Milyen grillt vegyek?
A bbq és grill szezont sokan tavasztól késő őszig datálják, de nem titkolt reményeink szerint ez hamarosan megváltozik. Szeretnénk a sütni főzni vágyókat megnyugtatni, hogy ez a tudomány az év bármely napján éppúgy gyakorolható, mint a beltéri ételkészítés művészete. Persze ennek a hobbinak az egyik fontos kérdése, hogy mégis milyen grillsütőt válasszunk ehhez a fantasztikus hobbihoz?
A grill és bbq tudománya több összetevős, de ha pocakra ütünk is könnyedén kitalálhatjuk, hogy min is múlik a siker. Rövid felsorolásképpen álljon itt a lista: az alapanyagon, a tüzelőanyagon, az eszközön és önmagunkon. Természetesen a sorrend szabadon módosítható és bővíthető.
Magyarországon évről évre statisztikai adatokkal alátámaszthatóan nő az érdeklődés a kerti sütés, főzés iránt. Egyre több grillezéshez használatos eszköz és alapanyag fogy, nő a kínálat a grillezést körülvevő kiegészítőeszközök terén, míg a témában is egyre több írást, videót, könyvet találhatunk.
Úgy gondoltuk, hogy ebben a bejegyzésben a lehető legobjektívebben megpróbáljuk összeszedni a különböző típusú eszközök tulajdonságait, használatát, előnyeit-hátrányait.
Bár minden szentnek maga felé hajlik a keze, próbálunk a pellet grilleknél is kívülállóként írni. Vágjunk is bele!
Gázgrill
Kezdjük is rögtön a gázgrillek világával. A propángázt hasznosító eszközök a konyhasütő élményét nyújtják kint, a kertben. Könnyen beépíthető eszközökről van szó, amelyek bekapcsolásukkal gyorsan felmelegednek (csakúgy, mint bent), majd máris készíthető rajta a kívánt étel.
Előnyei:
- könnyen beépíthető,
- hamar felmelegszik,
- tiszta,
- egyszerű kezelni.
Hátrányai:
- nincs parázs, így nincs füst,
- füstölő dobozzal vagy aroma ráccsal érhető el a füstös íz,
- alacsony hőmérsékleten kevésbé működnek jól.
Kinek ajánlott?
Aki pontosan arra az élményre vágyik, amit bent is megkap a tűzhelyén, annak tökéletes választás a gázgrill. Ha nem szeretne végig mellette állni, nem akar füstöt érezni sem magán, sem az ételen, de szeretne kint főzni a kertben, akkor a gázgrill nyerő választás.
Gömbgrill
A gömbgrill az egyik legnépszerűbb grill típus, rendszerint a grillezéssel leginkább azonosított külsővel. Gondoljunk csak a telefonon is elérhető különböző emoticonokra vagy gifekre. Az eszköz árkategóriáját tekintve a legolcsóbb grillsütők között (pl. Tesco gömbgrill) is megtalálható. Nagyon sok gyártó készít ilyen eszközt, így nagyon sok a gyenge a minőségű gömbgrill.
Előnyei:
- könnyen szállítható,
- valódi füst,
- alkalmas grill és bbq-ra is.
Hátrányai:
- nehéz a pontos hőt szabályozni és tartani,
- a faszénutánpótlás nehéz,
- nagyon sok a gyenge minőség a piacon.
Kinek ajánlott?
Aki szívesen visz magával horgászatokra, kirándulásokra egy grillsütőt azoknak nagyszerű társ lehet. Rövid sütésekre, mint a grillezett pácolt húsok vagy kolbászok elkészítésére alkalmas. Ha valaki kihívást keres és ilyen eszközben szeretne hosszú órákon át barbecuezni, akkor is jó döntés.
Offszet sütők
A klasszikus gömbgrill mellett szintén nagyon elterjedt forma. A két térből álló sütők egyik felében a faszén vagy füstölő fák égnek el, a másik nagyobbik részben pedig az előzőből átkerült hő és füst hatására készülnek el az ételek. Rendszerint ezzel a kinézetű sütők pöfékelik a füstöt, így vonatnak is becézik.
Előnyei:
- a minőségi sütők jól tartják a hőt,
- valódi füst,
- alkalmas grill és bbq-ra is.
Hátrányai:
- hőszabályzáshoz, tartáshoz rutin és tudás kell,
- a minőségi vegyszermentes faszén vagy füstölő fa beszerzése nehézkes lehet,
- állandó felügyeletet igényel,
- nagyon sok a gyenge lemezből készült eszköz a piacon.
