Hogyan készítsünk szárított marhahúst, beef jerky-t?
A régi vadnyugati szarvasmarha hajtók és a modernkori kirándulások ideális útitársa a fa pellet grillsütőn is könnyen elkészíthető rágcsa. Ezek a szárított, vékony marhahús darabok alaposan fűszerezettek, így mindenki megtalálhatja vagy elkészítheti egyéni kedvencét.
Kevesen ismerik a jó recepteket, pedig otthon is könnyen elkészíthető ez a magas fehérjetartalomú klasszikus finomság, amely az elmúlt években hazánkat is meghódította és szinten minden boltban vagy benzinkúton kapható.
Az alapfolyamat
3 lépés és készen is vagyunk! Na de persze attól, hogy ennyire leegyszerűsítjük a dolgokat még egy kis munkánk azért lesz mielőtt elérjük a kívánt végeredményt.
- Vágjuk fel a marhahúst vékony csíkokra.
- Pácoljuk be.
- Füstöljük.
Sovány húst válasszunk!
Ugyanis ezek a legjobbak a szárított marhahús elkészítéséhez. Ilyen például a fehér és fekete pecsenye, a fartő, a hátszín és vesepecsenye, a rostélyos vagy a hasaalja steak.
Ezek a részek soványak, vagyis nincs túl sok izmon belüli zsírjuk. Ezek a zsírok akkor lennének ideálisak, ha grillezni szeretnénk a marhát, hiszen ezek segítenek, hogy ne száradjon ki a húsunk.
Tehát amikor szárítani szeretnénk a marhahúst, érdemes eleve szárazabb részekről választani, így a zsírok nem tűnnek el és nem válik rágóssá és át nem sültté a hús.
Mikor húst választasz, szentelj kiemelt figyelmet a zsírokra! A fent említett szárazabb típusok között ugyanis csakis az állatok egyéni tulajdonságai tesznek különbséget. Ezért nyugodtan tölts el több időt a húspultnál, hogy biztos lehess abban, hogy a lehető legideálisabb darabot viszed haza.
Vágjuk csíkokra a húst!
Mi azt javasoljuk, hogy fél centiméter vastagra szeleteljük fel a húsokat. A vastagabb szeleteknek értelemszerűen több időre van szüksége a teljes kiszáradáshoz, míg a vékonyabb szeletek megrepedhetnek vagy akár szét is eshetnek sütéskor.
Ha az összes szelet szinte pontosan ugyanolyan vastag, akkor fogjuk a lehető legjobb végeredményt elérni. Ezért, ha van rá módunk, kérjük meg a hentesünket, hogy vágja fel nekünk előre a húst a szeletelőgépén.
Fontos, hogy a szeleteket a rostokkal párhuzamosan érdemes vágni, ettől a végeredmény sokkal lágyabb lesz.
Ha mégis otthon kell felszeletelni a húsdarabot, akkor először tegyük be a fagyasztóba körülbelül egy órára, vagy amíg egy kicsit meg nem keményedik. A keményebb húst ugyanis könnyebb lesz pontosabban szeletelni.
Ha pedig elkészültünk a szeletekkel, akkor utolsó lépésként vágjuk le a felesleges zsírt a szélekről.
Pácoljuk be a húst!
A húsok füstölés előtti pácolása egy olyan lépés, amelyet nem szabad kihagyni. A pác összetevői adják ugyanis a marhahús ízletességét és fűszerességét. Ezen kívül a pácban lévő só segít elpusztítani a hosszú főzési folyamat során esetlegesen keletkező baktériumokat.
A pácok általában a következőket tartalmazzák:
Olyan sósabb összetevőket, mint a szójaszósz, ami a marha pácok egyik leggyakoribb alapanyaga. De használhatunk Worcestershire szószt vagy a folyékony aminosavak egyéb formáit.
A fűszeresebb összetevők közé tartozik például a csípős szósz, a szeletelt jalapeño paprika, a chili pehely és a cayenne bors.
Gyakran használjuk a barna cukrot, mint a pác édes összetevőjét.
A fokhagyma, a gyömbér, a citromfű és a kömény mind erőteljesebb, aromás összetevők – válasszuk ki a kedvenceinket.
