7 kulcsfontosságú tipp barbecuezáshoz – nem csak kezdőknek!

7 kulcsfontosságú tipp barbecuezáshoz – nem csak kezdőknek!

A BBQ – és grillezés – már régóta az egyik legelterjedtebb módszernek számít a marha, sertés, csirke, s más húsok pikáns elkészítése esetén – még a világ legkülönbözőbb tájain is.

barbecue tippek tanácsok kezdőknek okosgrill
Barbecue tippek tanácsok 

Mégis kinek ne indulna be a nyáltermelése, ha a következő dolgokon kezd fantáziálni? Mint a különleges füstölőfák és pelletek intenzíven füstös ízt adó aromája, vagy a tökéletesen átsült húsok utánozhatatlan, mennyei zamata. Ráadásul, immár a technológiai is a mi oldalukon áll!

A pellettel működő okosgrillek megjelenésének köszönhetően: soha nem volt még ilyen egyszerű egy húst professzionálisan szaftossá és omlóssá varázsolni, még az olyan – hírhedten bonyolult és hajmeresztő – darabok esetében sem, mint például a marhahús.

Persze függetlenül attól, hogy egy okos vagy hagyományos bbq grill és füstölőt használunk, célszerű megismerni, majd betartani azokat az általános, íratlan szabályokat, melyek révén garantáltan bízhatunk a pozitív kimenetelű végeredményben, egy kerti party során. Következzen hát, a 7 leglényegesebb húsfüstölési tippünk!

1. Ismerd meg tüzetesen az alapanyagot

Elengedhetetlen, hogy tudatában legyünk pár kifejezetten fontos információnak a különböző húsokkal kapcsolatban. A barbecue-záshoz tervezett hús kiválasztásakor a következő szempontokkal érdemes tisztában lennünk.

1. Az húsok összetétele: zsír, izom, csont- és porctartalom (megkülönböztetünk sovány és zsírosabb húsokat, továbbá ezek különböző keverékeit)

2. Színe: például vörös vagy fehér.

3. És textúrája: avagy a pontos szerkezete.

Ugyanis a különböző húsfélék, egymástól eltérő elkészítési módozatot igényelnek. Például a sovány, fehér húsok (hal és szárnyas) rendkívül hamar kiszáradnak, ezért ha úgy készítenénk el őket, mint egy sertésbordát, akkor minden bizonnyal kevés vendégünk fog teli gyomorral távozni az asztaltól.

2. Légy tisztában vele, hogy milyen fát használsz

fa választás barbecuzáshoz okosgrill
Fa választás barbecuzáshoz

A következő lényeges elemünk, a fa. Amennyiben barbecue-zásra kerülne sor, fontos, hogy az élelmiszer-biztonsági szempontoknak megfelelő keményfát alkalmazzunk. Ehhez tökéletes választás lehet a 100%-ban természetes anyagokból készített (ragasztótól és kötőanyagoktól mentes) PitBoss fa pelletek egyike.

Azonban, ha mégis a hagyományos füstöléshez ragaszkodunk, akkor válasszunk a következő keményfák egyike közül: égerfa, juharfa, tölgy, hikori-fa, mesquite, pekándió, alma, cseresznye.

Ne feledjük, hogy a különböző típusú keményfák, mind más-más füstaromát, illatanyagot hoznak létre, mely jelentős mértékben befolyásolja majd az ételek ízét. Alább bemutatunk egy részletes táblázatot, mely segít kiválasztani az adott húshoz leginkább passzoló keményfát.

milyen fát válasszunk barbecuezáshoz okosgrill
Milyen fát válasszunk barbecuezáshoz?

3. Kerüld a só használatát, amikor dörzsölsz

A hús fűszerkeverékkel történő bedörzsölése (más néven: rub) az egyik legnagyszerűbb ötlet az íz és élvezeti érték fokozására. Azonban fontos, hogy ebbe a keverékbe már ne kerüljön só.

