Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Hogyan tartsd tisztán a grillsütődet és növeld az élettartalmát

Louisiana hideg füstölő kabin okosgrill

Hogyan tartsd tisztán a grillsütődet és növeld az élettartalmát

Ha van egy pellet grillsütő otthon (vagy akár bármilyen más grill vagy smoker eszköz), akkor valószínűleg folyamatosan és hosszútávon szeretnéd élvezni a finomabbnál finomabb ételeket, legyen az egy frissen sült pizza vagy füstölt szegy. Annak érdekében, hogy hű bbq társunk a lehető legtovább szolgálja a hobbinkat és érdekeinket az alábbi tanácsokkal tippekkel teli tisztításról, karbantartásról szóló bejegyzést állítottuk össze.

Louisiana hideg füstölő kabin okosgrill
Louisiana pellet grillsütő hideg füstölő kabinnal

Két használat között

A pellet grillsütők minimális tisztítást igényelnek. A grill és a főzőrácsok öntisztulásához érdekemes a grillt magas hőmérsékleten minden használat után 5-10 percig üresen járatni. 

Két használat között sem kell drámai megoldásokhoz folyamodni, de azért érdemes a pellet tartályt kiüríteni, ehhez a használati utasítás rajzai segítenek.

Egy kis reteszt kell eltávolítani, majd azon keresztül leereszteni a pelletet. Vákuummal (porszívóval) pedig még alaposabban is megtisztíthatjuk az apró törmelékektől, hamutól, portól. Amikor hosszabb távra tesszük el a grillsütőt mindenképp cselekedjünk így. Pit Boss 820-on és a Louisiana grilleken nincs ez a retesz, ott felülről kell takarítanunk és porszívóznunk.

A grillsütőt használat után még frissen érdemes kitakarítani. Természetesen ügyfeljünk arra, hogy már a grillsütő nem annyira meleg, hogy az sérülést okozzon.

A rácsokat töröljük át tisztítókefével vagy habkővel majd a belsőfelületekről a lecsordult zsírt is tüntessük el. A lerakódott zsír kifejezetten veszélyes lehet, hiszen meggyulladhat. Meleg szappanos vizet használhatunk külső és belső tisztításra is.

Nagytakarítás

Létezik az USA-ban egy ökölszabály a pellet grillek tisztítására. Ez pedig az 50 órás szabály. Ha hellyel-közel betartjuk ezt a regulát, akkor a grillsütőnk éltettartalma nem rövidül le. Ez a szabály azt jelenti, hogy miután 50 órát üzemben volt a grillsütő egy rendkívül alapos tisztításon esik át. Olyan, mint otthon a tavaszi nagy takarítás.

Grillsütő tisztítás kívül-belül

Ebben a bekezdésben pontokba szedve írjuk le, hogy mi is a grillsütő külső és a belső takarításának folyamata. Ezek a tanácsok a biztonságos és egészséges használatot segítik, de természetesen a típusoktól függően nem mindegyik alkalmazható a pellet grillsütőkön kívül másik eszközökön, pl. gázgrilleken vagy kamadókon.

Ha más bbq és grill eszközöt használsz, kérlek a rendelkezésre álló használati utasítást olvasd át, amit az eszközödhöz kaptál.

A grillsütő külső tisztítása

 1. Első a biztonság. Mindig győződjünk meg róla, hogy a grillsütő nincs áram alatt.
 2. Távolítsuk el a pellet tartályból a megmaradt pelleteket. Főképp, ha párás helyen tároljuk a grillsütőt vagy hosszabb időre hagyjuk pihenni az eszközt.
 3. A rozsdamentes acél felületekre fújhatunk különböző tisztító sprayket, de arra figyeljünk, hogy ezek az anyagok ne érjenek a grill belső felületeihez. A meleg szappanos vízzel hasonló hatást érünk el, csak egy kicsit lassabban.
 4. Az átkent, befújt felületeken 30 másodpercig hagyjuk hatni a tisztítószereket, hogy lebontsák a lerakódott zsírt és egyéb szennyeződéseket.
 5. Töröljük e a tisztítószert tiszta papírtörlővel vagy egy erre kijelölt ronggyal. Körkörös mozdulatokkal a legkönnyebb a folyamat.
 6. Ismételjük meg ezt a folyamatot újra és újra, amíg a maradék zsír és egyéb szennyeződés el nem tűnik, majd alaposan szappanos vízzel öblítsük át ezeket a felületeket.
 7. Mielőtt újra használnánk a pellet grillsütőnket, hagyjuk legalább 24 órát száradni. A tartyál újrafeltöltése előtt pedig mindenképp ellenőrizzük nincs-e víz a garatban.