Valamilyen ízesített folyadékra is szükség lesz (sör, kóla, főzött kávé), hogy növeljük a pác mennyiségét, hiszen mindenképpen annyi kell majd belőle, hogy minden szeletet teljesen ellepjen.
Az utolsó lépés pedig az, hogy minden szeletet teljesen bekenjünk a páccal. Szerintünk a legjobb módszer ehhez, hogy ha a szeleteket egy lezárható műanyag zacskóba tesszük, majd alaposan átmasszírozzuk a csomagot.
Ha ezzel is készen vagyunk helyezzük a tasakot a hűtőszekrénybe egy tányérra vagy egy nagy tálba, így elkerüljük, hogy esetlegesen kifolyjon a hűtőbe. Néhány óránként vegyük ki a zacskót, és finoman masszírozzuk át, hogy még jobban bepácolódjanak a darabok.
Fontos, hogy legalább négy órát hagyjunk a pácolásra, de a legjobb eredményre akkor számíthatunk, ha egy egész éjjelen át hagyjuk állni a húsdarabokat ebben az ízes szószban.
Készüljünk elő!
A füstölés célja az összes nedvesség eltávolítása a hússzeletekről, melyek eddigre már több órán át pácolódtak.
Ehhez először is egy papírtörlő segítségével itassuk le a nedvességet a darabokról. Ez a lépés nagyban lerövidítheti az elkészítési időt, de nem feltétlenül muszáj megtenni, hiszen egy fa pellet grillsütő alkalmas eszköz arra, hogy a folyamat végére az összes nedvességet kiszárítsa.
Füstöljünk!
A füstölés az utolsó és valószínűleg a legjobb része a fa pellet grillsütőben készített szárított marhahúsnak.
Először is válasszuk ki a megfelelő füstölőt. Ha erős ízeket használtunk a pácban, akkor egy erősen ízesített füstölő, például mesquite vagy hickory jó választás lehet. Ha viszont finomabb ízeket használtunk, és nem is szeretnénk, hogy a füst íze elnyomja a többi fűszert, akkor egy kevésbé intenzív illatú fa, például az alma vagy cseresznye lehet a legjobb választás.
Használhatunk kifejezetten füstölő fát is, pl. fokhagymás, rozmaringos vagy zsályás ízben. Ezeket a pelleteket füstcsőbe kell betöltsük, majd meggyújtjuk és hagyjuk szépen lassan égni.
Fontos tudni, hogy minél tovább készül majd a hús, annál dominánsabb lesz a füstölés aromája.
Ennél az ételnél az alacsony hőfok és a lassú elkészítési mód a legjobb választás. Azt ajánljuk, hogy a marhahúst 75-80℃-on 4-5 óra alatt készítsük el.
Jobb-e a füstölés, mint a klasszikus szárítás vagy a sütőben történő sütés?
Ha szeretjük a természetes fa füst ízét a marhahúsban, akkor mindenképpen jobb megoldás a füstölő, mint a klasszikus szárító vagy a benti villanysütő használata.
Időszámításunk előttről is találhatunk olyan leleteket, amelyek azt bizonyítják, hogy már a korabeli emberek is a lassan égő fa füstjével szárították a húsokat. Tehát ha te is ezt a módszert választod, akkor nem csak, hogy egy finom ételt fogsz készíteni, de egy évezredes hagyományt is gyakorolsz.
Ráadásul a valódi fa füst ízét lehetetlen utánozni, ha hagyományos szárítással vagy a villanysütőben sütéssel dolgozunk.
Mennyi húst kell vennünk, ha fél kiló szárított marhát szeretnénk?
Körülbelül 1 kiló marhából készíthetünk 500 grammnyi szárított húst. Azt mondhatjuk ökölszabályként, hogy a szárítási folyamat során a hús nagyjából eredeti súlyának felét veszíti el.
Ez természetesen nem lesz mindig grammra pontosan így, hiszen a húsok nedvességtartalma mindig az adott hús típusától és egyéni jellemzőitől függ.
Szárított marhahús receptek
Ezek a receptek jó kiindulópontot jelenthetnek az ízletesebbnél ízletesebb szárított marhahúsok elkészítéséhez. De ahogy említettük, ez az étel jó lehetőséget ad arra, hogy sokféle ízzel kísérletezzünk – a tex-mextől a thaiföldiig és így tovább.
Teriyaki szárított marha

