3-2-1 BBQ oldalas technika – egyszerű, tökéletes oldalas

3-2-1 BBQ oldalas technika – egyszerű, tökéletes oldalas

Gyakran marad száraz és kemény az oldalasod? Szívesen kipróbálnál egy új, közkedvelt borda sütési eljárást, melynek végeztével a húsod annyira puhává válik, hogy a szó szoros értelmében leomlik majd a csontról?

bbq-technika 3-2-1 oldalas okosgrill

Feltéve, hogy Te is nagy rajongó vagy ennek a fogásnak – ha egyszer is kóstoltad, akkor biztosan az vagy -, vétek lenne kihagynod eme csodálatosan egyszerű, letisztult műveletet!

Bemutatjuk, hogyan lehet egy kiváló, lenyűgözően szaftos 3-2-1 bordát készíteni – különleges erőfeszítések nélkül.

Így készítsd el álmaid sertésoldalasát – A 3-2-1 RIB módszerről bővebben

Mi az a 3-2-1 RIB módszer? Az amerikai kerti party-k koronázatlan királya. A sertésoldalas sütés egyik legnépszerűbb – és sokak szerint legzamatosabb végeredménnyel járó – technikája, amely bármelyik húsimádót leveszi a lábáról, pillanatok leforgása alatt.

Nem hiszel nekünk? Pedig valóban egyszerű az egész:

  • első fázis: 3 órán át füstöljük a bordát alacsony hőmérsékleten, (a legjobb minőség érdekében, lehetőleg közvetlenül egy pellet grillben), majd eltávolítjuk.
  • Második: ugyanezt folytatjuk 2 órán keresztül, de immár alumíniumfóliába csomagolva a húst, csontos oldalával felfelé helyezve a rácsra.
  • harmadik: barbecue szószt fröccsentünk az oldalasra, végül további 1 órát hagyjuk még sülni.

Az elkészítési idő rengeteg mindenen múlhat (pláne első nekifutásra), ezért a 3-2-1 módszerre tanácsos inkább úgy gondolni, mint egy ínycsiklandó, felejthetetlen utazásra az ízek birodalmába, mintsem egy kőbe vésett, percre pontosan betartható receptre.

De hogyan készítheted el egész pontosan, minden apró részletre kitérve? Vágjunk is bele!

Előkészületek

Az nulladik lépés természetesen a bordák előkészítése: feltétlenül távolítsuk el a bordacsontok oldalán található bőrszerű hártya réteget, egy egyszerű, de határozott mozdulattal.

Az 1. lépés: 3 órányi füstölés a grillrácson

Készítsük el a száraz pácolást! Ehhez nincs más dolgunk, mint alaposan bedörzsölni a húst egy tetszés szerinti, sertésoldalashoz illő (például: The Shed Rack Attack Rib Rub) speciális fűszerkeverékkel, más néven rubbal, és előtte vékonyan bekenni mustárral vagy olívaolajjal.

Ezek gondoskodnak majd az édes, karamellizált, ropogós külső kéreg kialakulásáról.

Ha ezzel megvagyunk, csak helyezzük a grillrácsra – csontos oldalával lefelé -, és süssük alacsony hőmérsékleten (körülbelül 110 Celsius-fokon) 3 órán keresztül.

A tüzelés tekintetében az alma és a cseresznye lehet a legnyerőbb választás, azonban az olyan keményfák aromái, mint a hikori, vagy esetleg az éger, szintén nagyon kedvező szinergetikában állnak az oldalassal.

2. lépés: tekerjük fóliába a bordákat

Vegyük le a rácsról, majd csomagoljuk be alufóliába az sertésoldalast. Fontos, hogy a fóliát minél szorosabban helyezzük a hús köré, lehetőleg légmentesen záródva. Így a bbq-zás során keletkező forró gőz nem tud megszökni a csomagolásból.

Ha különösen édesre szeretnénk készíteni, hozzáadhatunk még egy kevés vajat, barna cukrot és mézet. A minél lágyabb, lédús szövetek reményében pedig, megöntözhetjük egy kevés (hozzávetőlegesen 1/4 csésze) almalével, almalével, whisky-vel vagy akár kólával is (nem zeroval).

Az enyhén meglocsolt, gondosan bebugyolált oldalast, most helyezzük vissza további 2 órára sülni, csontos oldalával felfelé.

3. lépés: Vegyük le a csomagolást, és helyezzük vissza a húst a rácsra

Amint kiszabadítottuk a bordát az alufóliaborítás közül, spriccelhetünk ismételten egy pici almalévet vagy a számunkra szimpatikus keverékkel. Végül kínáljuk meg töviről-hegyire egy ellenállhatatlan barbecue szósszal (más néven: glaze-el). Személyes kedvencünk, a Kansas City Sweet BBQ szósz, mely fantasztikusan harmonizál a RIB-el.

Tegyük vissza a húst csontos oldalával lefelé, immár fólia nélkül. Innentől számítva körülbelül 1 órára lehet még szüksége a húsnak, hogy tökéletesen elkészüljön. Azonban 20-30 perc elteltével célszerű egy újabb adag szósszal belocsolni – ez esetben a akár vastagabban is, mint korábban.

Feltéve, hogy különösen szép, tapadós réteget szeretnénk látni a húson, csak öntsük egy újabb adagot, közvetlenül a sütés befejezése előtt pár perccel, majd emeljünk a hőfokon.

Az utolsó órában kedvenc grill zöldségeinket és burgonyát is elhelyezhetünk a rács szabad felületein.

Honnan tudhatod, hogy készen állnak az ínycsiklandó, szaftos sertésbordák?

Ehhez csupán egy digitális húshőmérőre (maghőmérő) lesz szükség, melyet fél óra elteltével (a kicsomagolástól számítva), már célszerű is lehet bevetni.

Amennyiben a hús belső hőmérséklete 85 és 90 fok között mozog. Továbbá, ha egy fogpiszkálót csekély ellenállással, vagy ellenállás nélkül bírunk rajta átszúrni, akkor minden bizonnyal elkészült, és garantáltan olyan puha lesz, mint a vaj.

Mire számíthatsz az akció legvégén? Egy kellően ragacsos külsejű, mézédes, de mennyeien gyöngéd és szaftos, laktató ízbombára – mely minden bizonnyal, visszafordíthatatlan függőséget okoz majd.