Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Mi is az a maghő? – nincs többé nyers étel!

húsok maghő lista okosgrill

Mi is az a maghő? – nincs többé nyers étel!

Legyen szó konyhai vagy kerti sütésről mindig arra törekszünk, hogy a lehető legfinomabb, legtökéletesebben elkészült ételt kapjuk végeredménynek. Ebből az okból grillezésnél, barbecuenál rendszeresen ellenőrizzük a maghőmérsékletet. Nemcsak gasztronómiai, de egészségügyi okokból is.

húsok maghő lista okosgrill

A maghőről bővebben

A maghőmérséklet a főzés mértékének megállapítására szolgál. A hőmérsékletet az étel közepén mérik, ezért is nevezik maghőnek. Az, hogy a hús megfelelően megsült/főtt –e vagy további hőkezelésre van szüksége, könnyen megválaszolható a belső hőmérséklet ellenőrzésével.

A legfontosabb segítség egy maghőmérő.

A főzési módszertől függően húshőmérők, sült hőmérők, barbecue hőmérők vagy akár kábeles érzékelőkkel ellátott digitális hőmérők jelzik az étel közepén a hőmérsékletet.

Amennyiben Te is sok időt fordítasz egy adott hús tökéletes grillezésére, akkor valószínűleg tudod, hogy mennyire kellemetlen, amikor felvágod az ételt és belül még mindig nyers vagy épp túlkészült és száraz lett.

A hús megfelelő hőmérsékletre történő elkészítése grillezés és barbecuezás közben nemcsak íz és állag szempontból, hanem az élelmiszer-biztonság szempontjából is kiemelkedően fontos.

A nyers vagy alul főtt hús fogyasztása kifejezetten veszélyes.

Emiatt is fontos, hogy kellő időt és erőfeszítést fordítsunk az étel elkészítésére.  A bejegyzés további részében átfutjuk, hogy melyik húsfajta milyen gondoskodást, hőfokot igényel.

Csirkehús

A csirke esetében ügyelni kell a túlsütésre is, ugyanis a hús szerkezetét könnyedén szárazzá és szemcséssé teheti. Emellett különösen fontos, hogy ne főzzük alul.

A nyers csirke gyakran tartalmaz baktériumokat, amelyek ételmérgezést okozhatnak, ha a húst nem készítik el kellőképpen. Akár szalmonella-mérgezés is előfordulhat, amely esetenként végzetes lehet.

Ez könnyen megelőzhető, ha a csirkét végig ellenőrizzük a sütési-főzési folyamatban.

A csirkének el kell érnie a 73°C-83°C fokos belső hőmérsékletet. Amennyiben vastag csirke darabot vagy egész csirkét főzünk, akkor a legvastagabb részébe helyezzük a szondát, s itt ellenőrizzük az optimális hőmérsékletet. Figyeljünk rá, hogy a hőmérő ne érjen csontot!

A csirke különböző részei eltérő sebességgel sülhetnek.

Általában a mell elkészítése kevesebb időt igényel, mint a többi részé. Egy nagyobb adag csirke grillezésénél, érdemes megfontolni, hogy először a combokat és a szárnyakat helyezzük a rácsra, majd egy kis idő elteltével adjuk csak hozzá a csirkemelleket. Ezáltal minden rész egyszerre fog kellemesen ropogósra és omlósra készülni.

A pulykahúsra ugyanezek a szabályok vonatkoznak.

Kacsahús

A kacsamell egy nemes alapanyag, melyből kifejezetten ízletes ételt készíthetünk. Azonban könnyen kiszáríthatjuk sütés közben, ha nem a megfelelő hőmérsékleten készítjük.

Nagyon fontos, hogy a belső hőmérséklet nem haladhatja meg a 60° C-ot.

Az étvágygerjesztő, finom kacsamell tálalásának kulcsa a ropogós bőr. Vágjunk egy dekoratív mintát a bőrbe, hogy elősegítsük a só és a fűszerek bejutását, ez egyben lehetővé teszi a felesleges zsír távozását is.

A füstölési folyamat során a bőrével felfelé sütjük a kacsát, azonban a grillezés végén megpiríthatjuk a bőrét is, mindössze pár perc alatt, magas hőfokon.

Marhahús

A marhahúst gyakran közepesen vagy alulsütötten fogyasztják, és nem ajánlatos közvetlenül a grillre helyezni. A marhahús legtöbb részénél a biztonságos belső hőmérséklet minimum 73 fok kell, hogy legyen.

