Előzd meg a bajt: így grillezz biztonságosan!

Előzd meg a bajt: így grillezz biztonságosan!

A grillezés fantasztikus dolog, egy igazi vallássá fejlődött manapság gyakorlatilag. Viszont, mint minden hobbinál, itt is van néhány szabály, amelyeket érdemes betartani a saját és a családunk biztonsága érdekében. Mindössze egyszerű, apró dolgokról van szó, íme.

biztonságos, grillezés, okosgrlill
Fő a biztonság

A nagy kérdés: biztonságos-e a grillezés?

A válaszunk röviden igen. Hosszabban pedig ez a bejegyzés arról szól hogyan is kerülhetjük el a grillezés esetén felmerülő helyzeteket, mire kell odafigyelnünk ahhoz, hogy a kellemes időtöltés és hobbi ne váltson rémálom üzemmódba.

Ez a bejegyzés azért készült el, mert fontosnak tartjuk, hogy szórakozásunk a lehető legbiztonságosabb legyen és közben ne történjen semmi baj sem. Sajnos balesetek bármikor előfordulhatnak, de kis elővigyázatossággal ezek elkerülhetők és megelőzhetők.

Stabilitás

A grillsütőknek, ahogy egy bogrács állványnak is stabilitásra van szükségük. Sokan szeretünk a kertben sütni-főzni, de mindig olyan helyre telepítsük a grillt, ahol biztosan stabil lábakon és sík helyen fog állni. Nem túl kellemes látvány egy felborult grillsütő, amiből a mesterien bepácolt hús kiesik és valamelyik háziállatunk elszalad vele. Azt hiszem eléggé elrontaná kedvünket egy ilyen látvány. 

Indító folyadékok

Bár ez az Okosgrill esetében nem történhet meg, a grillezésből származó kellemetlen égési sérülések jelentős része akkor keletkezik, amikor a lelkes szakács elszámolja az indító folyadék mennyiségét.

Kisebb gond esetén csak a szemöldök lesz az áldozat. Pár hét és majd újra a régi, de kis túlzással komolyabb égési sérülések is összehozhatók. Ha mindenképp indító folyadékra van szükség, akkor abból próbáljuk meg a használati utasítás szerinti adagot használni és az mindenképp úgy kerüljön begyújtásra, hogy nem nézünk arccal a tűzbe, illetve használunk közben védőfelszerelést, pl. egy kesztyűt.

A már bealudt tűzre semmilyen körülmény között se locsoljunk rá, mert bár azt hihetjük nem ég már a láng, de a faszén izzik annyira, hogy a folyadék hatására hirtelen belobbanjon.

Ruházat

A grillsütő használata nem igényel speciális ruházatot, de arra mindenképp érdemes figyelni, hogy miben is dolgozunk a grillen és környékén. Ha hosszú hajunk vagy lógó ékszereink vannak, arra fokozottan ügyeljünk, nehogy lángra kapjon, felhevüljön.

A különböző lelógó ruhadarabok esetén is járjunk el körültekintően. Gondolok itt egy nagyobb pólóra, rojtos köténye, szalmakalapra, de akár a nyári melegben szétnyitott ingre is.

A ruházaton kívül a lábbelire is érdemes figyelni. Fűlocsolás után vagy reggeli harmat esetén könnyen csúszik a talaj – főleg, ha azt egy tangás strandpapucsban környékezzük meg. Ilyen esetben egy nagyobb esés esetén a csonttörés mellett még a grillsütőt is összetörhetjük, ami akár a teljes grillszezonról való eltiltást is jelenthet a feleség részéről. Nem éri meg a kockázatot.

Készültség

Mivel tűzről, lángról van szó, a kisördög nem alszik. Mindenképp a grill környékén legyen olyan eszköz, amivel könnyedén tudunk oltani probléma esetén. Egy vödör homok vagy porraloltó enni nem kér, de mégis nagyon megnyugtató, ha ott van mellettünk. Vizet soha ne használjunk grillsütő oltására, egyrészt a elektronika miatt, másrészt a zsírok miatt tilos így védekezni a tűz ellen. A forró zsír a ráöntött víz hatására szétfröccsen és súlyos égési sérülést is okozhat.

Növényzet

Az eszköz elhelyezését már említettük, de a talaj mellett körültekintően járjunk el a környező fákkal és belógó virágokkal, bokrokkal kapcsolatban is. Ez a kis odafigyelés elképesztően sokat számít, mert a grillhez kapcsolható baleseteknél a vezető kiindulópont valamilyen belógó növény, fa.

Távolságok

A falaktól, kábelektől, elektromos eszközöktől legalább 3 méteres távolságra érdemes helyeznünkk a grillsütőnket. Sőt ehhez kapcsolódóan a tüzelőanyagot se helyezzük túl közel a sütőhöz, nehogy egy esetlegesen kipattanó parázs lángragyújtsa azt.

Idegen tárgy

Ha már egy ideje nem használtuk a grillünket, akkor mindenképp tüzetesen vizsgáljuk át, ha kell centiről centire. Egy véletlenül ottfelejtett vagy odakerült tárgy okozhat problémát. Minden egyes használat előtt nézzük át és poroljuk le, tisztítsuk meg az eszközt. Ez egyrész karbantartja, növeli az élettartalmát, másrészt pedig nyugodt szívvel indul útjára a sütés, főzés.

