Amit a sóról tudni érdemes

Amit a sóról tudni érdemes

Mai modern életünkben elég csak betérni egy boltba és azonnal többféle só közül választhatunk, amelyek között sokszor nem is tudunk különbséget tenni, mindössze szimpátia vagy épp megszokás alapján választunk. Ahogy minden alapanyag, úgy a só is nagyon sok érdekességet hordoz magával.

só fajták bemutatás parajd okosgrill

Egy kis só történelem

A só történelme több ezer évre nyúlik vissza, mivel az emberiség már az őskorban is használta az élelmiszer konzerválására, ízesítésére és a húsfeldolgozásra.

Tudtad? A világ egyik legrégebbi ismert sóbányája a kínai Zhejiang tartományban található, amelyet már 2700 évvel ezelőtt is használtak.

A só számos kultúrában volt fontos szerepet játszó anyag, mivel az élelmiszer konzerválása nélkül az emberek nehezen tudtak volna túlélni a hideg, élelemhiányos hónapokat. Bányászták és árusították, ami hozzájárult a kereskedelem fejlődéséhez és a kulturális kapcsolatok kialakulásához. Sokszor a gazdagság egyik jelképét jelentette mekkora mennyiségben áll rendelkezésre.

A Római Birodalombant az egyik legfontosabb kereskedelmi termék volt és fizetőeszközként is használták. Jelentőségének egyik oka többek között a hadsereg élelmezése volt, mivel segítette a húsok tartósítását a hadsereg számára az hosszú út alatt.

A Római Birodalom bukása után a sóbányászat és kereskedelem átkerült a keresztény királyságokhoz.

A só bányászata Európában a középkorban terjedt el, elsősorban Franciaországban, Olaszországban, Németországban és Spanyolországban. 

De mi is az a só?

A só, más néven nátrium-klorid (NaCl), egy kémiai vegyület, amely pozitív töltésű nátriumionokból (Na+) és negatív töltésű kloridionokból (Cl-) áll.

Felhasználása széleskörű, többek között fűszerként sütés-főzés során, élelmiszer-tartósítószerként, bizonyos vegyi anyagok és gyógyszerek előállításában, valamint különféle ipari folyamatokban.

Ízét a nátrium adja, amely ízt ad az ételeknek, és segít a táplálékfelvételben. A klorid pedig fontos szerepet játszik a test víz- és elektrolit egyensúlyának fenntartásában.

A só nyerhető természetes forrásokból, például sóbányákból és sóedényekből, vagy előállítható a tengervíz szoláris elpárologtatásával.

Só az egészségügyben

Használata az egészségügyben többféle módon is jelentős. A benne található jód fontos az anyagcserében és a pajzsmirigy működésében, és ezért só jódizálása is gyakori. 

A sót használják orvosi célokra is, például sóterápiában, amely segít enyhíteni a légúti betegségek tüneteit, mint például az asztma és az allergiás rhinitis.

A sót használják sebgyógyításra is, a sóoldat használata segít megtisztítani a sebet és csökkenti a gyulladást.

A só tartósítószerként

A só használata tartósítószerként több ezer évre nyúlik vissza. A só képes megakadályozni a baktériumok és mikroorganizmusok növekedését, ami lelassítja az élelmiszerek romlását.

Ennek legősibb formája – a füstölés mellett – a különböző húsok sózása tárolás és szállítás előtt. 

Só a gasztronómiában

Az ételek ízesítése a sóval kulcsfontosságú a gasztronómiában, mert a só segít kiemelni az alapanyagok ízét, a textúrákat ezzel nagymértékben hozzájárulva az ételek ízélményéhez.

A só használata a konyhában nagyon fontos és ennek megfelelően sokféle módon történik, például fűszerezésként, sütéshez, főzéshez vagy épp a marinádokban.

A gasztronómia területén használt sók között is vannak különfélék, mint például a Himalája só, a maldon só, a fleur de sel, és a parajdi só.