A grillsütő belső tisztítása

 1. Első a biztonság! (itt is) Ellenőrizzük, hogy a grillsütő nincs áram alatt, és olyan hőmérsékletre hűlt, ami biztonságos és nem égeti meg a kezünket.
 2. Szintén ürítsük ki a pellet tartályt és tisztítsuk meg alaposan.
 3. Nyissuk fel a fedelet, vegyük ki a főzőrácsokat és a csepegtetőtálcát, a lemezeket a grill belsejéből. Vigyázzunk arra, hogy ezek a darabok hogyan vannak beillesztve. Akár le is fényképezhetjük több irányból, a pontos visszaillesztés céljából. 
 4. Tisztítsuk ki az összegyűlt hamut. Ezt a folyamatot az alapos tisztítás érdekében porszívóval is végezhetjük.
 5. Keressünk a grillsütő belsejében lerakódott zsírfoltokat és lerakódott szennyeződéseket. Ha egyben el tudjuk távolítani használjunk olyan eszközt, amivel nem karcoljuk meg a sütőt.
 6. Használjunk meleg szappanos vizet és alaposan takarítsuk át a grillsütő belső részeit, illetve a kivett grillrácsot, lemezt stb-t.
 7. Ismételjük addig a folyamatot, amíg minden szennyeződést eltüntettünk.
 8. Minden eszközt töröljünk át alaposan és hagyjuk megszáradni. Az idő segít, épp ezért ennél a folyamatnál ne legyünk türelmetlenek.
 9. Tipp: a könnyebb tisztítás érdekében alufóliával letakarhatjuk a belső részeket. Ilyenkor, ha zsíros lesz ez a felület elég lesz csak az alufóliát kicserélni. Bár nem túl esztétikus megoldás, sokkal inkább praktikus.
 10. Mielőtt újra használnánk a pellet grillsütőnket, hagyjuk legalább 24 órát száradni. A tartyál újrafeltöltése előtt pedig mindenképp ellenőrizzük nincs-e víz a garatban.

Üzemen kívül

Ha hosszabb ideig biztosan nem fogjuk használni a grillsütőnket, akkor a két fenti folyamaton menjünk végig mielőtt eltesszük pihenni a sütőt. Nincs annál kellemetlenebb, amikor újra elővesszük a grillt és a pellet megszívta magát nedvességgel, párával vagy épp a bent maradt zsírfoltok bebüdösödnek és kellemetlen szagot árasztanak.

Ha alapos tisztítás után tettük el a sütőt, akkor pár hét vagy hónap múlva már egy tiszta eszköz fog fogadni minket, amit elég áttörölgetni és ellenőrizni, aztán mehetnek is bele a legfinomabb húsok.

További tippek

Lehetőség szerint úgy érdemes eltennünk a grillsütőt, hogy azzal az eszköz jövőjére is gondoljunk. Zárt helyen is érdemes takaróponyvát használnunk. Ezek a köpenyek minden eszköznél egyedi kialakítást kaptak, így jól illeszkednek az adott grillhez. A hő és vízálló takarókkal elkerülhetjük, hogy a szélsőségesebb időjárás kárt tegyen a grillsütőnkben.

Grilltársunk hálás lesz

Ha egy kis időt szentelünk a pellet grillsütőnk tisztításának, akkor jelentősen megnő a bbqzás élettartalma.

Ha már szeretjük a barbecuzást és a grillezést, akkor időnként a takarításán is át kell essünk. Persze nem ez a legizgalmasabb része a kerti sütésnek, de egy kis körültekintéssel és odafigyeléssel biztosan nem fog ez a folyamat sem sokáig tartani.

Pellet grillsütő videó

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66