Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Útmutató a különböző USA BBQ szószokhoz 1000 szóban

barbecue szósz bemutató usa bbq okosgrill

Útmutató a különböző USA BBQ szószokhoz 1000 szóban

Minden államnak megvan a maga jellegzetes fűszere, íze, amely a receptekben a középpontban áll. A különböző barbecue szószok tisztelegnek a gazdag bbq hagyományok előtt, így ezeknek az ízeknek hála izgalmas utazást tehetünk az USA-ban.

A hagyományos ízeknek, mint például a Kansas City Red BBQ szósz vagy a California Hot BBQ szósz, mind megvan a maga története.

barbecue szósz bemutató usa bbq okosgrill
Barbecue szósz különböző stílusokban

Kaliforniai csípős szósz

California bbq szósz bemutató okosgrill

Californiacation

A Kaliforniában élőknek megvan az a különleges képességük, hogy bármit, ami eredetileg nem kaliforniai, különlegessé varázsoljanak egy kis csavarral.

Ez történt a híres kaliforniai csípős szósszal is. Ennek a mártásnak az ihletét eredetileg a fűszeres Sriracha szósz adta, amelyet eredetileg Thaiföldön találtak ki, majd később egy Vietnamból érkező kínai bevándorló hozta be az USA-ba.

Gyümölcsös chili

A California Style Hot szószban vissza akarták csempészni a Sriracha ízvilágát, ugyanakkor megtartották a chili finom gyümölcsös ízét. Ezt úgy érték el, hogy a szószba nem kevesebb, mint 30% frissen őrölt chili került. Egyértelműen érezhető a piros és a zöld jalapeno, a füstölt chipotle és a friss pirospaprika kombinációja.

A szósz jól passzol számos ételhez, mint például a grillezett csirkeszárnyakhoz, a húsgolyókhoz és a sertésoldalas mázához. De egy csepp szósszal a kaliforniai sushi tekercs, az osztriga vagy  az avokádó szendvics is kiegészíthető.

 

Karolina stílusú mustár

Carolina bbq szósz bemutató okosgrill

A legjobbak legjobbika

Aki kóstolta már az Észak- és Dél-Karolina államok barbecue ételeit, egyetért abban, hogy Észak és Dél-Karolina-ban tudnak a világon a legjobban barbecuezni. Kevés más helyen lehet egy egész disznót olyan ízletesre és omlósra elkészíteni, mint itt, ahol a húst akár napokon keresztül, lassan füstbe készítik el. Azért azt hozzá kell tennünk, hogy a többi tradicionális barbecue államban szintén a sajátjukat mondják a legjobbak legjobbikának.

Minél délebb, annál édesebb

A Karolina-i barbecue szószok alapja a mustár. Északon a mustárszósz hagyományosan savasabb ízű és hígabb állagú. Ennek oka az, hogy az angolok már régen bevezették ide a mustárt és az ecetet. Délen viszont a szószon a franciák hatása érződik, akik a mustár mellett némi cukrot is adtak a szószhoz.

A Carolina stílusú mustárunkat az utóbbi, a déli variáció ihlette. A hosszabb főzési idő alatt a mustár éles íze valamelyest lágyul, és lassan egyre édesebb lesz így alkotva tökéletes ízkombinációt.

Gilroy stílusú fokhagyma szósz

A világ fokhagyma fővárosa

A kaliforniai Gilroyban hagyományosan annyi fokhagymát termesztenek, hogy a lakosok évente egyszer hatalmas fokhagymafesztivált rendeznek a Christmas Hill Parkban.

A fokhagyma szerelmesei süteményeket, fagylaltot, turmixokat és szószokat kóstolhatnak különféle fokhagymákkal ízesítve.

A Gilroy stílusú fokhagymaszószt ez a régió és a helyi receptek ihlették. A fokhagymaszószt a szokásosnál kissé pikánsabbá tették, hozzáadva a feketeborsot, a zöldfűszereket és az egyéb fűszereket, így tökéletes párost alkotnak a barbeceu és grill ízeivel.

A Gilroy stílusú fokhagyma szósz jól passzol hamburgerhez, bárányhoz, tenger gyümölcseihez (pl. kagylóhoz). De érdemes kipróbálni avokádóval vagy grillezett sárgarépával is.

 

Kansas City stílusú vörös szósz

Kansas bbq szósz bemutató okosgrill

Életstílus

Kansasban, a „Barbecue fővárosában” minden sarkon található egy bbq étterem. És ha a sarkok között van elég hely, akkor még ott is akad egy-kettő!

Ez az állam a Kansas City Barbeque Society székhelye is, amely a világ legnagyobb bbq versenyét szervezi általában mintegy 600 csapat részvételével. Kansasban minden a barbecueról szól! A népszerű tévéműsoroktól kezdve a hírességekig, akiknek a képeivel díszítik a legjobb éttermek falait – a barbecue itt valóban életstílus!