Természetes só

A természetes só általában magasabb ásványi anyagtartalmú, mint a feldolgozott konyhai só, és ízében is eltérhet. Természetes forrásból, mint például a tengeri és sótavakból, származó sóbányákból  nyerik ki.

Fehérített só, konyhai só

A fehérített só előállításának folyamata során a természetes sóból eltávolítják az ásványi anyagokat és fehérítik. A fehérítés célja, hogy a só színe és állaga egyenletes legyen. Őrlése finomabb, színe egyenletesebb, felhasználása leginkább a konyhában történik.

Jódizott só

A jódizált só olyan só, amely jódot tartalmaz, ami egy ásványi anyag, amely szükséges a pajzsmirigy működéséhez. A jódizált sót általában a fehérített konyhai sóhoz adagolják, hogy megakadályozzák a jódhiányt.

A jódhiány egy olyan állapot, amelyben az emberi szervezetben kevés jód található, ami a pajzsmirigy működésének zavarához vezethet. A jódhiány okozhatja a pajzsmirigy megnagyobbodását, ami következtében a pajzsmirigy alulműködése lép fel.

A jódizált só használata segíthet megelőzni a jódhiányt, és javítani a pajzsmirigy működését.

Himalája só

A Himalája hegyekből származó só természetes úton képződött. A Himalája só színe általában rózsaszín, és magasabb ásványi anyagtartalmú, mint a feldolgozott konyhai só. A vas-oxid tartalmának köszönhető a só jellegzetes rózsaszín árnyalata, színe.

Ásványi anyagokban gazdag. Többek között jódot, káliumot, kalciumot, magnéziumot és cinket tartalmaz. Az ásványi anyagok miatt több egészségügyi előnyökkel jár.

Fleur de sel

Fleur de sel egy természetes só, amelyet Franciaországban állítják elő és a legjobb minőségű természetes sók közé tartozik. 

Színe szürke és fehér, illetve ízében is eltérhet az általunk jobban ismert természetes sóktól, mivel a sókristályokat a tengeri vízből származó algákkal együtt szárítják.

Fleur de sel használata a gasztronómiában népszerű  fűszerezésként, hogy egyedi ízt adjon az ételeknek.

Maldon só

A Maldon só általában nagyon finom, és kristályos formában jelenik meg, főképp Angliában állítják elő, tengeri vízből szárítással és őrléssel.

Az ásványi anyagokban gazdag, fehér színű sópehely steak húsok ízesíténél örvend nagy népszerűségnek, mivel a a sós íz elillanása után előtérbe kerül a hús íze.

Kala namak

A Kala Namak egy indiai természetes, magas ásványi anyagtartalmú, bányászott só. A színe általában fekete vagy sötétbarna, és jellegzetes sulfursavas íze van.

A Kala Namak sót szívesen használják a vegán és vegetáriánus ételekben, mert a sulfursavas ízének köszönhetően jól utánozza a tojás jellegzetes ízét.

Ásványi anyagokban gazdag, és többek között magnéziumot, káliumot, kalciumot és vasat tartalmaz. Azonban, mivel a Kala Namak só magas szulfáttartalma van, ezért fogyasztására kiemelten mértékkel kell figyelni.

Füstölt só

Olyan só, amely füstölés útján készül el. A folyamat alatt a sókristályokat füstölő fával, mint például a mesquite, alma, hickory, bükk, vagy éger fával füstölik, ami aztán a sóra jellegzetes füstös ízt és illatot biztosítja.

Számos konyhai stílusban használják, különösen népszerű, például befejező sóként is használható. sült húsokra, halra, vagy párolt zöldségekre szórva adhat füstös ízt az ételeknek.

A füstölt sót általában a hagyományos só helyettesítésére használják, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a füstös íze erős lehet, és befolyásolhatja az ételek egyéb ízeit.

A Parajdi só

Egy természetesen képződő só, amelyet a Parajd város környékén található sóbányákban ásva állítanak elő. Magyarországon hagyományos sónak számít, ismert és népszerű természetes sófajta, főleg gasztronómiai célokra használnak.

A bányászott só forrását közel 250 millió évesre becsülik.

