Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Grill felszerelés? Erre van szükség grillezéshez, barbecue-hoz!

grill bbq felszerelés okosgrill

Grill felszerelés? Erre van szükség grillezéshez, barbecue-hoz!

A grillezés és a barbecue egy szuper kikapcsolódást adó hobbi, és mint minden szabadidős tevékenységhez itt is végtelenek a lehetőségek, ha kiegészítő eszközökben gondolkodunk.  Nézzük meg mire is lehet majd szükségünk, hozunk néhány tippet.

Grillsütő

Nehéz is lenne mással kezdeni, mint magával a grillsütővel. A lehetőségek végtelenek, hiszen választhatunk fél tucat sütő típus közül.

Tegyünk fel magunknak néhány kérdést, ami alapján tudjuk majd, hogy melyik sütőt kell válasszuk.

Grillsütő választási kérdések:

  • Mekkora méretű legyen? Csalóka lehet a kérdés, hiszen általában 3-4 főre készülnek a finomságok, amihez egy kisebb rácsmérettel rendelkező sütő is elég lehet vagy mégsem? Hova tegyük a köretet, a zöldségeket, vagy mi történik ha több dolgot is szeretnénk egyszerre készíteni, esetleg nagyobbra duzzad a társaság?
  • Milyen típus legyen? A választáshoz fontos kérdés, hiszen választhatunk a faszenes grillek, kamadók, gázgrillek, gömbgrill, fa pellet grillsütők világából többszáz féle-fajta közül. Mennyi időnk van menedzselni a tüzet? Van-e egyáltalán kedvünk hozzá? Szeretnénk 10-12 órás sütéseket is vagy csak grillezünk? Hetente lesz használva vagy ritkábban? Szeretnénk-e mellett állni vagy inkább a családdal, barátokkal ütnénk el az időt, amíg készül az étel?
  • Kiegészítőkkel rendelkezik? Érdemes körültekintően megnézni, hogy a grillsütőnek van-e takaróponyvája, oldal asztala, milyen eszközöket tartalmaz az alapcsomag, pl. kamado esetén deflektor kő stb.
  • Karbantartás, takarítás: A finom ételek mellett van „rossz része” is ennek a műfajnak, mégpedig az, hogy bizony takarítani kell. Ez is egy fontos szempont, melyik eszközre mennyi időt kell szánjunk.

Ne feledjük, hogy a jó grillsütő egy hosszú távú befektetés, amely sok élményt és ízélményt adhat a család és a barátok számára.

Grillsütő választással kapcsolatban bővebben a Milyen grillt vegyek? című bejegyzésben írtunk. 

Begyújtó eszközök és „üzemanyag”

Ha már megvan a grillsütőnk, akkor szükség lesz valamire, amivel működik és füstöt ad nekünk ez a sütő. 

Begyújtó eszközként érdemes fabegyújtót és kéményt használni, míg a különböző kémiai folyadékokat inkább elkerülni. 

A grillsütő üzemeléséhez több lehetőség is van. Használhatunk gázt, faszenet, fát és persze fa pelletet is, ami egy tiszta üzemanyag, mindenféle kémiai anyag nélkül.

Spatula, csipesz, villa

A grillezéshez és barbecue-hoz számos eszközt rendszeresen fogunk használni, egy az egyik ilyen a spatula is, másnéven hamburgerlapát. Ezeket az eszközöket a húsok és zöldségek forgatásához és mozgatásához használjuk.

A spatula segítségével főként a flekken húsokat, vagy épp a burger pogácsát fogjuk megfordítani, míg a csipesz alkalmas az erősebb, stabilabb fogásra és átfordításra. 

Általában ezek az eszközök szettben olcsóbban kaphatók, így érdemes ilyen csomagokat keresni

Fontos: olyan eszközt használjunk, ami hosszabb nyéllel rendelkezik, ezzel elkerülve, hogy a kezünkre fröccsenjen egy forró zsírcsepp vagy hozzáérjünk a melegebb részekhez.

Fűszerek

Grill és barbecue esetén is fontosak a fűszerek, mivel hozzájárulnak az étel ízéhez és aromájához. 

Sokan esküsznek a saját fűszerkeverékre, de a rengeteg kísérlet helyett szerencsére már léteznek kialakult trendek húsokhoz és konkrét ételekhez is egyaránt.

Mire érdemes figyeljünk fűszerezés esetén?

  • Megfelelő mennyiség: Fontos, hogy a fűszereket megfelelő mennyiségben használjuk. Ha túl sok fűszert használunk, az elfedheti az étel eredeti ízét. Ha túl kevés fűszert használunk íztelen végeredményt kapunk majd.
  • Összetétel: Mindig ellenőrizzük a fűszerek összetevőit, válasszunk minél inkább természetes összetevőkből álló keveréket és nézzünk utána milyen fűszerek illenek a kiválasztott húsokhoz, hiszen másra lesz szükségünk bárány vagy csirkehús esetén.
  • Friss fűszerek esetén mindig megbízható forrásból válasszunk, odafigyelve a tisztaságra.
  • Mérték, egységesség: Az egységes fűszerezés nagyon grillezés és barbecuezás esetén is, hiszen akkor lesz ételünknek egységes íze, ha mindenhol egységes a fűszer fedése.
  • Ízlés: Gondoljuk át, hogy kinek készül az étel. Ha a családban gyerekek is vannak vagy olyan vendégeket, akik nem szeretik a túl erős ízeket, pl. chilit, borsot, akkor mértékkel használjuk ezeket a fűszereket vagy különítsük el a grillrácson is ezeket az ételeket.