Joe’s Kansas City Bar-B-Que

A leghíresebb bbq étterem ezen a palettán a Joe’s Kansas City Bar-B-Que, amely évekkel ezelőtt egy benzinkúton indult, és mára a környék legjobb oldalasait készíti.

A kansasi barbecue szószt gyakran a paradicsom és a cukor hagyományos, felismerhető vörös szószának tekintik. Kóstold meg ezt a díjnyertes szószt!

Memphis stílusú édes és füstös szósz

Memphis bbq szósz bemutató okosgrill

Memphis in May

Tennessee állam minden évben megrendezi a „Whole Hogg Barbecue” világbajnokságot az állam harmadik legnagyobb városában, Memphisben.

A „Memphis in May” résztvevő csapatai jelentős összegeket ölnek bele ebbe a fesztiválba, hisz csak a legmagasabb minőségű hússal indulnak és a belépési díj is több ezer dollár.

De minden résztvevő tudja, hogy ha jól szerepel a fesztiválon, akkor a következő években sokáig profitálhat belőle, mert Memphisből és a környékről mindenki meg akarja majd kóstolni a barbecue ételét, és ezzel sok pénzt fog kaszálni.

Édes és füstös

Eredetileg a Memphis barbecue szószok a Kansasban található szószokból származtak, paradicsomos és cukros alapokkal, de a memphisi változat sokkal füstösebb és édesebb ízű irányba csap át.

A Memphis Style édes és füstös szósz egy hosszú kísérletezés eredménye. Azzal a céllal készült ez a szósz, hogy képes legyen megnyerni egy olyan bbq versenyt, mint a Whole Hogg Barbeque. A tökéletes íz érdekében nem kevesebbet, mint valódi füstöt és némi szardellát is hozzáadtak, ami nem teszi halízűvé, de bársonyos textúrát kölcsönöz.

Mississippi Comeback szósz – A roston sült szósz tradicionális íze

See You next time?

A legenda szerint, ha egy Mississippi-i étteremben a vendégeknek nem kínálnak Mississippi Comeback szószt, akkor sosem fognak oda újra betérni. 

Így ez a rózsaszín, majonéz alapú szósz az állam lakói számára alapélelmiszer. Ez az egyetlen hely az Egyesült Államokban, ahol még a nagy gyorséttermi láncokban is kapható ez a szósz. Barbecue szószként rendkívül népszerűvé vált és ez valójában egészen különleges, mivel a szószt eredetileg inkább mártogatósként vagy salátaöntetként használták. Sokoldalúsága miatt vált oly sok ember kedvencévé!

Általában a szósz rózsás színe a ketchup hozzáadásának köszönhető, de ebben a verzióban ez elsősorban az ízletes pirospaprikának tudható be, amely édessé és fűszeressé teszi a szószt egy kis bors fűszerességével.

 

Alabama stílusú fehér barbecue szósz

Alabama bbq szósz bemutató okosgrill

Big Bob Gibson legendája

Big Bob Gibson egy igazi barbecue-legenda Alabamában, akinek 1925-ben először – füstölgő fával és egy csipet sóval – sikerült elkészítenie a világ legfinomabb csirkéjét és sertését egy saját kezével készített helyen.

A mai napig a fehér mártogatós szósz – amelyet barbecue ételeivel tálalt – az eredeti recept szerint készül majonéz, feketebors és ecet egyszerű kombinációjából. Eközben a „Big Bob Gibson Bar-B-Q” országos legendává és zarándokhellyé nőtte ki magát a barbecue szerelmeseinek körében. Itt még hétköznap is hosszú sorok állnak az étterem előtt.

A titkos recept

Alabamai utazásunk során beszélgettünk a híres Alabama White szósz készítőjével.

És meglepetésünkre lelkesen elmagyarázta, hogyan készült a híres szósz. Csak sokkal később fedeztük fel, hogy szinte mindenki, aki kérdezi, megkapja a receptet. De mindenki megkapja a saját receptjét, így az eredeti szósz pontos aránya még mindig féltve őrzött titok.

Így a mai napig az Alabama White szósz számtalan változata létezik. A Big Bob Gibson-é azonban kifejezetten savanykás íze miatt emelkedik ki. Körülbelül 100 évvel ezelőtt, amikor elkészült a népszerű szósz első változata, az emberek savanyúbb ételeket  fogyasztottak. Annak idején ez a savanyú íz elfedte a nem ízesített húst. Szerencsére saját változatunk már nem ennyire savas, és hihetetlenül finom grillcsirkével vagy salátaöntetként.

A fent említett szószok megtalálhatók a Grill/BBQ fűszerek-szószok 265, illetve 775 ml-es változatban.

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66