Magyarország legnagyobb fa pellet grillsütő választéka Iratkozz fel a YouTube-csatornánkra: 150 recept vár!

Hogyan készítsünk szárított marhahúst, beef jerky-t?

szárított marhahús recept leírás készítés okosgrill

Hogyan készítsünk szárított marhahúst, beef jerky-t?

A régi vadnyugati szarvasmarha hajtók és a modernkori kirándulások ideális útitársa a fa pellet grillsütőn is könnyen elkészíthető rágcsa. Ezek a szárított, vékony marhahús darabok alaposan fűszerezettek, így mindenki megtalálhatja vagy elkészítheti egyéni kedvencét.

Kevesen ismerik a jó recepteket, pedig otthon is könnyen elkészíthető ez a magas fehérjetartalomú klasszikus finomság, amely az elmúlt években hazánkat is meghódította és szinten minden boltban vagy benzinkúton kapható.

Az alapfolyamat

3 lépés és készen is vagyunk! Na de persze attól, hogy ennyire leegyszerűsítjük a dolgokat még egy kis munkánk azért lesz mielőtt elérjük a kívánt végeredményt.

  1. Vágjuk fel a marhahúst vékony csíkokra.
  2. Pácoljuk be.
  3. Füstöljük.

Sovány húst válasszunk!

Ugyanis ezek a legjobbak a szárított marhahús elkészítéséhez. Ilyen például a fehér és fekete pecsenye, a fartő, a hátszín és vesepecsenye, a rostélyos vagy a hasaalja steak.

Ezek a részek soványak, vagyis nincs túl sok izmon belüli zsírjuk. Ezek a zsírok akkor lennének ideálisak, ha grillezni szeretnénk a marhát, hiszen ezek segítenek, hogy ne száradjon ki a húsunk.

Tehát amikor szárítani szeretnénk a marhahúst, érdemes eleve szárazabb részekről választani, így a zsírok nem tűnnek el és nem válik rágóssá és át nem sültté a hús.

Mikor húst választasz, szentelj kiemelt figyelmet a zsírokra! A fent említett szárazabb típusok között ugyanis csakis az állatok egyéni tulajdonságai tesznek különbséget. Ezért nyugodtan tölts el több időt a húspultnál, hogy biztos lehess abban, hogy a lehető legideálisabb darabot viszed haza.

Vágjuk csíkokra a húst!

Mi azt javasoljuk, hogy fél centiméter vastagra szeleteljük fel a húsokat. A vastagabb szeleteknek értelemszerűen több időre van szüksége a teljes kiszáradáshoz, míg a vékonyabb szeletek megrepedhetnek vagy akár szét is eshetnek sütéskor.

Ha az összes szelet szinte pontosan ugyanolyan vastag, akkor fogjuk a lehető legjobb végeredményt elérni. Ezért, ha van rá módunk, kérjük meg a hentesünket, hogy vágja fel nekünk előre a húst a szeletelőgépén.

Fontos, hogy a szeleteket a rostokkal párhuzamosan érdemes vágni, ettől a végeredmény sokkal lágyabb lesz.

Ha mégis otthon kell felszeletelni a húsdarabot, akkor először tegyük be a fagyasztóba körülbelül egy órára, vagy amíg egy kicsit meg nem keményedik. A keményebb húst ugyanis könnyebb lesz pontosabban szeletelni.

Ha pedig elkészültünk a szeletekkel, akkor utolsó lépésként vágjuk le a felesleges zsírt a szélekről.

Pácoljuk be a húst!

A húsok füstölés előtti pácolása egy olyan lépés, amelyet nem szabad kihagyni. A pác összetevői adják ugyanis a marhahús ízletességét és fűszerességét. Ezen kívül a pácban lévő só segít elpusztítani a hosszú főzési folyamat során esetlegesen keletkező baktériumokat.

A pácok általában a következőket tartalmazzák:

Olyan sósabb összetevőket, mint a szójaszósz, ami a marha pácok egyik leggyakoribb alapanyaga. De használhatunk Worcestershire szószt vagy a folyékony aminosavak egyéb formáit.

A fűszeresebb összetevők közé tartozik például a csípős szósz, a szeletelt jalapeño paprika, a chili pehely és a cayenne bors.

Gyakran használjuk a barna cukrot, mint a pác édes összetevőjét.

A fokhagyma, a gyömbér, a citromfű és a kömény mind erőteljesebb, aromás összetevők – válasszuk ki a kedvenceinket.

