Fűszerkisokos: milyen fűszer illik a különböző húsokhoz?

Fűszerkisokos: milyen fűszer illik a különböző húsokhoz?

Nehéz úgy magyaros ételt főzni, hogy ne tennénk bele egy kis pirospaprikát, hagymát vagy épp sót és borsot. Szeretjük ezeket az alapanyagokat akkor is, ha épp lecsót készítünk bográcsban, de akkor is, ha csak szimpla zsíros kenyeret eszünk lilahagymával és szalonnával az esti film közben.

fűszerek grill bbq hús okosgrill
fűszerek grill bbq hús okosgrill

Arra gondoltunk, hogy összegyűjtjük ebben a bejegyzésben azt, hogy mégis melyik húshoz milyen jellegzetes fűszerezés párosul, illetve, ha házilag fűszerezünk mivel érdemes készülnünk. Ebben a bejegyzésben a hús a főszereplő és nem annak felhasználási módja, így nem csak grillben vagy barbecueban gondolkodtunk. Vágjunk is bele!

Bárány

Bárányhúst itthon leginkább akkor eszünk, ha valamilyen fesztiválon, falunapon, rendezvényen készül a nagyérdeműnek vagy esetleg szeretünk otthon kísérletezni a konyhában. 

Milyen fűszerek passzolnak a bárányhúshoz? A sósabb húst érdemes zöldfűszerekkel ellensúlyozni így jól járunk majoránnával, petrezselyemmel, rozmaringgal, tárkonnyal, kaporral és zsályával is, ahogy a klasszikus feketebors, fokhagyma, köménymag, pirospaprika is jól jön. Ízesíthetjük továbbá chilivel, szegfűborssal, borsika fűvel, de még a curry is jól áll ennek a húsnak.

Ezekből az alapanyagokból nagyszerű házi fűszereket keverhetünk és felhasználhatjuk őket a bbq kísérleteink során, de ahogy a közelmúltban bejelentettük, már kaphatóak webshopunkban díjnyertes USA-ból importált fűszerek is. Többek között bárányhúshoz passzoló keverékkel is.

Halak

A bárány mellett szintén az a kategória, ami hazánkban nem túl elterjedt, pedig bővelkedünk édesvízi finomságokban. Persze sokan előszeretettel (és hozzáértéssel) készítik a halat, de aki nem annak bízunk benne, hogy segítség ez a kis összefoglaló és hátha bátrabban mer majd belefogni. Halhoz használjunk citromfüvet, borsikfüvet, rozmaringot, tárkonyt, zsályát, lestyánt, bazsalikomot, kakukkfüvet és persze borsot, fokhagymát.

A halakhoz illő fűszerkeveréket itt találod. Kettőt kifejezetten ajánlunk ebben a kategóriában, a Plowboys és a Rufus termékei nagyszerűek ebben a kategóriában.

Marhahús

Átevezve a népszerűbb grill és barbecue húsokhoz (de nem csak erre a felhasználásra), kezdjük a fűszerajánlót a marhával. Főképp szegyet szoktunk készíteni a grillsütő rácsain (szigorúan 110 fokon), illetve hamburgert, de baráti körben a steak is nagyon népszerű. 

Marhahúshoz persze nem lepődünk meg, hogy milyen fűszerek is illenek. Fokhagyma, hagyma, cayenne bors, kakukkfű, chili, köménymag, babérlevél, petrezselyem. Vagy ahogy sokan szeretjük alapdolgok: só és bors. 

De ha az amerikai fűszerek közül szeretnél válogatni, azokat itt találod. Van közöttük szegyhez illő fűszer, de olyan is amit hamburger (és más darált húsokhoz) ajánlunk. 

Sertéshús

A legnépszerűbb hús hazánkban a sertéshús. Konyhakultúránk – főképp a török idők óta – sertésre és zsírra épül. Ha valakit álmából fölkeltenek biztosan fel tud sorolni legalább 20 különböző magyaros ételt, aminek sertés az első hozzávalója. Illik hozzá a babérlevél, édeskömény, kakukkfű, bors, rozmaring, tárkony, zsálya, pirospaprika, majoránna, feketebors, de persze szinte bármilyen fűszerrel találunk hozzá receptet.

Szerencsére nem csak itthon, de az Egyesült Államokban is nagyon népszerű ez a hús, így az ottani fűszerek közül is egy szép csokorra valót tudunk megmutatni nektek.

Szárnyasok

A csirke népszerűsége töretlen itthon, hisz a sertéshez hasonlóan ezerféleképpen elkészíthető. Legyen szó rántott csirkéről vagy sült combokról mi nagyon szeretjük, ahogy az egész grillcsirkét is. Itthon a pulyka kevésbé fogy, inkább feldolgozott húsként fogyasztjuk.

Milyen fűszerek passzolnak a csirkéhez és a szárnyasokhoz? Mivel fehér hús, így nagyjából semmivel sem lövünk mellé. Használhatunk bazsalikomot, majoránnát, koriandert, feketeborsot, fokhagymát, kakukkfüvet, kaprot, pirospaprikát, rozmaringot, zsályát, tárkonyt, de akár mentát és citromot is az ízesítéshez.

Fűszerválasztékunkat ebben a kategóriában itt találjuk. 

Vadételek

Vadételekhez általában a bárányhoz hasonlóan ritkán jutunk, hacsak nem vagyunk vadászok, akkor leginkább kolbász formájában találkozunk vele a hentesnél.

Ha mégis hozzájutunk egy-egy vadhúshoz, akkor a kakukkfű, szegfűszeg, koriander, szerecsendió, rozmaring, tárkony, zsálya jó választás lesz a fűszerezéshez. 

A szarvashoz és vadételekhez illő fűszerkeverékeinket itt mutatjuk meg.

Mit készíthetünk még?

Gombához illik a fokhagyma, majoránna, tárkony, rozmaring és borsikafű is.

A krumplikat fűszerezzük majoránnával, szerecsendióval vagy rozmaringgal na és persze fokhagymával. Paradicsomhoz illik a kakukkfű, a fokhagyma, a rozmaring és a kakukkfű is. Pizzát fűszerezhetünk oregánó és bazsalikom mellett majoránnával, kakukkfűvel, fokhagymával is.

Ha gyümölcsöt szeretnénk fűszerezni, akkor jól járunk fahéjjal, citrommal, szegfűszeggel is. Ha salátát, akkor használjunk koriandert, metélőhagymát, tárkonyt, kaprot. 

Összefoglalás

Mint láthatjuk a húsok nagyrészénél azért van egy erős átfedés a fűszerek tekintetében. Bors vagy hagyma szinte mindenhez passzol, ahogy egy-egy zöldfűszer is kihangsúlyozza az ételek ízét. Vannak ennek megfelelő fűszereink is, amelyek minden alapanyaghoz illenek, így ezeket a termékeket az  univerzális kategóriába soroltuk be.

Várunk téged is a facebook csoportunkban, ahova rendszersen töltünk fel recepteket, írásokat, képeket és egyre inkább kezd közösség alakulni.