A marhaszegy és az oldalas résznél pedig ez lehet akár 90 – 95°C is.

A keményebb részek is omlósak lehetnek alacsony és lassú sütéssel (low and slow bbq), míg a bélszín vagy filé nagy lángon, gyorsan elkészíthető, feltéve, hogy eléri a megfelelő belső hőmérsékletet.

Gyakori ajánlás, hogy a barbecue marhát minden esetben hagyjuk pihenni, ezáltal a hő átjárja a húst, és a belső részek megfelelő hőmérsékletre melegednek.  Mivel a marhahús sütése igazi kihívást jelent, a maghőmérő alkalmazása nagyobb szerepet kap, így semmiképpen se hagyjuk ki használatát a grillezési folyamat során.

Helyezzük a szondát a vágás vastagabb részébe, és figyeljük a hőmérsékletet a főzési és pihentetési folyamat során.

Sertéshús

A sertéshús barbecuezása az igazi ínyencek kedvence. Míg az olyan darabok, mint a sertésoldalas vagy a szűz, gyorsan elérhetik a megfelelő belső hőmérsékletet, a vastagra vágott tarja, lapocka hosszú ideig tarthat, amíg eléri a megfelelő belső hőmérsékletet.

A legtöbb esetben minimum 86°C fokos belső hőmérséklet ajánlott.

A tarja és a lapocka ennél néhány fokkal többet is igényelhet (92°C körül). Mint a legtöbb húsfajtánál, a hússzondát a vágás vastagabb részébe kell helyezni. Ez egyszerű módja annak, hogy pontos hőmérsékleti adatokat olvassunk és figyelemmel kísérjük a hús elkészülését.

A vastag sertéshús ugyanis könnyedén félrevezetheti a laikusokat. Lehet, hogy a külseje kívül sültnek tűnik, de a hús belül még mindig nyers, ha nincs elegendő ideje átsülni. Ügyeljünk hát arra is, hogy ne készítsük „túl” a húst. A túlfőtt sertés kemény és rágós lesz.

Bárányhús

A báránynak gondos kezelésre van szüksége, ha a legjobb ízt és állagot szeretnénk élvezni. A báránysült esetében a 63 fokos belső hőmérsékletnek rendben kell lennie.

Bármely karaj vagy darált hús sütése közben, azonban javasolt a 73 fokot megcélozni.

A bárányban található káros baktériumok valószínűleg a hús felszíne közelében vannak, és csak az alapos hőkezelés képes semlegesíteni őket.

Hal

A nemes halak elkészítése némi gyakorlatot igényel, mielőtt közvetlenül a grillre dobnánk őket. A hús finom és pelyhes jellege miatt meglehetősen gyakori, hogy az emberek a halat alulkészítik. A legtöbb hal esetében a biztonság megőrzése érdekében ajánlott 60-70 fokos belső hőmérsékletet elérni.

Ez előzetes gyakorlással elérhető, különösen, ha lazacfilét sütünk.

Grillezés után pihentessük egy kicsit a húst, majd vágjuk szét és ellenőrizzük elérte-e a megfelelő belső hőmérsékletet. Mivel a halat gyakran nyersen fogyasztják sashimi vagy sushi formájában, fontos, hogy megbízható eladótól szerezzük be, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen fertőzéseket.

A nyers hal rossz ötlet lehet a gyermekek és a terhes nők számára a Listeria szennyeződésének lehetősége miatt. Amennyiben elegendő ideig grillezzük a halakat, biztosak lehetünk benne, hogy az megsül és egy ínycsiklandó ételt varázsolhatunk az asztalra.

Végezetül, felhívnánk a figyelmet arra, hogy egy alulkészült hús veszélyei nagyon is valóságosak.

A nem megfelelően átsült hús fogyasztása számos egészségügyi problémát okozhat. Mindennek azonban rendben kell lennie, amennyiben betartjuk az itt említett minimális belső hőmérsékleteket.

Egy jól megválasztott hússzonda, hőmérő nagy segítség lehet, használatával nyomon követhető a hőmérséklet. Némi gyakorlatot igényelhet a tökéletes középút elérése az alul főtt és a túlfőzött hús között. Az erőfeszítés azonban mindenképpen megéri, mivel idővel tökéletesen készült, puha és lédús húst tálalhatunk majd az asztalra.

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66