Hagyományos karácsonyi amerikai töltött egész pulyka

Kezdőlap / Hagyományos karácsonyi amerikai töltött egész pulyka
Hagyományos karácsonyi amerikai töltött egész pulyka
MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Bürgés Tomi barátunk egy nagyon finom karácsonyi bbq receptet készített el - a Zgrills 1100b2 fa pellet grillsütőn -, amit a tengerentúlon élő jóbarátja osztott meg vele . Íme a hagyományos amerikai töltött pulyka receptje.

Adag4 főre
Előkészítési idő1 óraFőzési idő4 óraÖsszesen5 óra
Hozzávalók
 1 egész pulykakb. 4-5 kg
 Milestone66 Pink fűszerkeverék
 Milestone66 Yellow fűszerkeverék
 alaplé a locsoláshoz
A páchoz:
 4 l víz
 200 g
 300 g barnacukor
 200 ml juharszirup
 1 evőkanál fekete bors
 1 teáskanál szegfűszeg
 1 teáskanál szegfűbors
 2 darab csillag ánizs
 1 darab fahéjrúd
 6 darab babérlevél
 100 ml whiskeyvagy konyak, de el is hagyható
Töltelék zöldségek
 5 darab közepes sárgarépa darabolva
 2 nagy fej hagyma félcikkelyre vágva
 4 darab szárzeller darabolva
 2 darab alma négyfelé vágva
 2 darab körte négyfelé vágva
 1 darab citrom négyfelé vágva
 1 darab narancs négyfelé vágva
 1 egész fej fokhagyma
 6 ág kakukkfű
 6 darab zsálya levél
 4 ág rozmaring
 1 csokor petrezselyem
Fűszervaj
 100 g puha vaj
 6 darab zsályalevél apróra vágva
 4 ág rozmaring
 2 gerezd zúzott fokhagyma
 ½ darab citrom héja és leve
 2 evőkanál kakukkfű apróra vágva
 1 evőkanál
 1 teáskanál őrölt bors
Elkészítés
1

Forraljunk fel 4-5 liter vizet egy akkora edényben, amibe belefér a pulyka. Keverjük bele a pác hozzávalóit. Addig kavargassuk, amíg a só és a cukor teljesen fel nem oldódik, majd adjuk hozzá a többi vizet és whiskey-t.

2

Tegyük bele a pulykát ebbe a lábasba és fedjük le legalább 24 órán keresztül. A lábast hűvös helyen tároljuk és félidőben fordítsuk is meg.
Természetesen tovább is pácolható, mint a 24 óra, de az minimum.
Aznap, amikor sütjük a pulykát, vegyük ki a pácléből, csöpögtessük le.

3

A pulyka üregét töltsük meg a gyümölcsökkel, a répával, a zöldségekkel és a hagymák felével. A maradékot oszlassuk el a tepsiben, majd helyezzük rá a pulykát, aminek kössük össze a lábait.

4

A pulykát alaposan be kell kenjük a fűszervajjal, majd pedig érkezhet rá fűszer. Esetünkben Milestone66 Pink és Yellow fűszerkeveréke.

5

A pulyka sütés pellet grillsütőn: 1 óra füst (smoke) funkción kb. 75°C-on, majd süssük 2 órát 110°C-on.
Ebben a két órában (illetve a sütés végéig) 30 percenként alaplével megöntözzük.

6

Az utolsó szakaszban emeljük a hőt 125°C-ra, amíg el nem éri a 75°C-on maghőt. Alapanyagtól és a pácolási időtől függően ez az időszak valószínűleg tovább tarthat, majd mint 1 óra.

Tipp: A mell vastagabb részén mérjük a 75°C-t, illetve a combban 82-83°C-t. Ekkora lesz kész a pulyka. Figyeljünk rá, hogy a hőmérő ne érjen csontot, mert ekkora fals eredményt kaphatunk.