Nedvesség

Ugyanígy gondot okozhat a nedvesség is. Ha párás, csapadékos helyen tároltuk az eszközt, akkor az működés és biztonságbéli kockázatot jelenthet. Természetesen főleg a szezon első használata előtt egy alapos tisztítás sosem árt, sőt ez szinte törvény is.

Tisztaság

Tisztaság fél egészség, tartja a mondás. A grillezésre éppúgy igaz ez, mint a háztartásunkra. A lecsöpögő zsíroktól minden alkalom után – ha már kihűlt az eszköz – szabadítsuk meg a szeretett sütőnket. A sokáig takarítatlan eszközön a zsír meggyulladhat, fröcsöghet, ami égési sérüléshez vezet.

Felügyelet

Mindenki szereti a gyerekeket és a háziállatokat és ha ezt a bejegyzést olvasod valószínűleg grillezni és enni is szeretsz. Épp ezért, amikor szeretteink az udvaron vannak vagy bárhol elérhető távolságban, akkor nem szabad felügyelet nélkül hagyni sem őket, sem a grillsütőt.

Bele sem merünk gondolni mi történhet, ha egy lurkó kedvet kap utánanézni a grill rejtelmeinek. Ne engedjük a gyerekeknek, hogy a grillsütő körül játszanak, és a háziállatokat is utasítsuk rendre, ha túl közel mennének. A legjobb módszer az, ha bemutatjuk szeretteinknek az eszközt és elmagyarázzuk a biztonságos használat alapjait.

Mozgatás

A grill meleg, ahogy az ég kék és ahogy a fű zöld. Soha ne mozgassuk felhevülve, főleg bekapcsolva a sütőt, mert baleseteszélyes. Helyezzük mindig stabil pontra! Ha pedig már használat után vagyunk, akkor kihűlve és kikapcsolva toljuk odébb.

Útmutató

Minden grillhez, füstölőhöz, elektromos sütőhöz, de gyakorlatilag most már egy fali képhez is jár használati utasítás, kiskönyv. Ne legyünk restek átolvasni, ártani biztosan nem ártunk vele.

Kár a hősködés azt gondolva, hogy nekem ez menni fog és gyerekjáték az egész grillezés. Az sem gond, ha valóban így van, de 5-10 percet megér egy kis böngészés, hogy ne érjen később meglepetés.

Sütés közben

A további égési sérülések nagy része akkor szokott előfordulni, ha nem körültekintően nyúlunk be a grillsütőbe és a grillrácsokhoz.

Javasoljuk minden esetben legalább valamilyen konyhai eszköz segítségével vagy kesztyűben érintkezzünk a grill belsejével, a rácsokkal, de még az étellel is.

A felmelegedett eszköz könnyen megégetheti a szabad bőrfelület, főleg a kezünk és a tenyerünk van célkeresztben.  A legtöbb modern eszköz fedélnyitója persze már nem melegszik fel, de ez nem jelent feloldozást.

Az étel

Mindig törekedjünk arra, hogy az étel, ami a grill rácsaira fog kerülni kifogástalan állapotban jusson el odáig. Bár jó eséllyel ezt mondani sem kell, de kérlek kétszer is nézz át minden terméket, hozzávalót, húst stb., hogy nem járt-e le a szavatossága.

Emellett figyeljünk oda a tárolásra, főleg egy kellemes kánikula idején – és rendszeresen mossuk meg a kezünket és a felhasznált tárgyakat, eszközöket. Nem hiányzik senkinek sem egy bekapott fertőzés vagy bármilyen baktérium.

Az ital

Egy sörtől senkinek sem veszik el a grillezési vagy barbecuezási engedélyét, de ha inkább piálni van kedvünk, akkor bízzuk másra a sütögetést.

A meleg elősegíti, hogy jobban hasson az ital, az pedig senki sem hiányzik, hogy probléma esetén megszédülve beüssük magunkat a grill egyik éles sarkába, vagy ami még nagyobb gond, hogy kiöntjük a drága frissítőnket.

Jobb a békesség: ha iszogatós a kedvünk, adjuk át a fakanalat egy józan barátunknak.

Egyéb

Természetesen a listát a végtelenség lehetne bővíteni mire minden egyes élethelyzetet teljesen lefedne, így azt tudjuk ajánlani, hogy minden eshetőségre felkészülve gondoljuk át mit és hova teszünk, mit miért csinálunk grillezés, kerti sütögetés esetén is.

Összefoglalás

A grillezés nem kockázatosabb, mint biciklizni vagy elmenni horgászni. Fontos, hogy ha csak a lehetséges problémákat sorolnánk, akkor nem találnánk a világon egy veszélytelen hobbit sem, hisz a legapróbb tevékenység közben is történhet bármilyen váratlan esemény.

 Az Okosgrill csapata kiáll a felelősségteljes sütések és főzések mellett, ezért úgy éreztük érdemes ezzel a témával is foglalkozni a sok jó mellett.

Ami talán a legfontosabb szabály, hogy mindig körültekintően végezzük ezt a nemes hobbit úgy, hogy azzal örömet viszünk a saját életünk mellett a családéba és a barátokéba is.