Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Húsok csomagolása: hentespapír vagy alufólia?

milestone66 hentespapir 60 méter butcher paper okosgrill

Húsok csomagolása: hentespapír vagy alufólia?

A grill-barbecue világában a hús csomagolása a főzési-sütési folyamat részét képezi. Sűrűn használt technika, amit ezerféleképpen tehetünk meg és két zászlóshajója az alufólia (grillfólia), illetve a hentespapír. Nézzük meg melyiket mikor érdemes használni és miért.

Miért kell csomagolni a húsokat?

A húsok csomagolása hasznos lehet a sütés során több okból is. Az egyik és talán legfontosabb, hogy a csomagolás megakadályozza a húsok kiszáradását, így ezáltal megőrzik nedvességüket és nem cipőtalpat kapunk végeredményként. A húsokban található nedvesség ugyanis fontos szerepet játszik az ízben és a textúrában.

Ha a húsok kiszáradnak, akkor keményebbek és rágósabbak lesznek és valljuk be nem ezért az élményért szeretünk főzni.

Miben segít még? Megőrzi az ízeket és aromákat. Az ételek íze és aromája ugyanis akkor érvényesül a legjobban, ha azokat egy zárt, nedvességtartó környezetben készítjük el. A csomagolás megakadályozza a fűszerek és más ízesítők kipárolgását, így azokat a húsokba zárva tartja. Nem utolsó sorban segít az ételek egyenletes elkészítésében is.

Hentespapír

A hentespapír egy vastagabb, erősebb papír, amelyet általában a húsok csomagolására és sütésére használnak. Előnye, hogy nem engedi át a levegőt, így a húsokat védheti az oxidációtól, ami segít megőrizni azok frissességét.

A „pink butcher paper”, azaz a rózsaszín hentespapír egyre népszerűbbé válik a barbecue világában, mivel számos előnye van:

  • Lélegző anyag: A rózsaszín hentespapír egy lélegző anyag, amely lehetővé teszi a húsok „lélegzését”, és segít megtartani a hús természetes ízét, illetve aromáját, ami egy bbq technika esetén nagyon fontos tulajdonság.
  • Nedvességmegőrzés: Segít megőrizni a hús nedvességét, és megakadályozza, hogy kiszáradjon a sütés során. Amikor már csomagolt a hús nehéz ellenőrizni annak állagát, így fontos, hogy a több órás sütést a megfelelő eszközökkel végezzük.
  • Tartós: Nagyon tartós és ellenáll a hőmérsékletnek, így nem repedezik vagy ég meg a sütési folyamat során.
  • Hővezető képesség: A hentespapír jó hővezető képességgel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segít egyenletesen elosztani a hőt a hús felületén, így az eredményünk egy olyan elkészült étel lesz, ami mindenhol egységesen sült át.
  • Élelmiszerbiztonság: A rózsaszín hentespapír élelmiszer-biztonságos anyag, amely nem tartalmaz vegyi anyagokat vagy festékeket, amelyek károsak lehetnek az egészségre.
  • +1 esztétikus: Nem utolsó sorban a hentespapír elég jól néz ki, így  szép megjelenést kölcsönöz az ételnek, és persze a barbecue kultúrához is hozzátartozik.

A barbecue szerelmesei szívesen alkalmazzák ezt az anyagot a húsok csomagolására és azt tapasztalják, hogy ez a kis változtatás hozzájárul az ételek egy magasabb szintre emeléséhez.

Általában feltekert formában, tekercsen található meg, és a sütőpapírhoz képest keményebb, vastagabb anyag. 

Összehasonlításképpen a használata eltér a sütőpapírétól, nem helyettesíthetők egymással. A sütőpapír vékonyabb, és általában sütéshez és sütőben való használathoz ajánlják. Nem igazán erős és általában nem alkalmas arra, hogy csomagoljuk benne az ételeket.

Hogyan csomagoljunk hentespapírral barbecue esetén?

Az alábbi rajz segít a hentespapírral történő csomagolás esetén. Ahogy a képen is látható a hús így dupla védelemmel kerül a grillrácsra.

BBQ csomagolás hentespapírral

Alufólia csomagolás barbecue esetén

Érdemes vastagabb, tartósabb grillfóliát használni, de az alufólia használata barbecue esetén megosztja a szakértők véleményét. 

Előnye, hogy segíti a húsok párolását, mivel a csomagolás nem engedi elpárologni a nedvességet és nem fog kiszáradni az étel. Ezzel együtt ez hátrány is, mivel a hús kifelé nem tud „lélegezni” és kvázi megfő az étel.

Emellett sajnos az egészségügyi kockázatra is érdemes figyelni, mivel a hosszú használat során bekerülhet az ételbe, arról nem is beszélve, hogy ha ráragad a húsra és könnyen szakad, akkor a fólia észrevétlenül is ott maradhat.

Savas ételekhez nem ajánlott, mivel a sav reakcióba lép, károsítja a fóliát és a részecskéi bejutnak az ételbe

Hogyan csomagoljunk alufóliával barbecue esetén?

A húsméretétől is függően alufóliából két 1-1 méteres darabot érdemes vágni (1,5-2 kg-s húsra gondolva) és egymásra keresztbetenni, ráhelyezni a húst, majd pedig hermetikusan bezárni a fóliákat. Persze ez nem szentírás, így ha nagyobb hússal dolgozunk, vagy a hús alakja megkívánja, akkor használjunk több fóliát.

Hentespapír vs alufólia – melyiket válasszam?

Mindkét anyag használható hús sütésére, azonban vannak előnyei és hátrányai, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Az alufólia előnye, hogy jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, így a hús ebben az esetben is egyenletesen sül. 

A hentespapír és az alufólia mindkettő jó választás lehet a húsok csomagolására és sütésére, azonban a BBQ során általában jobb választás a hentespapír, mint az alufólia.

A hentespapír előnye, hogy szilárdabb és erősebb, mint az alufólia, így kevésbé valószínű, hogy szakad vagy reped. Emellett a hentespapír levegőztet, így a hús jobban tud sülés közben párologni.  Ez pedig segít abban, hogy a húsok kívül ropogósak, belül pedig szaftosak és ízletesek legyenek.

Az alufólia azonban zárja a levegőt, így akadályozhatja az ízek és textúrák kialakulását. 

Azonban mindkét anyagnak van hátránya is. A hentespapír főként bbq folyamatok esetében javasolt, ahol nem éri közvetve láng, csak hő, így elkerülve egy esetleges kigyulladást.

Az alufólia használata esetén pedig az lehet a probléma, hogy az ételekben lévő savak és sók reakcióba lépnek az alufóliával, és ez átjut az ételbe, ami ízhibát okozhat.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a hentespapír használata nem mindig ajánlott BBQ során sem. Ha például nagyon hosszú ideig használjuk a hentespapírt a tűz közelében, akkor az égési folyamat során meggyulladhat, ami tűzveszélyt jelenthet. Ezért fontos, hogy a BBQ során mindig az adott élelmiszer csomagolására és sütésére vonatkozó ajánlásokat kövessük.

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66