Pellet grillsütő tulajdonos lettél? Íme 19 a tipp a használathoz
Bár azon az állásponton vagyunk, hogy egész éven grillszezon van, ahogy egyre kellemesebb kint az idő, úgy nő az érdeklődés a grillezés iránt. Akik korábban vagy épp most tavasszal fa pellet grillsütő mellett tették le a voksukat, számukra kedveskedünk most ezzel a bejegyzéssel és adunk 19 tippet, hogyan is vágjanak bele ebbe az új kalandba. Kezdjük is el!
1. Az új pellet grillsütő kiégetése
Amikor személyen házhoz visszük a grillsütőket mindig bemutatjuk a pellet grillsütő működését. Persze, ha épp ajándékba (házassági évforduló, születésnap stb. alkalmából) visszük a sütőt, akkor erre nem mindig van lehetőség.
Amikor a grillsütőt először kapcsoljuk be érdemes 45-60 percen keresztül magas hőfokon, üresen járatni, hogy a gyártásai folyamat során rákerülő szennyeződéseket leégessük. Ez egy higiéniai folyamat, mindenképp el kell végezni.
2. Kezdjünk óvatos duhajként
Hagyjunk időt magunknak a grillsütő felfedezésére és megismerése. Nem mondjuk, hogy ne kezdj egyből egy 15 órás marhaszeggyel, de talán érdemesebb először kisebb dolgokkal megbirkózni. Sok vásárló próbálja ki a grillsütőt csirkés receptekkel vagy épp sertés tarját készítenek benne először. Ezt javasoljuk mi is.
3. Ismerjük meg a rácsot
Érdemes a kísérletezéshez, tanuláshoz megfigyelni a rács különböző pontjain a hőmérsékletet. Pl. ha elhúzzuk a lángterelő lemezt, akkor azon a ponton melegebb lesz a rács, így ott érdemes sütni azokat a húsokat, amelyek direkt hőt igényelnek, mint a steak.
4. Húsok a hűtőből
Steven Raichlen (Amerikai gasztronómiai író, TV-s műsorvezető és regényíró) azt tanácsolja ne engedjük, hogy az elkészíteni kívánt hús szobahőmérsékletűre felmelegedjen. Legyen szó bármilyen húsról, tegyük azt a grillre egyenes a hűtőből vagy csak minimális melegedés után. Steven tanácsát a csúcskategóriás steak house-ok gyakorlatára alapozza, akik nem hagyják húsokat szobahőmérsékleten melegedni.
5. Jóbarátunk, a hőmérő
A grillezés, barbecuezás kalandjai során érdemes befektetnünk egy pontos hússzondába, hőmérőbe. A legtöbb pellet grillsütőhöz biztosítunk gyári hússzondát, amely így monitorozza hogyan is áll az étel készültsége.
A húsok tökéletes állapotához már írtunk egy bejegyzést a maghővel kapcsolatban. Ez segít abban, hogy az adott hús ne készüljön túl és ne száradjon ki, vagy épp ne legyen még nyers.
6. A roast funkció
Érdemes kipróbálni a pörkölés funkciót. Ehhez a lángterelő lemezt el kell húzni és direkt módon sütni a lángok felett. Az USA-ból rengeteg videót látunk, ahol így sütik pl. a Tomahawk steaket vagy a burgereket, de nagyobb húsokat is előpirítanak, hogy kérget süssenek rá. Fantasztikus plusz ízt kapunk majd.
7. Alacsonyabb hőmérsékletet, több füst
A barbecuezás közbeni ideális hőmérséklet esetén több füsttel tudunk dolgozni. Tehát alacsonyabb hőmérsékleten pl. 110 és 120 °C közötti „low és slow” tartományban füstösebb ételeket kapunk, mint amikor 180 °C-on grillezünk.
8. A sear módszer
A sear módszer egy kétlépcsős főzési metódus. Főleg szárnyas húsokhoz ajánlják/ajánljuk, amikor alacsony hőmérsékleten készülnek el a bőrös húsok, majd a végén egy magasabb hőmérsékletre váltunk a ropogós bőr érdekében.
9. Soha ne fogyjon el a pellet
Már több pellet grillben is van szintjelző és ablak tartályban, de mindig érdemes figyelni. Használat előtt töltsük fel fa pellettel a tartályt és időnként ellenőrizzük azt, nehogy kifogyjon.
A legtöbb grillsütőnk pellet tartályába szinte végtelen mennyiségű (9-20kg) fa pellet betölthető, de főleg az első sütések alkalmával mindenképp szánjuk egy kis időt az ellenőrzésre. Így megtanuljuk, mikor mennyit fogyaszt a grillsütő és később már rutinból fogjuk újra tölteni.