A Parajdi só jellemzően színtelen, szürkés vagy fehér színű, finomra őrölt, jól oldódó és jellegzetes ízű, ásványi anyagokban gazdag, kristályos só.

Felhasználása

Nemcsak a magyar ételekben ízletes, más konyhai stílusokban is használható fűszerezésként vagy sütéshez, főzéshez, öntetekben, szószokban.

A Parajdi sót általában kristályos formában normál sóként forgalmazzák, de emellett fürdősóként, egészségügyben és ásványvízekben is hasznosítják, sőt ásványianyag-tartalma miatt természetes dezodorként is.

A Parajdi só előnye

 • Ásványi anyag tartalom: 84 ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, köztük kalciumot, magnéziumot, káliumot és vasat, amelyek hasznosak az emberi szervezet számára.
 • Íz: Sokan azt mondják, hogy a só összetettebb és árnyaltabb ízű, mint a hagyományos konyhasó, ezzel finomabbá teszi az ételek ízét.
 • Alacsonyabb nátrium: A Parajdi só kevesebb nátriumot tartalmaz, mint a hagyományos konyhai só, ami jótékony lehet a magas vérnyomásban szenvedőknek vagy más olyan egészségi állapotú embereknek, akik alacsony sótartalmú étrendet igényelnek.ű
 • Főzés: Ásványianyag-tartalma miatt a sót a főzés és grillezés során is egészségesebb alternatívának tartják a hagyományos konyhasóval szemben.
 • Spa és Wellness: A sót gyógy- és wellnesskezelésekben is használják, például sóradírozásban és gyógyfürdőben, ahol állítólag elősegíti a szervezet méregtelenítését és megfiatalítását.
 • Pácolás és tartósítás: A sótömböket húsok és sajtok oltására, tartósítására is használják, ízesítve ezzel az ételeket.

+1 érdekesség, a szarvasgomba só

A szarvasgomba egy jellegzetes illatú, nagyon kedvelt és különleges gomba számos konyhában.

A szarvasgomba sót úgy készítik, hogy az ásványi anyagot összekeverik szarvasgomba kivonattal vagy szarvasgomba olajjal, ami a sót a szarvasgomba egyedi ízével és illatával ízesíti, erősíti.

Sokféle módon használhatjuk, mint például fűszerezésként húsokhoz, halakhoz, tésztához, rizottóhoz, és zöldségekhez. Befejező sóként is használható, hogy szórva szarvasgombás ízt adjon az ételeknek.

Különleges továbbgondolása az ízesített szarvasgombás-sós vaj.

Ajánlott só bevitel

Az ajánlott napi sóbevitel 2-3 gramm között van, amelybe beletartozik a feldogozott ételekben található mennyiség is.

Ez az ajánlás azonban egyénenként eltérhet, attól függően, hogy milyen az életmódja, egészségi állapota és milyen étrendet követ az ember. Magas vérnyomása esetén az orvos jó eséllyel alacsonyabb sóbevitelt fog javasolni.

Az ételekben található só mennyiségét az élelmiszer címkéjén kötelező feltüntetni. 

A túlzott sófogyasztás veszélyei

 • Magas vérnyomás: Növelheti a vérnyomást, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
 • Veseelégtelenség: Károsíthatatja a veséket, ami veseelégtelenséghez vezethet.
 • Osteoporosis: Növelheti a kalcium kiválasztását a vizeletben, ami csökkentheti a csontok sűrűségét.
 • Emésztési problémák: Irritálhatja a gyomrot és a beleket, ami emésztési problémákhoz vezethet.
 • Elhízás: Növelheti az éhségérzetet és a kalória fogyasztás, ami elhízáshoz vezethet.

Ahogy az életünk legtöbb területén úgy a sófogyasztás esetén is fontos a mérték. Ha odafigyelünk a mennyiségekre és nem lendülünk át a ló túloldalára, akkor az egészségügyi gondok elkerülhetők. Többek között a rendszeres vizsgálatok és konzultációk mellet a minőségi élelmiszer választás is kiemelt fontosságú. 

Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66