Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Hogyan grillezzünk pizzát?

grillezett pizza receptek okosgrill

Hogyan grillezzünk pizzát?

Valószínűleg legtöbbünknek a pizza készítés a sütőhöz társul, de próbáltad már a fatüzelésű grillezést?

grillezett pizza receptek okosgrill
Grillezett pizza receptek

Az egyik oka annak, hogy szeretjük a grillezett pizzát az az, hogy a grillek jobban felforrósodhatnak, mint egy hagyományos sütő. A fa pellet grillsütők önmagukban is elérhetik akár a 260-315℃-ot, amire kevés háztartási sütő képes.

A másik ok, pedig, hogy a grill, különösen a fapelletes grillek, mint a Traeger, Pit Boss vagy GMG grillek, különleges füstös ízt adnak az ételünknek. Ez az az autentikus íz, amellyel általában csak a drágább éttermekben találkozhatunk, hiszen nagyon ritkán használnak fatüzelésű kemencéket a pizzériák, sokkal inkább elterjedt az elektromos sütő.

Lehet a pizzát grillezni?

Igen, lehet! Bármilyen típusú grillen süthetsz pizzát, de úgy gondoljuk, hogy a fa pellet grillsütőt használva a legegyszerűbb és így lesz a legjobb az íze.

Mivel ez a típusú grillek minimális odafigyelést igényelnek, hogy fenntartsuk a kívánt a hőmérsékletet, így éppen úgy tudunk benne pizzát sütni, mint egy hagyományos sütőben. Dolgozhatunk házi pizzával, boltival vagy akár fagyasztottal is, sőt használhatjuk egyszerű melegítésre is a grillsütőt.

Feltétlenül szükséges pizzakő a pizza grillezéséhez?

Nem, szerencsére nincs feltétlenül szükség pizzakőre grillezéskor. Ha azonban sok pizzát sütünk, érdemes lehet beruházni egy pizzakőre, az ugyanis egyenletesebben tartja és osztja el a hőt, mint egy klasszikus lemez tepsi.

Ez azt jelenti a mi esetünkben, hogy ha a pizzakő megfelelően elő van melegítve, akkor a tészta szinte abban a pillanatban nagyon felmelegszik, amikor hozzáér a kőhöz, és megszilárdul a széle. Összességében tehát egyenletesebben átsült pizzaszélet eredményez.

Ezenkívül a kő porózus felülete segít kiszívni a nedvességet a tésztából sütés közben, ami szintén szép, ropogós széleket eredményez. Hiszen az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy nedves foltok maradjanak a pizza tésztájában, ami miatt aztán az egész szétesne a kezünkben.

Hogyan használjuk a pizza követ a grillen?

Ha pizzakövet szeretnénk használni a grillen, akkor egyszerűen melegítsük elő a fa pellett grillsütőt 260℃-ra (vagy magasabb hőfokra) úgy, hogy közben a pizzakövet helyezzük a rács tetejére.

Egy pizzakőnek körülbelül 30 percre van szüksége ahhoz, hogy teljesen felmelegedjen, ezért nem érdemes túl korán ráhelyezni a pizzát. Egy grillsütő előmelegítése pedig általában körülbelül 5-15 percet vesz igénybe, de ígérjük, hogy megéri a plusz várakozást!

Hogyan süssünk pizzát a grillen pizzakő nélkül?

Ha nincs pizzakövünk, akkor grillezhetjük a pizzát egy tepsiben, vagy közvetlenül a rácsra is helyezhetjük. Vannak, akik tartanak attól, hogy a tészta át fog folyni a rácsokon, de ha kellően előmelegítjük a grillezőt, akkor nem lehet gond.

Éppen emiatt, csakúgy mint a kővel történő sütéskor, fontos, hogy a rács kellően forró legyen, amihez hozzáérve a tészta szinte azonnal elkezd átsülni és megszilárdulni.

Csakúgy, mint egy pizzakő esetében, azt szeretnénk, ha a grillrács forró legyen, hogy a kéreg gyorsan átsüljön, amint a grillre ér. 

Azonban még akkor is, ha előmelegítjük a grillt, a nem megfelelő állagú pizzatészta átfolyhat a rácsokon. Ha túl hígnak vagy lazának tűnik a tésztánk, akkor érdemes plusz lisztet hozzáadni. Nagyon fontos az ideális állagú tészta elérése, hiszen ha ez nincs meg sok problémával fogjuk szembetalálni magunkat a folyamat során.
Ha pedig nyílt lángú grillsütőt használunk, érdemes időnként bepillantani a kéreg alá, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem ég le a pizzánk.

