Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Croque Monsieur, az eredeti francia pirítós

Croque Monsieur, az eredeti francia pirítós


Croque Monsieur szendvics recept okosgrill
MegosztásMentésMegosztásMegosztás

A francia kávézókból és bárokból származó croque monsieur egy gyors harapnivaló. Semmi extra, csak egy francia pirítós? Mutatjuk miért nem! A croque monsieur olyan melegszendvics, amelyet sonkával és sajttal készítenek és a besamelmártás teszi igazán különlegessé.

Adag4 főre
Előkészítési idő20 percFőzési idő30 percÖsszesen50 perc
Hozzávalók
 8 szelet toast kenyér
 30 g vaj
 200 g sonka
 150 g Gruyére sajtédeskés és enyhén sós, jól olvadó sajttal helyettesíthető
Besamel
 20 g vaj
 20 g liszt
 125 ml tej
 125 ml tejszín
 só, bors
 150 ml szerecsendió
 1 fokhagyma zúzva
 1 darab babérlevél
 1 kisebb fej hagymaapróra vágva
 1 teáskanál dijoni mustár
 50 g trappista sajt
1

Melegítsük fel 180-200°C-ra a fa pellet grillsütőt. Amíg a grill melegszik, készítsük el a besamel mártás.

2

Tegyük a tejet, a tejszínt, a fokhagymát, a babérlevelet és a hagymát egy kis lábasba közepes lángon és keverjük össze.
Melegítsük fel majdnem forrásig, majd kapcsoljuk le és hagyjuk állni 10 percig.
Szűrjük át a folyadékot és vegyük ki belőle a babérlevelet, illetve a hagymát.

3

Olvasszuk fel a vajat egy másik serpenyőben keverjük benne csomómentesre a lisztet. Alacsony lángon főzzük addig, amíg habzani nem kezd.
Keverjük hozzá fokozatosan a meleg tejet. Rendszeresen kevergetve enyhén forraljuk fel, majd adjuk hozzá a dijoni mustárt, a reszelt szerecsendiót, ízlés szerint sót és borsot, illetve a reszelt sajtot.
Kellemes, sűrű, krémes szószt fogunk kapni.

4

A kenyérszeletek mindkét oldalát vékonyan vajazzuk meg és helyezzük egy tepsibe, majd pedig enyhén pirítsuk pár percig a grillsütőben.

5

A megpirított kenyérszelet egyik oldalát vékonyan kenjük meg dijoni mustárral, majd pedig a besamel mártással, helyezzünk rá sonkát és reszelt sajtot, majd borítsuk be egy másik szelet kenyérrel.

6

Itt még nem vagyunk kész! A zárószelet tetejére szintén érkezzen besamel mártás és reszelt sajt.

7

Néhány percre helyezzük be a Croque Monsieur szendvicsünket a grillsütőbe és hagyjuk, hogy a sajt ráolvadjon.

8

Croque Monsieur variációk:
- Croque Hawaii: egy szelet (grillezett) ananászt a szendvicsbe rejtve már egy új alkotás jön létre, melynek elterjedt neve a Croque Hawaii.
- Croque Madame: fokozva az élvezetek a kész szendvics tetejére tükörtojást tehetünk. Ez a változat a Croque Madame elnevezést viseli. A legenda szerint azért, mert így egy női sapkára hasonlít.
- Croque Norvégien: ebben a változatban a sonkát (norvég) füstölt lazacra cserélve a szendvics neve Croque Norvégien-re változik.
- Croque Auvergnat: kéksajtra cserélve a Gruyére sajtot Croque Auvergnat szendvicset kapunk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Ajándék, ingyenes receptfüzet:

Kötényt fel! – 35 receptötlet a kerti sütéshez-főzéshez

Ismerd meg a Milestone66 termékeket:

Tájékozódj az Okosgrillekről:

További receptek:

Narancsos kacsasült, kacsacombKaramellizált narancsos-vörösborban pácolódik a kacsánk, amit rozmaringos füstölő pellettel egészítettünk ki. Nagyon egyszerű recept, alig néhány hozzávalóval.

Hozzávalók

Hozzávalók
 8 szelet toast kenyér
 30 g vaj
 200 g sonka
 150 g Gruyére sajtédeskés és enyhén sós, jól olvadó sajttal helyettesíthető
Besamel
 20 g vaj
 20 g liszt
 125 ml tej
 125 ml tejszín
 só, bors
 150 ml szerecsendió
 1 fokhagyma zúzva
 1 darab babérlevél
 1 kisebb fej hagymaapróra vágva
 1 teáskanál dijoni mustár
 50 g trappista sajt

Elkészítés

1

Melegítsük fel 180-200°C-ra a fa pellet grillsütőt. Amíg a grill melegszik, készítsük el a besamel mártás.

2

Tegyük a tejet, a tejszínt, a fokhagymát, a babérlevelet és a hagymát egy kis lábasba közepes lángon és keverjük össze.
Melegítsük fel majdnem forrásig, majd kapcsoljuk le és hagyjuk állni 10 percig.
Szűrjük át a folyadékot és vegyük ki belőle a babérlevelet, illetve a hagymát.

3

Olvasszuk fel a vajat egy másik serpenyőben keverjük benne csomómentesre a lisztet. Alacsony lángon főzzük addig, amíg habzani nem kezd.
Keverjük hozzá fokozatosan a meleg tejet. Rendszeresen kevergetve enyhén forraljuk fel, majd adjuk hozzá a dijoni mustárt, a reszelt szerecsendiót, ízlés szerint sót és borsot, illetve a reszelt sajtot.
Kellemes, sűrű, krémes szószt fogunk kapni.

4

A kenyérszeletek mindkét oldalát vékonyan vajazzuk meg és helyezzük egy tepsibe, majd pedig enyhén pirítsuk pár percig a grillsütőben.

5

A megpirított kenyérszelet egyik oldalát vékonyan kenjük meg dijoni mustárral, majd pedig a besamel mártással, helyezzünk rá sonkát és reszelt sajtot, majd borítsuk be egy másik szelet kenyérrel.

6

Itt még nem vagyunk kész! A zárószelet tetejére szintén érkezzen besamel mártás és reszelt sajt.

7

Néhány percre helyezzük be a Croque Monsieur szendvicsünket a grillsütőbe és hagyjuk, hogy a sajt ráolvadjon.

8

Croque Monsieur variációk:
- Croque Hawaii: egy szelet (grillezett) ananászt a szendvicsbe rejtve már egy új alkotás jön létre, melynek elterjedt neve a Croque Hawaii.
- Croque Madame: fokozva az élvezetek a kész szendvics tetejére tükörtojást tehetünk. Ez a változat a Croque Madame elnevezést viseli. A legenda szerint azért, mert így egy női sapkára hasonlít.
- Croque Norvégien: ebben a változatban a sonkát (norvég) füstölt lazacra cserélve a szendvics neve Croque Norvégien-re változik.
- Croque Auvergnat: kéksajtra cserélve a Gruyére sajtot Croque Auvergnat szendvicset kapunk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Croque Monsieur, az eredeti francia pirítós
Ezt a terméket most tette a kosárba:

Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66