Kinek ajánlott?
Azoknak, akik szeretik a klasszikus forma mellett a kísérletezést is és tudnak, illetve akarnak a tanulási folyamatra időt is szánni. A klasszikus barbecuehoz kiváló eszköz. Általában a házi készítésű vagy épített szmókerek, sütők is offszet sütők.
Függőleges vizes füstölők
A töltény szmókerek is már látványukkal felhívják magukra a figyelmet és aki kifejezetten bbq eszközt keres jó döntést hoz velük. Grillezésre azonban alkalmatlan. Mechanikáját tekintve alul ég a fa, középen egy vizestálca, majd felül az étel.
Előnyei:
- könnyen szállítható,
- valódi füst,
- kisebb adag faszénnel is huzamosabb ideig is kitart a hő.
Hátrányai:
- grillezésre alkalmatlan (150 fok felé nehéz vinni),
- több panaszt olvasni a túl vizes étellel kapcsolatban.
Kinek ajánlott?
Azoknak, akik főleg bbqra használatos eszközt keresnek és nem terveznek más konyhatechnikát alkalmazni.
Pellet grill
Meg is érkeztünk a pellet grillekhez. Ezek a grillsütők olyanok, mint egy örökzöld dal a rádióban, egyszerűen mindenkinek megakarnak és meg is tudnak felelni. Természetesen itt is található az előnyök mellett hátrány is.
Előnyei:
- beállítható a hőmérséklet, ezzel automatikusan adagolható a fűtőanyag,
- 8 konyhatechnológiára használható: hideg füstölés, grill, bbq, pirítás, nyárs, sütés, párolás, szárítás,
- természetes, vegyszermentes fa alapanyagból készült pellettel működik (környezetbarát és gazdaságos).
Hátrányai:
- a túl könnyű kezelés, mivel aki a többszázéves bbq technikákat szereti, túl okosnak tartja,
- kevés helyen kapható még pellet.
Kinek ajánlott?
Aki szereti a kerti grill és bbq élményét, de közben koncentrálna a családjára és barátaira is, nem szeretne lemaradni semmiről, illetve azoknak, akik szeretnének minél több funkciót egy eszközben megtalálni.
Pellet grillsütő videó
Kamado
A különleges tojás formába bújt kerámia grillek meghódították a világot, hiszen ebben az eszközben is elkészíthető bbq ételek mellett a grill ételek is, kemencés tulajdonságok köszönnek benne vissza.
Előnyei:
- magas hőfok elérhető,
- modern kinézet,
- több funkciós eszköz.
Hátrányai:
- nem könnyű szállítani,
- túl nehéz az eszköz,
- kisebb rácsfelület,
- törés esetén nehezen javítható,
- mélyen a zsebbe kell nyúlni érte.
Kinek ajánlott?
Aki szeretné a faszenes grillek tudását egy modern formában ötvözni, illetve elég számára a kisebb hely és rácsméret is.
Összefoglaló
A felsorolt és röviden bemutatott eszközök minden hátrányukkal és előnyükkel együtt a legelterjedtebb bbqra és grillezésre használt eszközök itthon, de szinte kimondható, hogy a világban is.
Ez a 6 eszköz nem véletlenül ennyire népszerű, biztosak vagyunk benne, hogy mindegyik nagyon sok örömet és boldogságot csempész a kerti grillezés és sütés szenvedélyes hobbijába.
Ez a kis összefoglaló abban segít, hogy megtaláljuk az ideális eszközt ehhez a passzióhoz. Ha a bbq a szenvedélyünk és az életben nem sütünk majd pizzát vagy grillhúst, akkor jó választás az álló szmoker. Ha a klasszikus grill helyett a család minden tagját szeretnénk kiszolgálni és még időnként a nyaralóba vagy máshova is magunkkal vinnénk egy sütőt, akkor a gömbgrill és a pellet grillsütő jó társnak fog bizonyulni.
Az elmúlt 50 évben a barbecue és a grillezés irányába támasztott elvárások alapján ezek a sütők és szmókerek bizonyultak a leginkább életképesnek, a külön nem említett házi építésű eszközök mellett.
Mindegyik terméknek megvan az előnye és a hátránya, mindegyik más és más célközönséget szólít meg, egy azonban biztos: mindegyik sütő a javunkat akarja és azt, hogy az eredmény széles mosoly és finom ételek, teli pocak legyen.