Mennyi ideig tart a pizza grillezése?

Az elkészítési idő attól függ, hogy milyen hőmérsékletre állítottuk be a grillt, és hogy mennyire szeretnénk jól átsütni a pizzát. Természetesen a forróbb grill gyorsabban, a hűvösebb pedig lassabban süti meg a pizzát, de azt mondhatjuk, hogy egy friss házi pizza átlagosan körülbelül 12 perc alatt sül meg.

Hogyan süssünk pizzát grillen, anélkül, hogy megégetnénk a széleit?

Hogy elkerüljük az ilyen típusú baleseteket, érdemes néhány percenként ellenőrizni a tészta alját, hogy nem sült-e meg túlzottan. Egy másik módszer lehet az, mikor csak a tésztát magas hőmérsékleten (kb. 260℃-on) gyorsan mindkét oldalról átsütjük.

Ezután pedig lejjebb vesszük a hőfokot, felhelyezzük a feltéteket és így tovább sütjük, illetve megolvasztjuk a sajtot. Ezzel gyakorlatilag ugyanazt a hatást érjük el, mintha előre gyártott pizza alappal dolgoztunk volna, de frissebb és ízletesebb eredményt kaphatunk a módszerrel.

A leégés veszélye nagyobb gondot jelent nyílt lángú sütőknél, illetve a gáz- vagy faszén tüzelésű típusoknál. Az ilyen grilleken ugyanis gyakran vannak forróbb és hidegebb részek, ami azt jelenti, hogy gyakran ellenőriznünk kell a készülő ételt, és mozgatni a rácsokon, hogy minden része ugyanolyan sebességgel süljön. A pellet grilleknél ezzel szemben a forró levegő kering a grillsütőben, ezzel biztosítva egyenletes átsülést.

Hogyan süssünk fagyasztott pizzát grillen?

A fagyasztott pizzát grillsütőn éppen olyan egyszerű grillezni, mint sütőben sütni. Először is melegítsük fel a grillezőt a csomagoláson feltüntetett ajánlott hőmérsékletre, és addig süssük, amíg a héja ropogóssá válik és a sajt elolvad. 

Szóval csak egyszerűen állítsuk be a hőmérsékletet, és süssük úgy, mint egy sima sütővel.

Milyen fa pellet illik a pizzához?

Nekünk a következők a kedvenc pelleteink grillezett pizzákhoz.

Az erősebb ízzel rendelkező fa pelletek, mint például a hickory, a húsosabb pizzákkal, például a kolbászos supreme pizzánkkal működnek a legjobban, mert kiemelik a húsok ízét.

Az enyhébb fa pelletek pedig, mint például az alma, kiválóan alkalmasak olyan húsmentes vagy zöldségesebb típusokhoz, mint sima a fatüzelésű pizza, mivel itt nem szeretnénk, hogy egy túl erős ízű fa pellet elnyomja a zöldségek enyhébb aromáit.

Grillezett pizza receptek

Sokunknak megvannak a kedvenc pizza receptjeink és feltéteink. Ha azonban mégis egy kis ihletet keresünk, vagy valami újat szeretnénk kipróbálni, hoztunk néhány ötletet kezdésnek.

Házi pizza tészta

Természetesen ez a verzió nem az a verzió, amikor napokig játszunk a kovásszal a kelesztéssel. Ahogy a videóban is látható a Szoky konyhájában készült pizzát arra találták ki, hogy jól lakjon vele a család, barátok egy kerti pizza partyn. 

Tapasztalatból mondhatjuk, hogy nagyon finom, amit itt láthattok, érdemes kipróbálni a paradicsomos és a sonkás verizót is, és persze ezzel együtt a saját ízlésünknek megfelelő feltétekkel is kísérletezni.

Tovább az elkészítéshez: Szoky konyhája pizza

Combination/Supreme pizza

supreme pizza recept okosgrill
Supreme pizza recept okosgrill

Akár kombináltnak, akár supreme-nek nevezzük, ez a pizza a maga csípős olasz kolbászból, gombából, fekete olajbogyóból, paprikából és lilahagymából álló feltét keverékével mindenhol hamar a pizza szerelmeseinek kedvencévé válik.