10. A pellet grillsütő olyan, mint egy konyhai sütő
A pellet grill/füstölő ugyanúgy használható, mint benti konyhai sütő. Egyesíti a benti sütő kényelmét a füsttel. Képes sütni, dinsztelni, pörkölni stb. De a fafüst aromájával sokkal érdekesebb és újabb ízeket adhatunk az ételeknek. Legyen szó akár egy rakott krumpliról vagy akár egy sült májról.
11. Kísérletezés a fa pelletekkel
Kínálatunkban többféle fa pellet is megtalálható, amiket érdemes kipróbálni, hisz mindegyik más-más plusz ízt ad majd az ételeknek.
A hickory kemény fa erősebb aromát ad, mint az alma fa, de a whisky fa hordó különlegességét vagy a cseresznye fa füstöt is érdemes tesztelni.
12. Füstcső, ha még több füstre van szükség
A fa pellet füstje tiszta, hisz nem tartalmaz szennyeződést és ragasztóanyagokat, de ha még ennél is több füstre vágynánk, akkor érdemes a rácsra tenni egy füstcsövet. Ebben az esetben a füstölőt begyújtva plusz füstöt juttatunk a grillsütőbe, így még füstösebb ételeket kapunk majd.
13. Távolság
Grillezni fantasztikus dolog, de oda kell figyeljünk a biztonságra is. A használati útmutatók mindenféle gyúlékony anyagtól legalább 100 centiméter távolságot javasolnak, de a biztonságkedvéért akár távolabbra is helyezhetjük a sütőt.
A másik távolsági tényező a gyerkőcök sütés-főzés közben. Rájuk mindenképp kellő figyelmet kell fordítanunk, hisz a grillsütő nehéz és meleg.
14. Tiszta grillsütő
A hamu vagy zsír felhalmozódásának elkerülése érdekében érdemes a grillt minél gyakrabban tisztítani. Egy (hamu) porszívó mindenképp jól jöhet, csak úgy mint egy grilltisztító kefe. Ne felejtsük el megtisztítani a grillsütő kéményét sem.
15. Fólia
Sok képen és videóban látjuk, hogy a lángterelő lemezt vastagabb alufóliával vonják be a vásárlók. A rácsokról lecsepegő zsírokat így könnyebb eltávolítani. Hasznos praktika és megkíméli a lemezt is.
16. Tárolás száraz helyen
A pelletet és a pellet grillsütőt mindig száraz helyen kell tárolni. A grillsütőben maradó fa pellet (főképp a garatban) párás helyen nedves lehet és bedagadhat. Így egy vizes pelletet kapunk eredményképpen, ami megakaszthatja az adagoló csigát.
17. A vödör
Minden sütés után érdemes a zsírfogó vödröt levenni a grill oldaláról és megtisztítani. Az USA-ban itt még megjegyzik, hogy ezt a kis vödröt tároljuk a grillsütőtől távolabb, egy biztonságos helyen, hogy a mosómedvék és más rágcsálók ne fedezzék fel maguknak – talán ez a veszély Magyarországon nem fenyeget minket.
18. A grill felső állványa
Pellet grillsütők általában két szintből állnak. Alul a fő rács található, majd felette egy felső szint kap helyet.
Használjuk ki a konvekciót, hőáramlást: erre a felső rácsra érdemes olyan alapanyagokat rakni, amelyek hajlamosak a gyors kiszáradásra, például csirkemelleket vagy vékony halfilét.
Ezeket a húsokat helyezzük a felső állványra, hogy megvédje őket az alulról sugárzó hőtől. Plusz tippként tehetünk a fő rácsra egy tál vizet vagy más folyadékot, így még több gőz keletkezik.
19. Füstben sült zöldségek és köretek
A pellet grillsütő, mint említettük olyan, mint a benti-konyha sütő, csak épp a kellemes füst plusz „funkciójával”. Érdemes a húsok mellé mindig zöldségeket, gyümölcsöket és köreteket is a rácsra tenni, hisz fantasztikus ízeket kapunk majd végeredményképpen. Az egyik nagy kedvencünk a feta sajtos grillezett görögdinnye.
+1 tipp, ha még nem döntöttél
Ha még nem döntöttél melyik pellet grillsütő legyen az család új legjobb barátja, akkor keress meg minket telefonon a (30) 166 3531 -es telefonszámon és bemutatótermünkben bemutatjuk neked a grillsütőket.