A fűszerekről egy külön cikket is írtunk:  Fűszerkisokos: milyen fűszer illik a különböző húsokhoz?

Rács, vaslap, edények

  • Grillrács: A grillrács kiválasztásánál fontos, hogy olyan anyagból legyen, amit utána könnyebb takarítani és nem fog rozsdásodni, hiszen az ételünk sok esetben érintkezni fog a ráccsal. A grillsütőhöz kapható rácsokon kívül vásárolhatunk sűrűbb rácsokat is, amelyek a kisebb méretű ételek grillezésére alkalmasabb. A rácsok készülhet, rozsdamentes acélból, öntöttvasból és sok változat már kap egy porcelán réteget is a könnyebb tisztítás érdekében.
  • Vaslap: A vasedények kategóriájában a vaslapok nagyon népszerűek. Jó döntés rajtuk burgert, pácolt húsokat, zöldségeket vagy épp bacont készíteni. Megakadályozza, hogy az étel beleessen a tűztérbe és felfogják a kifolyó leveket, zsírokat is. 
  • Grillkosár: Olyan edény, amely lyukacsos, sűrű hálókkal rendelkezik. Kisebb ételeket, pl. rákot, zöldségeket érdemes benne készíteni. Lyukacsosságának hála a füst jól átjára, de mégsem esik a tűztérbe.
  • Grillserpenyő: Nagyszerű eszköz steak készítéshez egy serpenyő, amit akár a grillsütőben is hagyhatunk. Így fontos, hogy a serpenyő nyele olyan anyagból készüljön, ami nem gyúlékony, illetve mivel fel fog melegedni így ügyeljünk arra, hogy mivel fogjuk meg a serpenyő nyelét.
  • Kisebb-nagyobb tálak: Azok számára, akik szeretnék grillsütőjüket kemenceként is használni és olyan ételeket is elkészíteni, mint töltött káposzta vagy babgulyás, érdemes körülnézni a piacon. Választható az agyagedénytől kezdve az öntöttvas tálakon át többféle verzió és méret is, ami kielégíti majd ezt a vágyunkat. A lehetőségek végtelenek.

A jó minőségű, tartós edények és vaslapok hosszabb távon lesznek társaink a főzések-sütések során és hozzájárulnak a finom ízek mellett a kényelmünkhöz is.

Hentespapír, alufólia

Barbecue során a húsok csomagolása velejárója az ételeket elkészítésének. A hentespapír és az alufólia is megakadályozza a húsok kiszáradását azáltal, hogy használatukkal megőrzik nedvességet.

A húsokban található nedvesség ugyanis fontos szerepet játszik az elkészült étele ízében és a textúrájában. Ha egy hús kiszárad, akkor sajnos a többórás programunk végeredménye nem az elvárt minőség lesz, cipőtalpat pedig valljuk be nem szívesen fogyasztanánk.

A hentespapír előnye, hogy a hús úgy szellőzik, hogy közben nem veszít a nedvességtartalmából, míg az alufólia szorosabban fogja, ezáltal könnyen áztatja is a barkot.

A barbecue húsokat többféle módszerrel és anyaggal is csomagolhatjuk,  amelyről bővebben itt írtunk: Hentespapír vs. alufólia

Hőmérő

Ha még nincs kellő rutinunk vagy egész egyszerűen a lehető legjobbkor szeretnénk levenni a grillről a finomságokat, akkor érdemes hőmérőt használni. Sokat fog segíteni abban, hogy a húst épp a legjobbkor fogyasszuk. Nem mindegy, hogy a steak vagy a pulled pork jár-e 58 foknál, ahogy a csirkemell vagy csirkecomb esetén sem mindegy a 82 fokos maghő.

Tovább a maghőmérőkhöz

Hús, receptek

Ha már minden eszköz a rendelkezésünkre áll, akkor i-re pont, hogy tegyünk is valamit a grillsütőre rácsára. Mit készítsünk először, mi lesz a kedvencünk?

A kérdések persze költőiek, hisz jó eséllyel már megvan erre a válasz abban a percben, amikor a grillsütő kiválasztásra került. 

A legtöbben kolbászokkal, burgerekkel kezdjük a grillezést, de nyugodt szívvel ajánlunk belekóstolni a BBQ világába és elkészíteni pl. egy kellemes pulled pork-t.

Tisztító eszközök

Sajnos a grillezés-barbecuezás világának is megvan a hátránya, mégpedig, hogy a sütés-főzés után érkezik a fekete leves, a grillsütő és az eszközök tisztítása.

Ahogy a begyújtó eszközökhöz, úgy a tisztításhoz is érdemes minél inkább természetes anyagokat használni, hiszen ki akarna majd vegyi agyagokkal teli placcról enni legközelebb?

Ahogy a grillsütőre is vigyázunk, úgy a kiegészítő eszközeinket is tartsuk mindig tisztán és ellenőrizzük lehet-e mosogatógépben tisztítani vagy csak kézi mosás javasolt. 

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66