7

30 perc pihentetés után fogyasszuk. Az ízek fokozása érdekében tálaljuk áfonya lekvárral.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
MegosztásMentésMegosztásMegosztás

Ajándék, ingyenes receptfüzet:

Kötényt fel! – 35 receptötlet a kerti sütéshez-főzéshez

Tájékozódj az Okosgrillekről:

Hozzávalók

Hozzávalók
 1 egész pulykakb. 4-5 kg
 Milestone66 Pink fűszerkeverék
 Milestone66 Yellow fűszerkeverék
 alaplé a locsoláshoz
A páchoz:
 4 l víz
 200 g
 300 g barnacukor
 200 ml juharszirup
 1 evőkanál fekete bors
 1 teáskanál szegfűszeg
 1 teáskanál szegfűbors
 2 darab csillag ánizs
 1 darab fahéjrúd
 6 darab babérlevél
 100 ml whiskeyvagy konyak, de el is hagyható
Töltelék zöldségek
 5 darab közepes sárgarépa darabolva
 2 nagy fej hagyma félcikkelyre vágva
 4 darab szárzeller darabolva
 2 darab alma négyfelé vágva
 2 darab körte négyfelé vágva
 1 darab citrom négyfelé vágva
 1 darab narancs négyfelé vágva
 1 egész fej fokhagyma
 6 ág kakukkfű
 6 darab zsálya levél
 4 ág rozmaring
 1 csokor petrezselyem
Fűszervaj
 100 g puha vaj
 6 darab zsályalevél apróra vágva
 4 ág rozmaring
 2 gerezd zúzott fokhagyma
 ½ darab citrom héja és leve
 2 evőkanál kakukkfű apróra vágva
 1 evőkanál
 1 teáskanál őrölt bors

Elkészítés

Elkészítés
1

Forraljunk fel 4-5 liter vizet egy akkora edényben, amibe belefér a pulyka. Keverjük bele a pác hozzávalóit. Addig kavargassuk, amíg a só és a cukor teljesen fel nem oldódik, majd adjuk hozzá a többi vizet és whiskey-t.

2

Tegyük bele a pulykát ebbe a lábasba és fedjük le legalább 24 órán keresztül. A lábast hűvös helyen tároljuk és félidőben fordítsuk is meg.
Természetesen tovább is pácolható, mint a 24 óra, de az minimum.
Aznap, amikor sütjük a pulykát, vegyük ki a pácléből, csöpögtessük le.

3

A pulyka üregét töltsük meg a gyümölcsökkel, a répával, a zöldségekkel és a hagymák felével. A maradékot oszlassuk el a tepsiben, majd helyezzük rá a pulykát, aminek kössük össze a lábait.

4

A pulykát alaposan be kell kenjük a fűszervajjal, majd pedig érkezhet rá fűszer. Esetünkben Milestone66 Pink és Yellow fűszerkeveréke.

5

A pulyka sütés pellet grillsütőn: 1 óra füst (smoke) funkción kb. 75°C-on, majd süssük 2 órát 110°C-on.
Ebben a két órában (illetve a sütés végéig) 30 percenként alaplével megöntözzük.

6

Az utolsó szakaszban emeljük a hőt 125°C-ra, amíg el nem éri a 75°C-on maghőt. Alapanyagtól és a pácolási időtől függően ez az időszak valószínűleg tovább tarthat, majd mint 1 óra.

Tipp: A mell vastagabb részén mérjük a 75°C-t, illetve a combban 82-83°C-t. Ekkora lesz kész a pulyka. Figyeljünk rá, hogy a hőmérő ne érjen csontot, mert ekkora fals eredményt kaphatunk.

7

30 perc pihentetés után fogyasszuk. Az ízek fokozása érdekében tálaljuk áfonya lekvárral.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Hagyományos karácsonyi amerikai töltött egész pulyka
Főoldal
Szoky könyv
Pellet grillek
Milestone66