Hozzávalók

  • 450 g pizzatészta
  • 250 g csípős olasz kolbászhús
  • búzadara liszta pizzalapáthoz
  • 120 ml pizzaszósz
  • 110 g mozzarella sajt
  • gomba
  • fekete olajbogyó
  • zöld kaliforniai paprika
  • vöröshagym
  • parmezán sajt

Tovább az elkészítéshez: Combination/Supreme pizza

Vegetáriánus fatüzelésű pizza

vegetáriánus pizza recept okosgrill
Vegetáriánus pizza recept

Ez a portobello gombával és articsókával teli pizza egyáltalán nem csak vegetáriánusok számára készült. Ez leginkább egy kiadós, laktató étel, amely segít a napi zöldség adag örömteli fogyasztásában. 

Hozzávalók

  • 150 ml meleg víz
  • 210 g pizza liszt
  • 2,5 teáskanál száraz élesztő
  • ½ teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 35 g kukoricadara
  • 1 darab nagy grillezett portobello gomba
  • 100 g ecetes articsóka
  • 200 g reszelt sajt
  • 50 g parmezán sajt
  • ízlés szerint fokhagyma
  • 60 ml olívaolaj
  • ízlés szerint paprika

Tovább az elkészítéshez: Vegetáriánus pizza

New York stílusú pepperoni pizza

füstölt pizza pepperoni sajt recept okosgrill
Pepperoni pizza recept

New York városa híres pepperonis pizza szeleteiről. Ez a stílus pedig minden bizonnyal elnyeri a tetszését még a legválogatósabbaknak is.

Hozzávalók

  • 500 g kenyérliszt
  • 1,5 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál instant élesztő
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 450 ml langyos víz
  • 800 g hámozott paradicsom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál sótlan vaj
  • 2 közepes fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • csipetnyi piros paprika
  • 2 szál friss bazsalikomlevél
  • 1 közepes vörös vagy fehér hagyma
  • 1 teáskanál teáskanál cukor
  • 450 g reszelt mozzarella sajt
  • 450 g szeletelt pepperoni (csípős paprikás szalámi)
  • csemege kukorica

Tovább az elkészítéshez: New York pepperoni pizza

Margherita pizza

margherita pizza recept okosgrill
Margherita pizza

Néha az ember csak egy klasszikus pizzára vágyik, és mi lehetne klasszikusabb, mint az egyszerű és elegáns margherita pizza?

Hozzávalók

  • 300 g pizzatészta
  • 150 g lágy mozarella
  • 4 darab közepes paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss bazsalikom
  • 1,5 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • ⅔ teáskanál durva tengeri só
  • 20 g parmezán sajt
  • ⅓ teáskanál pirospaprika pehely

Tovább az elkészítéshez: Margherita pizza

BBQ csirkés pizza

bbq csirkes pizza okosgrill
BBQ csirkés pizza

A BBQ csirkés pizza mindig jó ötlet, de akkor különösen, ha frissen sütjük egy fa pellet grillsütőben!

Hozzávalók

  • 450 g csirkemell (apróra kockázva)
  • 450 g pizza liszt (B00)
  • 200 g mozzarella sajt
  • 200 g cheddar sajt
  • 100 kockázott bacon
  • 200 g BBQ szósz
  • 1 fej lilahagyma
  • 200 ml langyos víz
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 100 ml langyos tej
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só

Tovább az elkészítéshez: BBQ csirkés pizza

Meglepetés pizza

Vigyünk némi humort is ebbe az összeállításba és következzen egy rendhagyó grillpizza: a toastkenyér alapú barbaecue szószos jóllakató, diétás kólával.

Hozzávalók:

Tovább az elkészítéshez: Toast kenyeres grillpizza

Hol készítsd el a grill pizzát?

Naná, hogy egy fa pellet grillen! Ismerd meg a sütőket, nézd meg a videót:


A pizzakő és pizzakemence előnyei:

Pizzát nem csak kövön, de kemencében is süthetünk. Mint azt említettük a tradicionális pizzák mind-mind magas hőfokon (350-450°C) alig pár perc alatt készülnek el.

Itt jön képbe a pellet grillsütőkön alkalmazható pizzakemence, amit a lángtér felé helyezünk és segítségével könnyedén érjük el ezt a magas hőmérsékletet. 

Ám ettől függetlenül nagyon finom és elismerést begyűjtő pizzákat készíthetünk kemence nélkül is, de..:

Folytasd tovább az olvasást: A pizzakő és a pizzakemence előnyei

Ajánlott bejegyzés: Pizza tészta stílusok, feltétek és hozzáillő borok

 

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66