Valamilyen ízesített folyadékra is szükség lesz (sör, kóla, főzött kávé), hogy növeljük a pác mennyiségét, hiszen mindenképpen annyi kell majd belőle, hogy minden szeletet teljesen ellepjen.

Az utolsó lépés pedig az, hogy minden szeletet teljesen bekenjünk a páccal. Szerintünk a legjobb módszer ehhez, hogy ha a szeleteket egy lezárható műanyag zacskóba tesszük, majd alaposan átmasszírozzuk a csomagot.

Ha ezzel is készen vagyunk helyezzük a tasakot a hűtőszekrénybe egy tányérra vagy egy nagy tálba, így elkerüljük, hogy esetlegesen kifolyjon a hűtőbe. Néhány óránként vegyük ki a zacskót, és finoman masszírozzuk át, hogy még jobban bepácolódjanak a darabok.

Fontos, hogy legalább négy órát hagyjunk a pácolásra, de a legjobb eredményre akkor számíthatunk, ha egy egész éjjelen át hagyjuk állni a húsdarabokat ebben az ízes szószban.

Készüljünk elő!

A füstölés célja az összes nedvesség eltávolítása a hússzeletekről, melyek eddigre már több órán át pácolódtak.

Ehhez először is egy papírtörlő segítségével itassuk le a nedvességet a darabokról. Ez a lépés nagyban lerövidítheti az elkészítési időt, de nem feltétlenül muszáj megtenni, hiszen egy fa pellet grillsütő alkalmas eszköz arra, hogy a folyamat végére az összes nedvességet kiszárítsa.

Füstöljünk!

A füstölés az utolsó és valószínűleg a legjobb része a fa pellet grillsütőben készített szárított marhahúsnak.

Először is válasszuk ki a megfelelő füstölőt. Ha erős ízeket használtunk a pácban, akkor egy erősen ízesített füstölő, például mesquite vagy hickory jó választás lehet. Ha viszont finomabb ízeket használtunk, és nem is szeretnénk, hogy a füst íze elnyomja a többi fűszert, akkor egy kevésbé intenzív illatú fa, például az alma vagy cseresznye lehet a legjobb választás.

Használhatunk kifejezetten füstölő fát is, pl. fokhagymás, rozmaringos vagy zsályás ízben. Ezeket a pelleteket füstcsőbe kell betöltsük, majd meggyújtjuk és hagyjuk szépen lassan égni.

Fontos tudni, hogy minél tovább készül majd a hús, annál dominánsabb lesz a füstölés aromája.

Ennél az ételnél az alacsony hőfok és a lassú elkészítési mód a legjobb választás. Azt ajánljuk, hogy a marhahúst 75-80℃-on 4-5 óra alatt készítsük el.

Jobb-e a füstölés, mint a klasszikus szárítás vagy a sütőben történő sütés?

Ha szeretjük a természetes fa füst ízét a marhahúsban, akkor mindenképpen jobb megoldás a füstölő, mint a klasszikus szárító vagy a benti villanysütő használata.

Időszámításunk előttről is találhatunk olyan leleteket, amelyek azt bizonyítják, hogy már a korabeli emberek is a lassan égő fa füstjével szárították a húsokat. Tehát ha te is ezt a módszert választod, akkor nem csak, hogy egy finom ételt fogsz készíteni, de egy évezredes hagyományt is gyakorolsz.

Ráadásul a valódi fa füst ízét lehetetlen utánozni, ha hagyományos szárítással vagy a villanysütőben sütéssel dolgozunk.

Mennyi húst kell vennünk, ha fél kiló szárított marhát szeretnénk?

Körülbelül 1 kiló marhából készíthetünk 500 grammnyi szárított húst.  Azt mondhatjuk ökölszabályként, hogy a szárítási folyamat során a hús nagyjából eredeti súlyának felét veszíti el.

Ez természetesen nem lesz mindig grammra pontosan így, hiszen a húsok nedvességtartalma mindig az adott hús típusától és egyéni jellemzőitől függ.

Szárított marhahús receptek

Ezek a receptek jó kiindulópontot jelenthetnek az ízletesebbnél ízletesebb szárított marhahúsok elkészítéséhez. De ahogy említettük, ez az étel jó lehetőséget ad arra, hogy sokféle ízzel kísérletezzünk – a tex-mextől a thaiföldiig és így tovább.

