Mi a különbség a különböző fa pelletek között?
A fa pellet tudománya egy rendkívül izgalmas terület. Más-más karaktert és ízt biztosít a húsokhoz az alma és mást a tölgy. Bemutatjuk a fa pelletek sokszínűségét, felhasználását.
Mi az a fa pellet?
A fa pellet nem más. mint egy biomassza. egy olyan tömörített fütőanyag, ami általában 6-12mm méretű, fényes. sima felületű és 100%-ig természetes faanyagból készült mesterséges ragasztóanyagok hozzáadása nélkül. Környezetbarát. mivel újrahasznosított fából készül
(pl. fűrészpor, faforgács) vagy olyan fenntartható erdőgazdálkodásban nevelt fákból, amelyeket kifejezetten erre a célra ültettek. A granulátum nedvességtartalma minimális, mindössze
2-10% között van. A tűzifa nedvességtartalma kb. 12-20%. Frissen kivágott fa esetében 50%.
A fa pellet emiatt a tulajdonsága miatt jobb hatásfokkal ég a tűzifához képest. Csomagolása 9, 13 és 18 kg-s zsákokban történik, így tárolása is egyszerű. Száraz, hűvös helyen ajánlott raktározni. Formájának köszönhetöen egyenletesen, elnyújtottan ég, minimális hamut hagy csak maga után (20 kg után l bögrényi hamu). Üvegházhatásra abszolút nincs befolyása, mivel égésével csak annyi széndioxidot bocsát ki, mint amennyit megkötött. Fűtőértéke tömörsége miatt kimagasló. 3-6 kg tűzifa
vagyl m3 gáz fűtőértékét (15-20 MJ/kg) kb.1,5-2 kg pellet biztosítja.
Hogyan készül a fa pellet?
A folyamat az alapanyag előkészítésével kezdődik.
A fáról eltávolítják a szennyeződéseket különböző mágneses és más leválasztók segítségével, ami főként az újrahasznosított alapanyag esetén rendkívül fontos. Ha az alapanyag nedvességtartalma magas (több, mint 10%), akkor szárítják, előszárítják a fát.
Példával szemléltetve:
10% környékén már asztalosipari minőségnek mondható a faanyag. A megfelelő előkészítés után az alapanyagot egy vagy két fázison keresztül finomítják. A tüzelőanyaghoz 0,5-1.Smm-es őrleményeket készítenek a fából, majd egy ideiglenes tárolóba helyezik át.
Még a préselés előtt 70°C-os hőmérsékletű tiszta vízzel permetezik át ezt az alapanyagot. arányosan 1-2 tömegszázalékos mértékben. Ez segít abban. hogy az alapanyag részecskéi stabilizálódjanak és a természetes ragasztóanyag (a lignin) felszabaduljon.
Következő lépésként a massza bekerül a présbe. Miközben a leendő pelletek nagy nyomás alatt préselődnek át a pellet matrica lyukain. hőmérsékletük jelentősen megemelkedik. A már elkészült pelletek utókezelése nagy mértékben befolyásolja a minőségüket.
Mivel a pelletek elég forrók, így ellenáramú levegős hűtőrendszerek segítségéve hűtik le, ezzel pedig a szilárdság stabilizálása mellett a port is eltávolítják a termékről. Maga a folyamat egy lassú hőmérsékletcsökkentés. Ezzel az eljárással a gyártók elkerülik a minőségromlást.
Miután a pelletek hőmérséklete elérte környezetének hőmérsékletet, szétterülve a rázóasztalra kerülnek. Ha még mindig lenne rajtuk por, akkor a rázás segítségével eltávolítják róluk. További érdekesség, hogy az ebben és az előző pontban eltávolított fapor a modern gyártóeszközök esetén visszakerül a folyamat elejére, tehát újra felhasználható a következő pelletgyártás során.
Nincs más hátra, mint a csomagolás. A lakosságnak szánt termék esetén általában 9-18 kg-os zsákokba töltik a pelletet, de a folyamat ezen része már eltérhet a gyárak között. Több helyen 1 tonnás big bag zsákokba csomagolják a pelletet, majd megindulnak velük a nagyobb telephelyek felé.
Melyik fa pellet milyen húsokhoz illik?
Az alábbiakban általános útmutatásokat adunk arról, hogy milyen alapanyagokhoz, milyen fajta fa pellet ajánlott. Ezek a leírások természetesen csak tájékoztatójellegűek, sok múlik az ízlésünkön és fontos elmondani, hogy ha pl. almafával füstölünk halat nem történik tragédia.
Almafa
A leggyakrabban szárnyashoz és sertéshúshoz használt almafa pellet könnyű gyümölcsös füstöt kínál, de nem csak húsokhoz, hanem süteményekhez is kiváló.
Cseresznye
Az egyik legtöbb ízt adó fa pellet a cseresznyefa. Kiadós füstöt biztosít, a húsokat még szósszal sem muszáj bevonni, hogy az egyedi íz még jobban érezhető legyen.
Hickory
A cseresznye mellett a legnépszerűbb barbecue-hoz használt fűtőanyag. A hickory pellet erős ízt ad, amely jól kiegészíti a húsokat. Vannak, akik szerint a hickory kissé erős lehet, ezért szívesebben keverik egy enyhébb pellettel, például almával.
Tölgy
A tölgy egy igazi aranyközépút füstintenzitás tekintetében. A cseresznyénél vagy az almánál kissé erősebb és a hickorynál kissé könnyebb tölgy kiválóan használható például halakkal és zöldségekkel.
Faszén
A tölgy aromája a füstös szén robusztus, klasszikus ízével. Leginkább a füstös ízek kedvelőinek ajánljuk.
Whisky hordó
Különleges ízvilágot biztosít a whisky hordókból készült fa pellett. Főképp marhahúshoz és vadhoz illik a legjobban.
A fentiek mellett létezik több keverék változat is, mint
- a Texas (fekete tölgy, hickory fa és mesquite fa)
- a Gold (vörös tölgy, hickory fa és hegyi juhar)
- a Fruit (bükk, hickory fa és édes pekándió fa)
- a Verseny válogatás (juhar, a hickory és a cseresznye)
Fa pellet kínálat
Az Okosgrill kínálatában megtalálható fa pelletek mindegyike fenntartható erdőgazdálkozásból származnak, nem tartalmaznak mesterséges kötőanyagot.