Elkészítési idő: 5 óra
Adag: 8
Hozzávalók:
- 700 ml szójaszósz
- 400 g barna cukor
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab (kb. 3-4 cm) friss gyömbér, meghámozva
- 1 evőkanál szezámmag olaj
- 1,8 kilós hasaalja steak
Elkészítés: Teriyaki beef jerky
Chimayo szárított marha

Elkészítési idő: 4 óra
Adag: 4
Hozzávalók:
- 5 közepes lime
- 1 egész chipotle paprika, plusz 2 teáskanál chiliszósz.
- 2 gerezd fokhagyma, meghámozva, durván felvágva
- 1 üveg mexikói sör, például Corona
- 80 ml szójaszósz
- 60 ml Worcestershire szósz
- 1/2 teáskanál rózsaszín pácsó (opcionális)
- 1½ teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1 kiló marhahús: fekete vagy fehérpecsenye, hátszín, hasaalja
Elkészítés: Chimayo szárított marhahús, beef jerky
Csípős chilis szárított marha

Elkészítési idő: 4 óra
Adag: 4
Hozzávalók:
- 225 ml chili szósz
- 80 ml sör
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál Worcestershire szósz
- 1 evőkanál darabolt ecetes jalapeño paprika
- 1 kilós hasaalja steak, fél centis szeletekre vágva
Elkészítés: Csípős marhahús
Jalapeños szárított marha

Elkészítési idő: 4 óra
Adag: 4
Hozzávalók:
- 2 jalapeño paprika, szárral és kimagozva (vagy magokkal a csípősebb végeredményhez)
- 60 ml limelé
- 60 ml szójaszósz
- 4 evőkanál barna cukor
- 225 ml mexikói sör
- 1 kiló marhahús fekete vagy fehérpecsenye, bélszín vagy hasaalja steak
Elkészítés: Jalapenos szárított marhahús
Kávés szárított marha

Elkészítési idő: 5 óra
Adag: 4
Hozzávalók:
- 225 ml főzött erős kávé lehűtve
- 225 ml kóla
- 125 ml szójaszósz
- 60 ml Worcestershire szósz
- 55 gramm barna cukor
- 1½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1 evőkanál csípős szósz
- 1 kiló vágott marhahús fekete vagy fehérpecsenye, hátszín vagy hasaalja steak
Elkészítés: Kávés beef jerky
Szárított marha vietnami módra

Elkészítési idő: 4 óra
Adag: 4
Hozzávalók:
- 2 nagy gerezd fokhagyma, durvára vágva
- 1 szál friss citromfű, levágva és vékonyra szeletelve
- 4 centis friss gyömbér, meghámozva és durvára vágva
- 125 ml szójaszósz
- 3 evőkanál víz
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál halszósz
- 2 teáskanál piros chili pehely (ízlés szerint több is használható)
- 2 kiló sovány feketepecsenye, Rump steak vagy hátszín
Elkészítés: Szárított marhahús vietnámi módra
Borsos szárított marha

Elkészítési idő: 4 óra
Adag: 4
Hozzávalók:
- 1 kis doboz vagy kis üveg barna sör kb. 300 ml
- 225 ml szójaszósz
- 60 ml Worcestershire szósz
- 3 evőkanál barna cukor
- Milestone66 SPG+
- 1 kiló marhahús fekete vagy fehérpecsenye, bélszín vagy hasaalja steak
Elkészítés: Borsos szárított marhahús
Paleo szárított marha

Elkészítési idő: 4 óra
Adag: 6
Hozzávalók:
- 175 ml kókusz aminó szósz
- 1/2 evőkanál halszósz
- 1 evőkanál hagymapor
- 1 evőkanál fokhagymapor
- 1 teáskanál fekete bors
- 1/2 teáskanál cayenne bors
- 1,2 kg hasaalja steak
Elkészítés: Paleo szárított hús