Teriyaki szárított marha

teriyaki szárított marhahús recept okosgrill
Teriyaki szárított marhahús recept

Elkészítési idő: 5 óra

Adag: 8

Hozzávalók:

  • 700 ml szójaszósz
  • 400 g barna cukor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 darab (kb. 3-4 cm) friss gyömbér, meghámozva
  • 1 evőkanál szezámmag olaj
  • 1,8 kilós hasaalja steak

Elkészítés: Teriyaki beef jerky

Chimayo szárított marha

Chimayo szárított marhahús recept okosgrill
Chimayo szárított marhahús recept

Elkészítési idő: 4 óra

Adag: 4

Hozzávalók:

  • 5 közepes lime
  • 1 egész chipotle paprika, plusz 2 teáskanál chiliszósz.
  • 2 gerezd fokhagyma, meghámozva, durván felvágva
  • 1 üveg mexikói sör, például Corona
  • 80 ml szójaszósz 
  • 60 ml Worcestershire szósz
  • 1/2 teáskanál rózsaszín pácsó (opcionális)
  • 1½ teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 kiló marhahús: fekete vagy fehérpecsenye, hátszín, hasaalja

Elkészítés: Chimayo szárított marhahús, beef jerky

Csípős chilis szárított marha

csípős chilis szárított marhahús recept okosgrill
Csípős-chilis szárított marhahús recept

Elkészítési idő: 4 óra

Adag: 4

Hozzávalók:

  • 225 ml chili szósz
  • 80 ml sör
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
  • 1 evőkanál darabolt ecetes jalapeño paprika
  • 1 kilós hasaalja steak, fél centis szeletekre vágva

Elkészítés: Csípős marhahús

Jalapeños szárított marha

jalapenos szárított marhahús recept okosgrill
Jalapenos szárított marhahús recept

Elkészítési idő: 4 óra

Adag: 4

Hozzávalók:

  • 2 jalapeño paprika, szárral és kimagozva (vagy magokkal a csípősebb végeredményhez)
  • 60 ml limelé
  • 60 ml szójaszósz
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 225 ml mexikói sör
  • 1 kiló marhahús fekete vagy fehérpecsenye, bélszín vagy hasaalja steak

Elkészítés: Jalapenos szárított marhahús

Kávés szárított marha

kávés szárított marhahús recept okosgrill
Kávés szárított marhahús recept

Elkészítési idő: 5 óra

Adag: 4

Hozzávalók:

  • 225 ml főzött erős kávé lehűtve
  • 225 ml kóla
  • 125 ml szójaszósz
  • 60 ml Worcestershire szósz
  • 55 gramm barna cukor
  • 1½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál csípős szósz
  • 1 kiló vágott marhahús fekete vagy fehérpecsenye, hátszín vagy hasaalja steak

Elkészítés: Kávés beef jerky

Szárított marha vietnami módra

szárított marhahús recept leírás készítés okosgrill
Szárított marhahús recept

Elkészítési idő: 4 óra

Adag: 4

Hozzávalók:

  • 2 nagy gerezd fokhagyma, durvára vágva
  • 1 szál friss citromfű, levágva és vékonyra szeletelve
  • 4 centis friss gyömbér, meghámozva és durvára vágva
  • 125 ml szójaszósz
  • 3 evőkanál víz
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál halszósz
  • 2 teáskanál piros chili pehely (ízlés szerint több is használható)
  • 2 kiló sovány feketepecsenye, Rump steak vagy hátszín

Elkészítés: Szárított marhahús vietnámi módra

Borsos szárított marha

borsos szárított marhahús recept okosgrill
Borsos szárított marhahús recept

Elkészítési idő: 4 óra

Adag: 4

Hozzávalók:

  • 1 kis doboz vagy kis üveg barna sör kb. 300 ml
  • 225 ml szójaszósz
  • 60 ml Worcestershire szósz
  • 3 evőkanál barna cukor
  • Milestone66 SPG+
  • 1 kiló marhahús fekete vagy fehérpecsenye, bélszín vagy hasaalja steak

Elkészítés: Borsos szárított marhahús

Paleo szárított marha

paleo szárított marhahús recept okosgrill
Paleo szárított marhahús recept

Elkészítési idő: 4 óra

Adag: 6

Hozzávalók:

  • 175 ml kókusz aminó szósz
  • 1/2 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál hagymapor
  • 1 evőkanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál fekete bors
  • 1/2 teáskanál cayenne bors
  • 1,2 kg hasaalja steak

Elkészítés: Paleo szárított hús

Megosztom ezt a bejegyzést


Főoldal
Grill klub
Pellet grillek
Milestone66