Pit Boss Navigator Kombó: pellet és gáz grillsütő 2in1-ben!

Pit Boss Navigator Kombó: pellet és gáz grillsütő 2in1-ben!

Az amerikai grillpiac egyik kedvelt eszközei a gáz grillek, amelyet a Pit Boss is gyárt és forgalmaz. Nálunk személyes kedvenc a pellet grillsütő és most a gyártó kihozott egy óriási mozdonyt, amiben egyesíti a gáz és a pellet grillsütő tulajdonságait. Így született meg a Navigator Kombó.

PitBoss 1230G navigátor pellet gázgrillsütő okosgrill
PitBoss 1230G Navigátor pellet-gáz grillsütő – Okosgrill

 

Pit Boss pellet-gáz kombó – első benyomás

Ahogy a képen is látható, ez a grillsütő két kamrából áll. Robosztus, masszív lábakon áll, a bal oldalon pellet, míg a jobb oldalon gázmeghajtású grillsütő résszel.

A Navigator szériára jellemző tulajdonságok itt is megtalálhatók: moduláris polc, hússzonda, elzárható füst kivezetés, erősített akasztók, erősített láb, porcelán rácsok, zárható lamellák.

Látható, hogy cseppet sem kis grillsütőről van szó. Tulajdonképpen olyan, mintha két darab Navigator 550-t egyesítettek volna a Kombóban.

A PIT BOSS-RÓL

Pit Boss a Dansons cég része, amelyet Dan Thiessen és két fia, Jeff és Jordan alapított 1999-ben. Népszerű márkának számít az Egyesült Államok barbecue közösségeiben, jól ismertek tartósságuk, felépítésük és családi stílusú cég miatt. Az Okosgrill eddigi vásárlói bízunk benne tudják tanúsítani, hogy itthon is hasonlóan családias, barátias vállalkozást és közösséget építünk a grillezés területén.

Két alapvető elvre épül a márka: a “nagyobb, forróbb, nehezebb” (bigger, hotter, heavier) szentháromságra és, hogy évről évre jobb értéket képviseljen, mint a versenytársak, tehát elkötelezettek a folyamatos fejlődés és a termékfejlesztés irányába.

Pit Boss grillsütő termékek így már jelentősen széles választékot biztosítanak a kisebb (hordozható) grillezőktől egészen a nagyobb méretű grillsütőkig, pl a Navigator 1150– ig.

A KOMBÓ GRILL 

A kombó grillek bal felében pellettel működő kamra található, míg a jobb oldalán MOL gázpalackkal (és áram nélkül) használhatjuk a grillt.

A zsírelvezető sínek középen futnak össze, így a különböző folyadékok, zsírok az eddigi oldalsó rész helyett ennél a típusnál középre folynak bele a zsírtartó vödörbe.

A kombó grillsütő tökéletes, ha egyszerre szeretnénk BBQ és grill technikával is dolgozni – hatékonyan.

Mi a különbség a kettő között? Egy korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz erről. 

Rácsok – főzési terület

A Kombo grill főzési területét két egyenlő részre osztja fel a két technika, a pellet és a gáz szekciók. Mindkét oldalon van egy elsődleges grillrács, amit leginkább főrácsnak szoktunk hívni és 50 cm x 50 cm a mérete, illetve van egy másodlagos grillrács (felső rács) amelyek mérete külön-külön 50 cm x 30 cm. A két oldalon összesen több, mint 8000 cm² helyünk van. 

A Pit Boss Navigator 1230 grillsütő óriási grillnek tűnik és valljuk be ez nem ámítás, valóban egy nagyobb sütőről van szó. A 185 cm széles területet elfoglaló sütő számára érdemes helyet nagyobb biztosítani, hisz ez a grillsütő nem egy kisebb darab, itt egy masszív mozdonyról van szó, a Navigator széria legnagyobb sütőjéről.

A két rész között egy mozgatható kar segítségével átengedhetjük a füstöt, így a gáz grill részen készülő húsok is kapnak füst aromát és nem csak szabadban használt benti sütőként funkcionál ez a fele a grillnek.

A két oldalt természetesen külön hőmérővel szerelték fel, így ha két különböző technikát alkalmazunk, akkor is könnyedén tudjuk követni a hőmérséklet alakulását.

Hőmérséklet-szabályozás

A pellet oldalának hőmérséklet-szabályozását a vezérlőrendszer végzi, ahogy az már a pellet grilleknél megszokhattuk.

A hőtartomány 80 és 250 Celsius fok között állítható egy tárcsa és a kijelző segítségével. Low fokozaton alacsony hőtartományban füstölést tudunk végezni, majd a hőmérsékletet állítva tudjuk emelni vagy épp csökkenti a hőt. A pellet adagolás a beállított hőnek megfelelően történik és amíg a pellet tartályból el nem fogy az üzemanyag (préselt fa = pellet), addig ezt a hőfokot tartja is a rendszer.