Az optimális mennyiségű sózásról előzetesen kell gondoskodnunk. Méghozzá úgy, hogy a húst egy 5-8 százalékos sóoldatba helyezzük a sütés előtti napon (vékonyabb darabok esetén, akár csak pár órával az akció előtt). A só így egészen mélyre jut, egyenesen a hús legbelső részeibe.

4. Bordákat füstölsz? Akkor távolítsd el a csontos oldalon található hártyát!

Kevesen tudják, de elengedhetetlen, hogy eltávolítsuk ezt a rendkívül vékony, bőrre hasonlító hártya réteget, mely közvetlenül a bordacsontok oldalán foglal helyet. Ellenkező esetben a füstölés végére az ottmaradt hártya egy ehetetlen, gumiszerû felületté fog változni, melyet egyenesen lehetetlen lesz elrágnia a vendégeknek.

Hogyan távolíthatjuk el?

Csupán ujjaink segítségével férkőzzünk a csont és a hártya réteg közé, valahol középtájt. Eközben másik kezünkkel ellentartva a húst, húzzuk felfelé a hártyát egy gyors, határozott mozdulattal. Bár ez elsőre komoly kihívásnak tűnhet, nagyon is egyszerű, ráadásul elképesztő módon javítja az elkészült étel minőségét.

5. Ne csak az órát kukkold, inkább használj egy hőmérőt!

Hiába, akár a 10 órán át tartó füstölés, amennyiben a hús még nem ért el egy bizonyos, optimális maghőmérsékletet. Ráadásul a pontos füstölési idő egyébként is nehezen meghatározható adat, mivel rengeteg tényező befolyásolhatja (például a külső hőmérséklet, vagy a hús súlya, mérete).

Egy digitális húshőmérő (szonda) ezért elengedhetetlen kellék a barbecue-záshoz. Ugyanis ennek segítségével győződhetünk meg arról, hogy a hús elérte-e a megfelelő, belső hőmérsékletet, mely alapján végül késznek tekinthetjük.

Ne támaszkodjunk tehát a receptekben feltüntetett füstölési időtartalmakra. Feltéve, hogy valóban tökéletes végeredményt szeretnénk tálalni, inkább használjunk egy hőmérőt.

6. Lehetőleg ne forgasd a húst

Mindaddig, míg a maghőmérő használata nem teszi szükségessé, inkább ne nyissuk fel a grill tetejét. Hiszen a bbq-zás során alkalmazott lassú, alacsony hőmérsékletű füstölés egy közvetett sütési módszer. Tehát ez esetben a húsokat nem közvetlenül a láng felett sütjük.

A hús megfordításához több alkalommal is ki kellene nyitnunk a sütőt, mely olyan negatív következménnyel járna, mint a belső – nehezen felépített – hőmérséklet hirtelen ingadozása. Ez könnyen negatív hatást gyakorolhat az elkészült étel végső minőségére.

7. Kamatoztasd a Pit Boss pellet sütő, vagy egy szekrény BBQ sütő előnyeit

A hagyományos sütők esetében az egyik legnagyobb kihívás a folyamatos, megfelő hőmérséklet fenntartása, mely bizony verejtékes munkával jár, sokszor végeláthatatlan időn keresztül. Ebből kifolyólag, számtalan embernek ment el a kedve a valódi, hamisítatlan barbecue élmény megtapasztalásától.

Azonban már létezik megoldás.

Egy automatikus pellet adagolóval ellátott vagy függõleges kialakítással készült grillező (smoker) lehetővé teszi, hogy a folyamat elindítását követően, akár teljes mértékben magára hagyjuk a grillt, majd csatlakozzunk a társasághoz, felhőtlenül élvezve a nap további perceit.

Végezetül

Mindaddig, amíg ezeket a tanácsokat tisztességesen betartod, biztosra veheted, hogy csodálatos időtöltésben lesz részed – lenyűgözően füstös aromákkal megáldott, gyönyörû színben tündöklő, szaftos falatok kíséretében.

Ha jól jönne néhány további tipp, tanács, grill recept várunk a Grill és BBQ közösség facebook csoportjában.