal
Szoky könyv
Pellet grillek
Milestone66