Valami különlegesre vágysz? Kóstold meg az emuhúst!

Valami különlegesre vágysz? Kóstold meg az emuhúst!

Ha kedves barátainkat, régen látott rokonokat szeretnénk megvendégelni érdemes jól bevált, de különleges recepthez nyúlni. Mondhatjuk, hogy a grill és főleg a barbecue technikával készült ételek (még) megfelelnek ennek az elvárásnak, de mi lenne ha még ezt is fokoznánk? Jöhet? Akkor szóljon ez a cikk az emuhúsról!

A Grill és BBQ közösség facebook csoportunkba néhány héttel ezelőtt egy érdekes bejegyzés érkezett. Gergő posztja nem másról szólt, mint az emuhúsról, amitől leesett az állunk. 

Időnként persze látunk nagyon speciális recepteket, krokodil vagy épp bivaly húsokat a grillsütőkben, de ezek főképp külföldi példák. Itthon a vadhús vagy épp az angus és más magas minőségű marhaszegy számítanak ínyenc fogásnak.

Infók az emuról

Nem éppen a Kárpát-medence őshonos állatáról van szó ebben a bejegyzésben, hisz az emu Ausztráliából származik és bár nem annyira népszerű, de kenguruval együtt címerállata is az országnak.

Évszázadok óta vadásszák,  főképp a súlya és a hús mennyisége miatt.  A 30-60 kg-s állatok a második legnagyobb testű madárnak számítanak. Tenyésztése néhány évtizeddel ezelőtt indult meg, főképp az USA-ban, a marhahús alternatívájaként, amikor a kergemarhakór miatt jelentős állomány pusztulást okozott. 

Manapság már nem csak Európában, de Magyarországon is vannak emufarmok, köztük épp Gergőéké is – a BellEmu -, akik az állatokat gyógyszer és antibiotikum kezelések nélkül 12-14 hónap alatt nevelik fel.

 

Milyen is az emuhús?

Zsírszegény, gazdag fehérjében, vasban és tovább ásványi anyagokban, mindezek mellett pedig vöröshús. Késztermékként sonka forgács, vastag- vagy laposfilé, felsőcomb, alsócomb, kockázott hús formájában kóstolhatjuk meg, illetve emu kolbászt és zsírt is rendelhetünk. 

Gergőék futárszolgálat segítségével, frissen, hűtve küldik el a megrendelt árukat. Érdemes szétnézni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vissen található emufarm honlapján.

Na és a zsírja?

Az emu bőre alatt található zsírrétegből már az ausztrál őslakosok is olajat és gyógyítószereket készítettek, többek között bőrbetegségre vagy épp égési sérülésekre.

Manapság gyulladáscsökkentőt és kozmetikai termékeket is előállítanak belőle, hisz kiváló hidratáló. Tudományos kutatások igazolják, hogy az emu zsírja omega-3 és omega-6-ban gazdag.

Receptek

Amit eddig leírtunk az emuhússal kapcsolatban az persze mind szép és jó, de ugye valamit illik is belőle készíteni. Hamarosan készült majd pellet grillsütőn néhány finomság, de addig is jöjjön pár recept Gergőék konyhájából.

Emu steak


Ehhez a finomsághoz ahogy a videóban is látható különböző sült zöldségeket süt meg emuzsírban Solymosi Attila séf (Gróf Dégenfeld Kastélyszálló, Tarcal), illetve még furmint bort is ajánl hozzá. Egy korábbi PelletMagazin cikkben mi is írtunk már a bor és a húsok kapcsolatáról.

Emu steak – Fald Fel!

A Fald Fel! csapata is kipróbálta az emu steak, mégpedig pellet grillsütőn! A videó itt látható: 

 

Pásztor pite emuhúsból

A pásztor pite zseniális étel és ha grillsütőben készítenénk jó döntés hozzá az emuhús. Ehhez a recepthez is készült egy videó.

Emu tatár

A tatár beefsteak, ahogy a nevében is látjuk és persze ismerjük, marhahúsból készített étel, de mivel az emu vöröshús, így semmi akadálya annak, hogy akár emu vastagfiléből is elkészítsük. 

Hozzávalók:

  • 40 dkg emu vastagfilé,
  • 8 dkg salotta,
  • 2 dkg mustár,
  • 2 dkg ketchup,
  • 5 dkg tea vaj;
  • ízlés szerint: só, bors, fűszerpaprika, fokhagyma,
  • worcester szósz,
  • olívaolaj.

A fenti receptek mellet természetesen szinte minden olyan recept elkészíthető emuhúsból is, amire egyébként marhahúst használnánk. 

Nyugodtan kipróbálhatjuk gulyásban, különböző előételeknél, de akár vadasként is.

További izgalmakat pedig a grill, a füst és barbecue technika is rejt magában, ezért hamarosan fogunk mi is érkezni néhány recepttel és videóval.