A pellet és a gáz oldal között a már említett retesz állítható, így a füst és a hő és át tud menni a túloldalra és a hátsó terelők segítségével a füst áramlása szabályozható.

A fenti technika segítségével a pellet oldal segítségével a gáz grill részen könnyedén tudunk hidegfüstölési technikát alkalmazni, tehát a gáz grillsütőt használhatjuk hidegfüstölős kamraként. Így olyan, mint a Louisiana szekrények vagy a Louisiana 900-hoz kapható hidegfüstölő kabin. 

A hőmérsékletszabályozást a rács gázos oldalán manuálisan vezéreljük a három független propánüzemű égő gombjainak segítségével. Mindegyik égő 12 000 BTU / óra névleges teljesítményű, 36 000 BTU /óra kombinált hőteljesítmény mellett.

Ez a hő eloszlik az elsődleges főzőrácson. Ez egy nagyon forró grill, a teszt során 350 fokra tudtuk melegíteni a MOL gázpalack segítségével, ami így könnyedén kemence funkciót is hordoz magában.

Tulajdonképpen eljutottunk a hideg füstöléstől egészen a kemence által biztosított hőig!

A pellet grill esetén elég a hőszabályzó tárcsát elfordítanunk és beállítani a kívánt hőmérsékletre és a tartályból elindul útjára a pellet.

A gáz grillsütő esetén pedig a gáz a benti tűzhelyekhez hasonlóan szikragyújtással működik, amelyet nem áram vezérel, így a grillsütő áramforrás nélkül is nyugodtan használható. A szikragyújtást alaptartozékként egy elem végzi.

Pellettartó és hamu- / zsírkezelés

A Kombo a pelletből 7,25 kg-t tud egyszerre tárolni, ami BBQ tartományban 7-10 órára is elég muníciót ad, ha épp magára kell hagyjuk a sütőt.

Mindkét oldal saját zsírkezelő rendszerrel működik, amely azt jelenti, hogy a lecsepegő zsírokat elvezeti egy erre kialakított sín és mindkét oldalról a középen helyet kapó vödörbe csöpög a fölösleges folyadék.

A keletkező hamuról: mint tudjuk az USA pelletek rendkívül jó alapanyagból készülnek, így a hamujuk minimális. 20 kg elégett pellet esetén kb. egy bögrényi hamu keletkezik, tehát nem okoz gondot egy több órás sütés sem.

Egyéb jellemzők

A Pit Boss grillsütők rajongójaként minden újításért, apróságért odavagyunk. Imádjuk a masszív, porcelán bevonatú grillrácsokat, szeretjük a gyönyörű, formás kialakítást és szerelmesek vagyunk a rendszerbe, ami az egész grillsütőt vezérli. A Kombó grillsütő is ilyen.

A gyártó már kikísérletezte a pellet/gázüzemű grillek házasságát, több szériára visszamenőleg is óriási sikere van az USA-ban ennek a sorozatnak magányszemélyek és éttermek körében egyaránt.

Imádják az emberek és az éttermek, mert egyszerre hódolhatnak a barbecuenak és grillezésnek, miközben épp a medencében isszák a hideg sört és limonádét vagy épp bent hűsölnek a házban, konyhában, mert a forróságnak egyszerűen kint van a helye nyáron!

A Pit Boss Navigator széria többi tagjához is hússzondát biztosítunk, így van ez a Kombó esetén is, amely ha már dupla üzemben működik, 2 darab hústűt adunk hozzá ajándékba.

A csomag része a MOL grill gázpalack, amelyet utána a kijelölt kutakon tud a vásároló cserélni.

Ha a pelletes oldalon szeretnénk grillezni és közvetlen hőt használni, természetesen annak sincs akadálya. Az elhúzható lángtér lemeznek köszönhetően a flekken valódi lángokat kap, mi pedig fantasztikus végeredményt kóstolhatunk.

Pellet és gáz grillsütő – összefoglaló

Összességében egy szuper terméket hozott létre a Pit Boss, hisz a Navigator 1230-nak hála könnyedén tudunk egyszerre több, különböző feladatot is elvégezni ezzel a grillsütővel – kényelmesen.

A pellet grill kényelmi funkciói mellett a gáz grillek erősségeit is könnyedén importálta a gyártó. A tapasztalat adott, hisz ez a sütő már a harmadik generációja a kombó grilleknek és mivel elképesztően népszerű minden bizonnyal nem is az utolsó.

A Pit Boss Kombó pellet-gáz grillsütő telefonos egyeztetés utána megtekinthető  budapesti bemutatótermünkben.